Wahai Para Wanita. Jangan Berkahwin Dengan Lelaki Yang Suka Meninggalkan Solat. Ini Penjelasannya.

Wahai muslimah, Jangan menikah dengan lelaki yang suka tinggalkan solat.

Solat mudah ditinggalkan, apalagi anda.Bila hak-hak Allah penguasa semesta alam saja berani diabaikannya, apalagi hanya hak-hak anda yang hanya makhluk lemah?

Rasulullah shallallahu alaihi wa salam bersabda, “Sesungguhnya batasan pada seseorang dengan kekafiran serta kesyirikan iaitu solat. Barangsiapa meninggalkan solat, jadi ia kafir” (HR Muslim)

Jangan percaya dengan orang yang melalaikan solatnya, kerana seperti dia melupakan Rabbnya, dia juga akan menjual janji kepadamu dengan harga yang murah (tidak boleh dipercayai).

Memang benar kalau orang yang rajin solat belum pasti baik/soleh, belum pasti baik akhlaknya. Walau demikian lelaki yang baik/soleh tentu rajin solat, serta tak pernah meninggalkan solat fardhu.

Lelaki soleh bukan hanya solat fardhu, akan tetapi rajin solat fardhu secara berjamaah di masjid, serta selalu datang awal saat ke masjid (tidak lewat/masbuk) – selama tidak ada halangan syar’i.

Wanita bebas mencari suami dengan kriteria apapun sesuai keinginannya (sisi fisik, kekayaan, keturunan, pekerjaan, sifat2, usia, bertempat, visi misi, kekuatan memberi nafkah, tidak berpoligami, dan lain-lain), tetapi ada 2 kriteria yang tidak boleh ketinggalan dalam memilih suami yakni : bagus agamanya serta bagus akhlaknya.

Lelaki yang sering meninggalkan solat fardhu sudah pasti buruk agamanya. Telah sepatutnya kita melindungi solat lima waktu. Barangsiapa yang sentiasa menjaganya, bererti sudah menjaga agamanya. Barangsiapa yang kerap mensia-siakannya, jadi untuk amalan yang lain akan lebih disia-siakan lagi.

Amirul Mukminin, Umar bin Al Khoththob –radhiyallahu ‘anhu- menyampaikan, “Sesungguhnya diantara perkara terutama untuk kalian iaitu solat. Barangsiapa melindungi solat, bererti dia sudah menjaga agama. Barangsiapa yang mensia-siakannya, jadi untuk amalan yang lain akan lebih disia-siakan lagi. Tak ada sisi dalam Islam, untuk orang yang meninggalkan solat. ”

Imam Ahmad –rahimahullah- juga mengatakan perkataan yang sama, “Setiap orang yang mengenepikan perkara solat, bermakna sudah mengenepikan agama. Seorang memiliki sisi dalam Islam sepadan dengan penjagaannya pada solat lima waktu.

Seorang yang disebutkan semangat dalam Islam iaitu orang yang benar-benar memerhatikan solat lima waktu. Kenali dirimu, wahai hamba Allah. Waspadalah! Jangan sampai engkau menjumpai Allah, sedang engkau tak mempunyai sisi dalam Islam. Kandungan Islam dalam hatimu, sesuai sama kandungan solat dalam hatimu. ” (Saksikan Ash Sholah, hal. 12)

Bila suami meninggalkan solat sesudah menikah atau sesudah miliki anak. Masalah seperti ini sempat juga di tanyakan pada Imam Ibnu Utsaimin, serta beliau berikan jawapan :

Bila seseorang wanita menikah dengan lelaki yang meninggalkan solat, jadi nikahnya tidak sah. kerana orang yang meninggalkan solat iaitu orang kafir. Seperti disebutkan dalam dalil Alquran, hadis serta pengucapan teman dekat.

Diantaranya iaitu perkataan Abdullah bin Syaqiq, kalau Beberapa teman dekat Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam tidak beranggapan ada satu amal yang bila ditinggalkan dapat menyebabkan kafir, terkecuali solat.

Seperti orang kafir, tidak halal untuk menikahi wanita muslimah. Berdasarkan firman Allah,

فَإِن�’ عَلِم�’تُمُوهُنَّ مُؤ�’مِنَاتٍ فَلا تَر�’جِعُوهُنَّ إِلَى ال�’كُفَّارِ لاهُنَّ حِلٌّ لَهُم�’ وَلا هُم�’ يَحِلُّونَ لَهُنّ

“Jika kamu telah mengetahui bahwa para wanita itu beriman jadi janganlah anda kembalikan mereka pada (suami-suami mereka) orang-orang kafir. Mereka (beberapa wanita itu) tiada halal untuk orang-orang kafir itu serta beberapa orang kafir itu tiada halal juga untuk mereka…” (QS. Al-Mumtahanah : 10)

Lalu, bila si lelaki meninggalkan solat sesudah dia menikah jadi nikahnya dibatalkan, kecuali bila si suami bertaubat serta kembali pada Islam. Beberapa ulama memberi batasan hingga selesai saat iddah. Bila saat iddah selesai jadi si lelaki ini tidak boleh lagi rujuk waktu dia bertaubat, kecuali dengan akad yang baru.

Oleh kerananya, harus untuk si wanita untuk memisahkan diri dari suaminya itu serta tidak berkumpul bersamanya, hingga suaminya bertaubat serta melaksanakan solat, walau dia mempunyai anak dari suami itu. kerana dalam keadaan ini, suami tidak mempunyai hak pengasuhan anak (Fatwa Arkan Islam, hlm. 279).

Misalpun kita memiliki pendapat kalau meninggalkan solat bukanlah termasuk juga kekafiran, isteri tetaplah disyariatkan untuk memisahkan diri dari suaminya, hingga suaminya bertaubat. Al-Mardawi menyampaikan ;

إذا ترك الزوج حق الله فالمرأة في ذلك كالزوج فتتخلص منه بالخلع ونحوه

“Apabila suami meninggalkan hak Allah, maka isteri dalam hal ini seperti suami, dia disyariatkan memisahkan diri darinya dengan tuntut cerai atau semacamnya. ” (al-Inshaf, 13 : 321)

Hal ini, supaya isteri tidak dikira merelakan sang suami lakukan pelanggaran syariat. Seperti yang dinasihatkan Ibnu Allan,

وذلك لأن الرضا بالكفر الذي هو من جملة المعاصي كفر، وبالعصيان الناشيء عن غلبة الشهوة نقصان من الإيمان أيّ نقصان

“kerana redha terhadap kekafiran yang merupakan salah satu bentuk maksiat, termasuk perbuatan kekafiran, demikian pula, redha pada maksiat kerana dorongan syahwat, termasuk kurangnya iman. ” (Dalil al-Falihin Syarh Riyadhus Shalihin, 2 : 470).

Selanjutnya, perbanyaklah memohon hidayah pada Allah. Semoga Allah menuntun anda serta suami anda untuk kembali ke jalan yang lurus. AAMIIN Allahu a’lam.

Beberapa kiat Memilih Suami soleh :

Faham, Serta mengamalkan Al-qur’an Serta Assunnah2. Minimum solat 5 waktu (harus) Serta Puasanya3. Tidak ingin Berduaan Serta tidak ingin Menyentuhmu Sampai Allah Halalkan4. Pekerja Aktif pada Rezeki Yang Halal 5.Sifat Penyayang Kepada Orang Tua, Kakak, Adik Serta Sanak keluarganya.6. Peribadi yang Menyenangkan serta disukai beberapa Sahabatnya.7. Begitu hormat Pendapat & keluargamu.

Wanita juga berhak memilih. Tersebut kriteria calon suami ideal yg dijelaskan oleh penulis kitab az zawaj al islami as sa’id.

1.Baik agama serta akhlak.

2. Dapat membaca al Quran serta menghafalnya walaupun sedikit.

3. Dapat dalam nafkah lahir serta batin.

4. Penyayang pada isterinya.

5. Enak dilihat.

6. Dapat melindungi kesucian isterinya.

7. Tidak cacat serta berpenyakit yg menular.

8. Tidak mandul.

9. Jujur serta amanah.

10. Berasal dari keluarga yang baik.

11. Bertanggung jawab.

12. Dapat menjaga isteri serta mengasihinya.

13. Sumber rezekinya halal.

14. Berakal atau dewasa, bukan gila.

15. Terpelajar serta pengetahuannya luas.

16. Berbakti pada kedua orangtuanya.

17. Suka bersilaturahim.

SUmber: Sehinggit

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *