Ujang Mirmon, Wira Yang Pernah Bertempµr Bersama-Sama Leftenan Adnan Saidi

Veteran per4ng Ujang Mormin mengimbau kembali memori yang masih ters1sa mengenai peranannya ketika menent4ng tentera Jepµn pada Per4ng Dunia II.

Ujang yang berasal dari Kampung Kundur, Rembau, Negeri Sembilan, yang kini menghadapi masalah ingatan dan pendengaran, menceritakan pengalamannya ketika beliau bertempµr dengan wira per4ng legenda, Allahy4rham Leftenan Adnan Saidi di Pasir Panjang, ketika tentera Jepµn menyusup masuk ke Singapura.

Dalam keadaan yang semakin uzµr, beliau yang mesra dipanggil ‘Tok Ujang’ terpaksa menghabiskan sisa hidupnya di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan sejak 2015 yang mendapat penjagaan rapi doktor dan jururawat.

Veteran per4ng ini masih mampu memandu kereta namun selepas kesihatannya semakin mer0sot, hospital adalah kediamannya kerana tidak mempunyai keluarga.

Ujang yang berkhidmat sebagai prebet dengan Batalion Pertama Regimen Askar Melayu Diraja (1 R4MD) selepas bergabung dengan Tentera Brit1sh pada 1939, menjalani latihan asas sehingga 1941 dan pada tahun yang sama dikerah ke Gap Ridge, di Singapura.

Gap Ridge adalah kµbu tentera Brit1sh yang terakhir sebelum British berundur dan tentera Jepun memasuki Tanah Melayu dari utara pada 1942 dan Ujang yang ketika itu berusia 21 tahun adalah antara segelintir askar 1 RAMD yang terselamat dalam pertempµran di Pasir Panjang.

Apabila ditanya mengenai pertempµran di Pasir Panjang, beliau dengan suara yang lemah berkata, selama berhari-hari rejimennya bertempµr mel4wan kemaraan tentera Jepun.

Katanya dia merangkak melalui parit pelindung dan melompat ke dalam lµbang (kµbu).

Bagaimanapun, mereka terpaksa berundur ke dalam hutan selepas putµs bekalan makanan dan air serta mendapat berita Leftenan Adnan sudah terbµnuh.

“Pegawai Ingger1s memberitahu kami, ia telah berakhir dan memerintahkan kami untuk mengumpulkan semua senj4ta yang kami ada dan sandarkannya pada sebatang pokok. Katanya kami bebas untuk memilih haluan kami atau mengikutinya untuk menyer4h diri kepada tentera Jepun.

“Sudah pasti tidak seorang pun yang ingin mengikutinya, kami lebih rela untuk mencari jalan pulang. Saya dan tujuh yang lain mencari pakaian awam untuk diganti kerana kami hanya mempunyai pakaian seragam yang menjadikan kami sasaran mudah tentera Jepµn,” katanya kepada pemberita dalam temu bual di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan.

Dalam kegelapan malam, mereka menemukan sebuah rumah tinggal dan mereka jadikan tempat berlindung dan turut menemukan pakaian di rumah itu.

Beberapa keluarga Melayu yang tinggal di kawasan berhampiran yang mengetahui mengenai kehadiran mereka di situ, memberi bantuan makanan dan air selama mereka tingg4l di sana.

Selepas beberapa hari berlalu, seorang demi seorang membawa hala tuju masing-masing dan Ujang bernasib baik kerana bertemu dengan keluarga Melayu di Jalan Serangoon di Singapura, yang membawanya semasa kemuncak pendudukan Jepun di Tanah Melayu.

Selepas dua bulan bersembunyi, Ujang kembali ke kampung halamannya di Rembau selepas keluarga angkatnya memberikan dia sedikit wang dan pas yang mengatakan dia saudara kepada keluarga di Singapura itu.

Beliau berjaya menaiki kereta api kargo dan tiba di Rembau dua hari kemudian dan selamat tiba di kampungnya menaiki kereta milik seorang penduduk tempatan selepas membayar upah RM20 dan berjaya mengelak rondaan tentera Jepµn.

“Sebaik tiba di Kampung Kundur, saya terkejµt lihat ramai saudara mara dan rakan yang datang menyambut saya di rumah, ia seperti pesta, dan sebaik melihat wajah ibu dan bapa, saya terus memeluk mereka dan menangis, ia adalah suatu yang saya ingat hingga ke hari ini,” katanya dengan mata yang berlinang.

Selepas itu, Ujang mengahwini tunangnya yang berasal dari kampung yang sama bernama Che Nah Bahauddin yang kini meningg4l dunia dan mereka mempunyai dua anak perempuan yang juga telah meningg4l dunia dan seorang anak lelaki yang gagal dikesan sehingga sekarang.

Namun pihak tentera masih terus berusaha mengesan keluarganya yang masih hidup.

Selepas berakhirnya perang pada 1945, beliau melapor diri di Ibu Pejabat Tentera Brit1sh di Port Dickson, Negeri Sembilan dan kembali menyertai Batalion Pertama Regimen Askar Melayu Diraja sehingga tamat perkhidmatan pada Februari 1947 dan kemudian bertugas sebagai warden penj4ra sehingga bersara.

Walaupun menghadapi masalah ingatan, namun banyak maklumat yang diberikan oleh Ujang direkod lebih awal oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan dikongsikan kepada penulis.

Perjµangan Ujang menjaga kedaulatan negara sentiasa dihargai dan beliau antara penerima pingat terbanyak termasuk The Pacific Star dan Pingat Jasa Malaysia.

MENINGG4L DUNIA KERANA C0V1D-19.

Veteran Perang Dunia Kedua, Prebet Ujang Mormin, 100, meningg4l dunia di Hospital Sungai Buloh, Selangor.

Berita dµka itu disahkan cucu saudara perempuannya Lailawati Jamil, 59, yang berkata arw4h meningg4l dunia pada jam 5.05 petang.

Katanya, Allahy4rham Ujang dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh pada 26 Januari selepas dikesan positif C0V1D-19.

“Pihak hospital telefon saya empat hari lalu memaklumkan arw4h sudah krit1kal dan sejak itu setiap hari saya mengikuti perkembangan keadaannya menerusi panggilan video dan semalam pun saya sempat tanya keadaan atuk.

“Sebelum ini arw4h ada meluahkan kerinduan untuk berjumpa sanak saudara dan kawan-kawan, seakan-akan arw4h tahu masanya dah tiba, tapi kerana keadaan C0V1D-19 ketika ini kami tidak dapat menziarahinya, saya rasa agak terkilan,” katanya.

Lailawati berkata, kali terakhir beliau berjumpa dengan Allahy4rham ialah pada awal Januari lepas di Hospital Angkatan Tentera (HAT) Tuanku Mizan, Kuala Lumpur.

Menyifatkan arw4h sebagai seorang yang baik hati, pemaaf dan senang berkawan dengan orang ramai, Lailawati berkata kem4tian Allahy4rham satu kehil4ngan besar kepada keluarganya.

Katanya, jen4zah diatur Kementerian Kesihatan di Hospital Sungai Buloh kira-kira 9 pagi dan dikebµmikan di Pusara Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) Port Dickson.

Allahy4rham Ujang yang berasal dari Kampung Kundur, Rembau pernah bersama-sama lagenda wira per4ng Allahy4rham Leftenan Adnan Saidi ketika menent4ng tentera Jepµn.

Semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang beriman dan beramal soleh.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.