Tanda-Tanda Terkena Sihir Ataupun Buatan Orang

Tanda-Tanda Terkena Sihir Ataupun Buatan Orang .. Jom Periksa diri anda! | Kata Sihir dalam bahasa Arab diambil dari kata Sahara (سحر), iaitu akhir waktu malam dan awal terbitnya fajar,

Dimana pada masa itu akan bercampur antara gelap dan terang, sehingga sesuatu menjadi tidak jelas atau tidak sepenuhnya jelas.

Arti kata lain dari Sihir adalah “segala sesuatu yang halus dan lembut”. Maksudnya semua hal yang tersembunyi, samar dan tidak melihat asal usulnya, sehingga menipu pandangan sehingga seakan akan melihat sesuatu, padahal sebenarnya sesuatu itu tidak ada.

Dalam Al-Qur’an disebut kisah Harut dan Marut di negerti Babil:

“Mereka (membelakangkan Kitab Allah) dan mengikut ajaran-ajaran sihir yang dibacakan oleh puak-puak Syaitan dalam masa pemerintahan Nabi Sulaiman,

Padahal Nabi Sulaiman tidak mengamalkan sihir yang menyebabkan kekufuran itu, tetapi puak-puak Syaitan itu yang kafir (dengan amalan sihirnya ); kerana mereka yang mengajarkan manusia ilmu sihir dan apa yang diturunkan kepada dua malaikat:

Harut dan Marut, di negeri Babil (Babilonia), sedang mereka berdua tidak mengajar seseorang kecuali setelah mereka mengucapkannya dengan berkata:

“Sesungguhnya kami ini hanyalah cubaan, maka janganlah kamu menjadi orang kafir”. Dalam pada itu ada juga orang-orang belajar dari mereka berdua:

Ilmu sihir yang boleh menyeraikan antara seorang suami dengan isterinya, padahal mereka tidak akan dapat memberi mudarat (atau membahayakan) dengan sihir itu seseorang pun melainkan dengan izin Allah.

Dan sebenarnya mereka mempelajari perkara yang hanya membahayakan mereka dan tidak memberi manfaat kepada mereka. Dan demi sesungguhnya mereka mengetahui bahawa sesiapa yang memilih ilmu sihir itu,

Tidakkah lagi mendapat bahagian yang baik di akhirat. Demi sesungguhnya amat buruk apa yang mereka pilih untuk diri mereka jika mereka mengetahui. “(QS Al Baqarah: 102).

Pengertian Sihir secara langsung
Secara istilah, para ulama berbeza-beza pandangan dalam mendefinasi kata sihir.

Al-Azhari: Mendefinisikan sihir sebagai “perbuatan yang dilakukan dengan mendekatkan diri kepada syaitan dan meminta bantuan dengannya”.

Al-Baidhawi: Mendefinisikan sihir sebagai “hal-hal yang untuk mendapatkannya melalui penyembahan kepada syaitan, dimana manusia tidak sanggup melakukannya.”

Imam Al-Qurtubi: Mengelabui pandangan dengan cara menipu, seperti seseorang yang melihat fatamorgana dari kejauhan dan ia mengiranya seolah-olah itu adalah air.

Imam Al-Kurmani: Sihir adalah perkara atau hal yang menyalahi adat kebiasaan dan berasal dari jiwa yang jahat tetapi tidak mungkin untuk dikalahkan.

Abu Bakar Ibnu Al Arabi: Seorang tafsir pakar dan islam hukum Maliki (wafat 1148 M) berpendapat bahawa sihir adalah ucapan-ucapan yang mengandungi pengagungan kepada selain Allah yang dipercayai oleh pengamalnya dapat menghasilkan sesuatu dengan tingkat-kadarnya.

Imam Al-Alusy: Berpendapat bahawa sihir adalah perkara-perkara yang ganjil yang seakan-akan ia adalah perkara yang luar biasa tetapi tidak luar biasa,

Kerana sihir dapat dipelajari dan diperoleh melalui taqarrub (mendekati diri) kepada setan dengan melakukan kejahatan berupa ucapan seperti jampi-jampi yang mengandung makna kemusyrikan dan pujian kepada syaitan,

Dan berupa perbuatan seperti beribadah kepada bintang-bintang dan melakukan jenayah serta kefasikan dan berupa kepercayaan seperti menganggap baik perkara yang membawa kepada taqarrub dan cinta kepada syaitan.

Tanda-tanda Umum di sihir 1) Pening kepala yang berpanjangan terutama pada waktu senja 2) Mimpi yang menakutkan 3) Sakit dada dan restah menjelang senja 4) Sakit di dalam perut sepertiaikan di perut urat perut atau terasa bagaikan ada benda yang bergerak di dalam badan dan sering terasa bagai di tusuk di perut.

5) Mula nampak alam ghaib 6) Berlaku perkara yang pelik di sekitar umpamanya berbau kemenyan, hanyir, wangi dan sebagainya 7) Berlaku sakit yang tidak diketahui oleh doktor 8) Terdengar suara-suara yang memanggil namanya 9) Pening atau pengsan apabila dibaca ayat ruqyah kepadanya.

Sekian Terima Kasih

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *