Tanda-Tanda Malaikat Memberitahu Ajal Kita Akan Tiba

AllahuAkbar !! Inilah Tanda-Tanda Malaikat Memberitahu Ajal Kita Akan Tiba | Sebahagian Para Nabi berkata kepada Malaikat pencabut Nyawa.

“Tidakkah Kau memberikan aba- aba atau peringatan kepada Manusia bahawa kau datang sebagai malaikat pencabut nyawa sehingga mereka akan lebih hati – hati?”.

Malaikat itu menjawab. “Demi Allah, aku sudah memberikan aba -aba dan tanda-tandamu yang sangat banyak berupa penyakit, uban, kurang pendengaran,

Penglihatan mulai tidak jelas (terutama ketika sudah tua). Semua itu adalah peringatan bahawa sebentar lagi aku akan menjemputnya.

Apabila setelah datang aba -aba tadi ia tidak segera bertaubat dan tidak mempersiapkan bekal yang cukup, maka aku akan serukan kepadanya ketika aku cabut nyawanya:

“Bukan kah aku telah memberikanmu banyak aba -aba dan peringatan bahawa aku sebentar lagi akan datang? Ketahuilah, aku adalah peringatan terakhir, setelah ini tidak akan datang peringatan lainnya “(HR imam qurthubi)

Beginilah cara kerja Malaikat Maut.

Nabi Ibrahim pernah bertanya kepada Malaikat maut yang mempunya dua mata diwajahnya dan dua lagi tengkuknya. “Wahai malaikat pencabut nyawa,

Apa yang kau lakukan seandainya ada dua orang yang meninggal diwaktu yang sama; yang satu berada di hujung timur yang satu berada di hujung barat, serta ditempat lain tersebar penyakit yang mematikan dan dua ekor bintang melata pun akan mati?”

Malaikat pencabut nyawa berkata: “Aku akan panggil ruh – ruh tersebut, dengan izin Allah, sehingga semuanya berada diantara dua jariku,

Bumi ini aku bentangkan kemudian aku biarkan seperti sebuah bejana besar dan boleh mengambil yang mana saja sekehendak hatiku” (HR abu Nu ‘ aim)

Ternyata Orang Mati Mendengar Tapi Tidak Boleh Menjawab.

Rasullullah SAW memerintahkan agar mayat- mayat orang kafir yang tewas pada perang badar dilemparkan ke sebuah perigi tua. Kemudian beliau mendatanginya dan berdiri di hadapannya.

Selepas itu, beliau memanggil nama mereka satu-satu: “Wahai fulan bin fulan, fulan bin fulan, apakah kalian mendapatkan apa yang telah dijanjikan oleh Tuhan kalian untuk kaliab betul-betul ada?

Ketahuilah sesungguhnya aku mendapatkan apa yang dijanjikan oleh Tuhanku itu benar -benar ada dan terbukti. ”

Umar lalu bertanya kepada Rasulullah. “Wahai Rasul, mengapa engkau mengajak bicara orang -orang yang sudah menjadi mayat?”

Rasulullah menjawab. “Demi Tuhan yang mengutusku dengan kebenaran, kalian memang tidak mendengar jawapan mereka atas apa yang tadi aku ucapkan,

Tapi ketahuilah, mereka mendengarnya, hanya saja tidak dapat menjawab” (HR Bukhari Muslim). Wallahua’lam.

MOHON SUBSCRIBE CHANNEL NASIHAT USTAZ, SEMOGA ADA AMALAN KITA UNTUK HARI INI, JOM BUAT SAHAM UNTUK AKHIRAT

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *