SUBHANALLAH Takbir!! Jenazah Ibu masih utuh dan sempurna meskipun sudah 30 tahun dalam kubur…

Asalamualaikum, disini admin ingin kongsikan satu cerita kisah isteri yang sangat solehah dimana jenazah seorang ibu yang masih segar meskipun sudah 30 tahun meninggal dan di tanamkan di dalam kubur. Ceritanya bermula apabila Seorang anak telah bermimpi didatangi ibunya sendiri. 

Pada ketika itu, ibunya telah meninggal dunia lebih dari 30 tahun lamanya. Dalam mimpi-mimpi tersebut ibunya telah meminta anaknya supaya memindahkan kuburnya bersebelahan dengan kubur suaminya.


Mungkin bagi sesetengah kita menganggap ia sekadar satu mainan tidur sahaja. Tetapi anaknya dengan bantuan orang ramai telah menggali kubur tersebut dan mendapati jenazah ibunya masih lagi kelihatan segar dan sangat wangi. Subhanallah takbir, biarpun ia sudah mencecah 30 tahun lamanya.

Sugiyeem (bukan nama sebenar) telah meninggal dunia sejak 30 tahun yang lampau. Anaknya sering bermimpi agar kuburnya ibunya digali dan dipindahkan berdekatan kubur suaminya. Wanita yang berasal dari Desa Kecamatan Jangkar meninggal dunia pada tahun 1981.

Apa yang pelik mayatnya masih segar bugar cuma agak kering bahkan kain kafan yang membalutii jasadnya masih lengkap. Ini menimbulkan kegemparan pada penduduk setempat dan serata dunia. Ia meninggal pada usia yang masih muda iaitu 34 tahun kerana sakit darah tinggi.

Anak sulungnya Subri sering bermimpi ibunya mohon agar makamnya dipindahkan berdekatan makam suaminya yang tersayang. Penduduk setempat yang mengenali Sugiyeem semasa masih hidup menyatakan wanita ini amat setia pada suaminya selain seorang yang sangat pemurah hati dan penyabar.

Banyak hari ini isteri-isteri kurang sabar dengan karenah suami sendiri. Kadangkala mereka mengabaikan makan minum suami dengan alasan mereka wanita berkerjaya. Ingatlah apa kerjayapun isteri mesti menunaikan tanggunjawap namun tak akan terlepas dari tanggungjawab menguruskan rumahtangga kerana ia adalah tanggungjawab WAJIB seorang isteri. Isteri tidak dipersoalkan tentang nafkah di akhirat meskipun mereka bergaji besar melebehi sisuami. 

Seperti mana yang kita tahu Syurga isteri berada di bawah telapak kaki suami oleh itu suami yang tidak mendapat layanan isteri dan merasa tersentuh hati di atas perlakuan isteri memungkinkan isteri tidak akan mencium bau syurga. Jadikan kisah di atas patut di ambil sebagai iktibar.

Baca lagi cerita dibawah
Tiga golongan manusia yang dicintai Allah | Dalam hadis qudsi ada disebut tiga golongan manusia yang dicintai dan yang paling dicintai Allah SWT iaitu:
Allah mencintai orang yang tawadhu, tetapi Allah sangat mencintai orang kaya yang tawadhu.
Allah SWT mencintai orang yang pemurah, tetapi Alllah SWT sangat mencintai orang miskin yang pemurah.
Allah sangat mencintai orang yang bertaubat tetapi Allah SWT sangat mencintai orang muda yang bertaubat.
Tiga golongan yang dibenci Allah ialah:
Allah SWT membenci orang yang takabbur, tetapi Allah SWT sangat membenci orang kaya yang takabbur
Allah SWT membenci orang yang bakhil, tetapi Allah SWT sangat membenci orang kaya yang bakhil
Allah SWT membenci orang yang tidak mahu beraubat, tetapi Allah SWT sangat membenci orang tua yang tidak mahu bertaubat.
Luqman Al- Hakim pernah berpesan kepada anaknya :
” Sepanjang hidupku, aku hanya memilih lapan kalimah daripada pusaka para nabi untuk dijadikan pegangan hidup, iaitu” :
Apabila engkau solat, jagalah baik-baik fikiranmu
Apabila engkau bertandang ke rumah orang lain, jagalah baik-baik pandangan matamu
Apabila engkau di majlis, jagalah lidahmu
Ingatlah kepada Allah SWT sepanjang masa
Ingatlah akan mati, iaitu bersedia hadapi maut
Lupakan budi baikmu terhadap orang lain
Lupakan semua kesalahan orang lain terhadapmu
Jangan Lupa Joint Group Nasihat Ustaz : https://www.facebook.com/groups/NasihatUstazOfficial
Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat
https://www.youtube.com/watch?v=6wNtQbbNdDA

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *