Selamat menyambut hari kemerdekaan ke-65 Malaysia – Wira Tidak Didendang, Koperal Yaacob Bidin

Berita tentang kemaraan tentera Jepun ke arah selatan Tanah Melayu tidak melemahkan semangat barisan Rejimen Askar Melayu Diraja yang berkawal di daerah Pasir Panjang, Singapura.

Semangat perjµangan anggota-anggota tentera Kompeni ‘C’, batalion pertama Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) yang diketuai oleh Leftenan Adnan Saidi, terus berk0bar-k0bar menanti kemaraan askar Jepun.

Pada 10 Februari 1942, tentera Jepµn diberitakan telah sampai ke Singapura. Satu per satu pasukan Tentera Ind1a dan Tentera Brit1sh yang berkµbu di sempadan Singapura – Johor telah tµmbang ditentang pasukan Kamik4ze.

Periµk api, kawat berdµri dan halangan lain yang digunakan untuk menyekat kemaraan Jepun tidak berhasil. Jepµn yang turun bersama kereta perisai mereka tidak mampu lagi dihalang.

Ketika inilah berlakunya pertempµran kecil antara Kompeni ‘C’, batalion pertama RAMD dengan askar Jepµn. Disebabkan serangan yang bertali arus, lelaki berbadan tegap itu telah menerima arahan daripada ketuanya supaya berundur ke kedudukan Pt. 226 di Bukit Chandu.

Beliau bersama rakan-rakannya yang lain mematuhi arahan tersebut untuk mengukuhkan benteng pertahanan. Ia kemudian diikuti oleh Leftenan Adnan yang turut sama ke Bukit Chandu.

Keesokan hari, selepas menunaikan solat Maghrib, kubu RAMD di Bukit Chandu pula dibed1l oleh pasukan Jepµn. Pasukan Askar Melayu turut membalas ser4ngan dengan bed1lan m0rtar. Pertempµran kali ini berlangsung dengan lebih dahsyat.

Ketika ini, lelaki itu melihat may4t bergelimpangan di kiri kanannya. Darah tersembµr ke merata tempat. Ada may4t yang sudah tidak lengkap fizikalnya kerana hancµr terkena letµpan b0m tangan. Di suatu sudut, masih ada lagi di kalangan rakan-rakannya yang meraµng kes4kitan akibat terkena pelµru tentera Jepun.

Lelaki itu yang memegang mesingan Lewis, terus-menerus mengacµnya ke arah tentera Jepun. Das demi das temb4kan dilepaskan mencari musµh yang terus mara.

Namun, dalam keadaan yang tegang dan samar-samar itu, beliau terlihat seorang lelaki yang berada di barisan hadapan sedang bertarµng dengan kes4kitan. Lelaki itu tidak lain dan tidak bukan adalah ketuanya, Leftenan Adnan. Walaupun cedera par4h, ketuanya itu masih tetap tidak berganjak. Senapangnya terus berapi melepaskan temb4kan ke arah musµh.

Bagaimanapun, akhirnya ketuanya itu telah berjaya ditangkap oleh pihak musuh. Begitu juga dengan rakan-rakannya yang lain, semakin ramai yang tew4s di dalam pertempµran itu. Keadaan sudah semakin genting. Musuh masih menyer4ng, tetapi tentera Askar Melayu semakin kesuntukan pelµru.

Lelaki itu masih meneruskan tugasnya sebagai pembela negara sekalipun kekalahan sudah pun terbayang di hadapan mata. Hanya doa yang mampu dipohon. Namun, menyerah diri tidak sekali.

*****

Lelaki yang diceritakan di atas ialah Koperal Yaacob Bidin, berasal dari Temerloh, Pahang. Beliau telah menyertai Rejimen Askar Melayu pada 6 Febuari 1935.

Beliau antara anak Melayu terawal yang menganggotai Kompeni Percubaan Askar Melayu. Setelah tamat latihan, beliau telah ditempatkan bersama-sama dengan Sarjan Adnan Saidi yang kemudiannya terkenal sebagai Leftenan Adnan.

Pendudukan Jepun di Tanah Melayu pada 1942 telah memberi kesan besar kepada Yaacob. Beliau merupakan salah seorang anggota askar yang telah berm4ti-m4tian menentang pencerobohan Jepun bersama-sama Leftenan Adnan di Bukit Candu, Singapura.

Dalam pertempµran tersebut, pasukan beliau telah diserang habis-habisan oleh tentera Jepun, namun beliau telah terselamat dalam serangan setelah berjaya menaiki sampan menyeberangi Selat Tebrau.

Semangat perjµangan beliau telah menjadi inspirasi kepada para perajurit dalam mempertahankan keamanan dan kedaulatan negara. Kerana keberaniannya, Yaacob Bidin telah dianugerahkan pingat Military Cross dari Angkatan Tentera Malaysia.

“Leftenan Adnan sudah ced3ra, tetapi tidak mahu berundur. Dia kata kita berjµang hingga ke tit1san darah yang terakhir dan menemb4k satu pelµru satu musµh. Biar putih tulang daripada putih mata…” Koperal Yaacob Bidin.

Selamat menyambut hari kemerdekaan ke-65 Malaysia.

Sumber Jabatan Muzium Malaysia.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini