Penjelasan Lengkap Kenapa Kiamat Berlaku Pada Hari Jumaat

(Video) Penjelasan Lengkap Kenapa Kiamat Berlaku Pada Hari Jumaat | Hari Jumaat adalah hari yang utama dalam seminggu. Pada hari tersebut ada kejadian-kejadian besar, di antaranya adalah terjadinya kiamat.

Juga pada hari tersebut Adam diciptakan, di hari itu pula baginda dimasukkan dalam syurga, juga pada hari tersebut baginda dikeluarkan dari syurga.

Dari Aus bin Aus, Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam bersabda, “Sesungguhnya di antara hari kalian yang paling utama adalah hari Jumaat. Di hari itu, Adam diciptakan; di hari itu, Adam meninggal;

Di hari itu, tiupan sangkakala pertama dilaksanakan; di hari itu pula, tiupan kedua dilakukan.” (HR. Abu Daud no. 1047, An Nasai no. 1374, Ibnu Majah no. 1085 dan Ahmad 4: 8. Hadits ini shahih kata Syaikh Al Albani)

Dari Abu Hurairah radhiyallahu anhu, Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam bersabda, “Sebaik-baik hari dimana matahari terbit adalah hari Jumaat. Pada hari Jumaat Adam diciptakan,

Pada hari itu dia dimasukkan ke dalam surga dan pada hari Jumat itu juga dia dikeluarkan dari Syurga. Hari Kiamat tidaklah terjadi kecuali pada hari Jumaat.” (HR. Muslim no. 854).

Beberapa faedah dari hadis di atas:
1. Hadis di atas menyebutkan keistimewaan hari Jumaat dibandingkan hari-hari lainnya. Hari Jumaat adalah hari terbaik dalam sepekan. Sedangkan hari Arofah adalah hari terbaik dalam setahun.

2. Dalam hadis di atas tidak semuanya menyebutkan keutamaan hari Jumaat. Mengenai keluarnya Adam dari syurga dan terjadinya kiamat tidaklah teranggap sebagai keutamaan hari Jumaat namun menceritakan mengenai perkara besar yang nanti akan terjadi. Demikian penjelasan Al Qodhi Iyadh.

3. Hadis tersebut menunjukkan bahawa seorang hamba di hari Jumaat hendaklah mempersiapkan diri dengan berbagai amal soleh supaya mendapatkan rahmat Allah dan tercegah dari murka Allah. Demikian juga penjelasan dari Al Qodhi Iyadh.

4. Hari kiamat disegerakan sebagai balasan bagi para nabi, shiddiqin, para wali Allah dan selainnya, juga untuk menampakkan karomah dan kemuliaan mereka.

(Disarikan dari Syarh Muslim, Imam Nawawi, 6: 142) Namun bila tarikh pasti kiamat itu datang, tidak ada yang mengetahuinya.

“Manusia bertanya kepadamu tentang hari berbangkit. Katakanlah: “Sesungguhnya pengetahuan tentang hari berbangkit itu hanya di sisi Allah”. Dan tahukah kamu (hai Muhammad), boleh jadi hari berbangkit itu sudah dekat waktunya.” (QS. Al Ahzab: 63)

https://youtu.be/pZy61fgnuJg

Wallahul muwaffiq. Sekian Terima Kasih,Dipersilakan share jika bermanfaat untuk anda semua.