Masjid Tertua Di Dunia Ditemui Negara Palestin, Dipercayai Dibina Oleh Sahabat Nabi (4 Gambar)

Salah satu masjid tertua di dunia telah ditemui oleh sekumpulan ahli arkeologi di Palestin, lapor Arab News.

Bekas runtuhan masjid itu dijumpai oleh ahli arkeologi dan pada awalnya dikenal pasti berasal dari zaman Empayar Byzantine.

Setelah melakukan penggalian lebih lanjut, para penyelidik percaya bahawa runtuhan itu adalah bangunan masjid.

Masjid ini mungkin dibina seawal 635 Masehi oleh seorang sahabat Nabi Muhammad yang merupakan panglima tentera Islam yang menaklukkan Levant pada abad ke-7.

Difahamkan, tanah jajahan Levant adalah kawasan di Laut Mediterania timur yang merangkumi Lebanon, Syria, Jordan, dan Palestin.

Bekas runtuhan masjid itu terletak di pinggir kota Tiberias di utara Palestin, menghadap ke barat Tasik Tiberias.

Penemuan tersebut diumumkan minggu lalu di sebuah persidangan akademik setelah penggalian selama 11 tahun oleh pasukan yang diketuai oleh Katia Cytryn-Silverman dari Hebrew University of Jerusalem.

Namun, kawasan ini sebenarnya sudah mula digali sejak awal 1950-an dan dikenal pasti sebagai pasar kepunyaan Empayar Byzantine.

Bagaimanapun, melalui penggalian dan kaji selidik yang dilakukan selama 11 tahun menemukan pecahan tembikar dan duit syiling dari awal peradaban Islam.

Melalui penggalian yang lebih lanjut, ditemukan struktur bertingkat yang menjadi asas banggunan dan para ahli arkeologi percaya bahawa tapak ini sebenarnya berasal dari peradaban Islam.

Masjid Tertua Di Dunia Ditemui Negara Israel, Dipercayai Dibina Oleh Sahabat Nabi

Masjid Tertua Di Dunia Ditemui Negara Israel, Dipercayai Dibina Oleh Sahabat Nabi

Masjid Tertua Di Dunia Ditemui Negara Israel, Dipercayai Dibina Oleh Sahabat Nabi

Pasukan ahli arkeologi mengesyaki bahawa masjid yang dijumpai di Tiberias itu dibina oleh Shurahbil ibn Hasana, seorang komandan pasukan Muslim yang berjaya menakluk kawasan tersebut.

Shurahbil adalah salah seorang komandan Muslim yang memerangi Empayar Bizantium semasa zaman pemerintahan Abu Bakar dan Umar bin Khattab,

Namun kajian mendalam mengenai teori ini masih dilakukan oleh ahli arkeologi, “kami tidak dapat mengesahkan lebih lanjut bahawa masjid ini didirikan oleh Shurahbil,” kata Cytryn-Silverman.

“Tetapi kami mempunyai sumber yang mengatakan bahawa dia mendirikan sebuah masjid di Tiberias ketika dia menakluk wilayah ini pada tahun 635,” tambah Cytryn-Silverman.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *