Manfaat Mengangkat Kaki Selama 20 Minit Setiap Hari

Senaman ringkas mengangkat kaki ke atas boleh dilakukan setiap hari di waktu luang anda. Melalui proses yang mudah, anda hanya perlu mengangkat kaki ke atas dan sandarkan ke tempok dengan posisi tubuh terbaring.

Walaupun kelihatan ringkas, tapi mengangkat kaki dapat memberikan banyak manfaat untuk kesihatan tubuh anda. Salah satu manfaat yang utawa ialah melancarkan peredaran d4rah di seluruh bahagian tubuh.

1. Melancarkan sistem pencernaan

Dengan mengangkat kaki, peraliran d4rah dalam organ akan meningkat sekali gus melancarkan sistem pencernaan.

2. Kaki terasa lebih ringan

Kaki yang terasa berat dn bengk4k adalah disebabkan aliran d4rah di bahagian kaki kurang baik. Anda boleh lakukan terapi 20 minit ini untuk d4rah akan kembali lancar dan kaki terasa lebih ringan.

3. Menghilangkan Str3ss

Kunci untuk menghilangkan str3ss adalah dengan memiliki fikiran yang tenang dan aliran d4rah yang lancar. Peredaran yang lancar membuatkan oksigen tersalur dengan baik ke seluruh tubuh badan termasuk j4ntung dan otak. Secara tidak langsung tubuh and akan lebih tenang dan tidak mudah str3ss.

4. Meningkat kualiti tidur

Terapi ini sangat sesuai untuk orang yang mempunyai insom1a, Jika peredaran d4rah berjalan lancar, maka tidur pun akan jauh lebih nyenyak.

Sumber:Sinar

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *