Tradisi Kuno ‘kemb1ri’, Kaum Lelaki Sanggup Pot0ng Alat Kel4min Supaya Dapat Kerja Di Istana

Dalam sejarah peradaban manusia, terdapat pelbagai tradisi aneh yang pernah dicatatkan. Salah satu daripadanya ialah kemb1ri iaitu memot0ng kemalµan.

Catatan paling awal menunjukkan tradisi kembiri bermula sekitar tahun 3500 Sebelum Masihi dari kota Lagash, Sµmeria. Tradisi ini kemudian berkembang merentasi benua yang berfungsi di dalam pelbagai kebudayaan dan tamadun manusia.

Ketika awal tradisi ini diperkenalkan, ia lebih kepada satu bentuk hukµman, bertujuan untuk menghµkum pes4lah yang melakukan perkara sµmbang dan menjaga maruah pihak keluarga wanita yang dirog0l. Bagaimanapun, tujuan asal ini berubah dari semasa ke semasa mengikut kepentingannya dalam sesuatu tamadun.

Paling sinonim, peranan orang kasim (gelaran yang diberikan kepada lelaki yang tiada kemalµan), berkait rapat dengan pekerjaan di istana. Kebiasaannya, mereka menjadi orang yang berpengaruh di istana dan mendapat kepercayaan tinggi pemerintah kerana kecac4tan fizikal yang disengajakan itu. Dengan kata lain, kecac4tan fizikal itu akan menyebabkan mereka tidak berlaku cµrang terhadap gµndik atau permaisuri raja.

Mereka umumnya berasal dari keluarga berkasta rendah dan bermula sebagai h4mba di istana, sebelum memegang jawatan-jawatan penting dalam kerajaan. Bagaimanapun, lelaki yang melalui proses kemb1ri dianggap tidak mempunyai nilai dalam peper4ngan, kaum bangsawan ataupun keluarga mereka sendiri.

Antara kerajaan yang menggunakan khidmat orang kasim di istana ialah pemerintah Akhemen1d dari Parsi serta dinasti Firaµn di Mesir. Ia kemudian diteruskan sehingga dinasti Lagid yang dikenali sebagai Ptolemeµs, tetapi tradisi ini berakhir selepas zaman pemerintahan Cle0patra.

Pada zaman China kµno, tradisi kemb1ri diperkenalkan semasa pemerintahan Dinasti Sui. Ia bertujuan untuk menjaga kelangsungan serta mengekalkan pewaris sesuatu dinasti itu sendiri.

Ketika itu, ramai lelaki memot0ng kemalµan mereka sendiri semata-mata untuk mendapatkan pekerjaan di istana. Sehinggakan pada akhir Dinasti M1ng, terdapat 70,000 orang kasim di istana.

Dengan jumlah seramai itu serta mendapat kepercayaan penuh daripada raja, kekuasaan mereka seolah-olah melebihi perdana menteri.

Kerajaan telah menetapkan satu peraturan yang melarang untuk melakukan kemb1ri diri sendiri. Jumlah tersebut akhirnya menurun secara mendadak kepada 470 orang pada tahun 1912. Selain Ch1na, sistem yang serupa juga didapati wujud di negara V1etnam.

Sejarah juga menunjukkan amalan ini turut dipraktikkan di benua Eropah semasa kekuasaan empayar Yµnani dan R0m. Tetapi fungsi utamanya tidak sama seperti di Asia. Mereka lebih dianggap sebagai perisai raja dan dipercayai sebagai orang yang setia kepada pemerintah. Selain itu, ia juga dilakukan untuk mendapatkan kenyaringan serta fleksibiliti nada suara penyanyi bangsawan supaya kekal sama seperti seorang kanak-kanak.

Amalan ini juga dikatakan turut berlaku semasa zaman kegemilangan kerajaan Byzant1ne. Tetapi selepas penguasaan empayar Uthman1ah, amalan tersebut serta-merta dihapµskan kerana dianggap sebagai suatu penyeks4an yang melampaµ.

Tradisi kµno ini memerlukan tahap peng0rbanan yang tinggi bagi seorang lelaki. Ini kerana lelaki itu telah menafikan haknya terhadap hubungan kel4min sepanjang hayat apabila kemalµan mereka dipot0ng. Dengan kata lain, mereka tidak lagi dapat merasai nikmat hubungan s3ksual, apatah lagi mempunyai zuriat atau pewaris.

Sebelum wujud teknologi moden, proses kemb1ri dilakukan melalui cara yang sangat berhati-hati. Kemalµan seorang lelaki termasuk buah zak4rnya diikat sehingga menyebabkan dar4h tidak dapat mengalir. Keadaan itu dibiarkan beberapa hari sehingga alat sµlit itu r0sak. Kemudian, barulah ia dipot0ng sepenuhnya.

Untuk mengelakkan pendarahan, mereka akan menyapu abu di kawasan tersebut serta men4ncap bulu angsa pada salur kenc1ng. Bulu angsa tersebut akan dicabut beberapa hari kemudian, dan sekiranya seseorang itu mampu kenc1ng secara normal, proses kemb1ri dianggap berjaya. Jika tidak, seseorang itu akan menjadi cac4t dan akan m4ti akibat keracµnan kenc1ng yang tidak boleh keluar.

Mungkin ramai yang kelirµ apabila menganggap orang yang telah di‘kemb1ri’ tidak lagi mempunyai keinginan untuk melakukan hubungan s3ksual. Perkara tersebut tidak selalunya benar kerana seorang lelaki yang tiada kemaluan masih mampu mengalami ereksi dan melakukan hubungan s3ksual. Bezanya, mereka tidak mampu membuat wanita hamil.

Sehingga kini, masih ada beberapa wilayah terpencil terutama di kawasan Asia yang masih menjalankan tradisi kµno ini. Mereka melakukannya dengan alasan ia adalah tuntutan keagamaan.

Sumber Aneh Dan Pelik

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.