Kisah Batu Yang Memberi Salam Kepada Rasulullah

Inilah Kisah Batu Yang Memberi Salam Kepada Rasulullah SAW | KEBENARAN nabi Muhammad sebagai seorang nabi dan rasul Allah ternyata dibuktikan dengan keajaiban-keajaiban alam.

Termasuk di dalamnya kisah sebuah batu yang memberi salam pada nabi. Mungkin terdengar mustahil, tapi memang nyata adanya…

Alam seolah berbicara bahwa ada nabi Allah yang sangat mulia akhlaknya, sehingga alam ikut berbicara.

Semasa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam masih di Makkah sebelum diangkat menjadi nabi ada batu yang memberi salam kepada Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam.

Baginda masih mengetahui batu tersebut, tetapi beliau maupun para sahabat tidak pernah memungutnya atau membawanya pulang untuk dijadikan penangkal atau alat terapi jika beliau sakit…

Sebagaimana disebutkan dalam hadits berikut: Dari sahabat Jabîr bin Samrah, ia berkata bahwa Rasulullâh Shallallahu ‘alaihi wa sallam telah bersabda:

“Sesungguhnya aku mengetahui sebuah batu di Mekah memberi salam kepadaku sebelum aku diangkat menjadi nabi. Sesungguhnya aku mengetahuinya sampai sekarang,” (HR. Muslim).[]

Baca juga : MAKANAN TELAH DIHURUNG SEMUT, ADAKAH SELAMAT DAN BERSIH DIMAKAN?

Mesti ramai tertanya persoalan ni kan. Makanan yang betul2 kita nak makan, baru tinggal tak sampai sejam, dah dihurung semut. Adoi.. Jadi, nak buang ke atau kuis2 semut tu dan terus makan?

Kami cadangkan, lebih baik untuk buang, jika banyak sangat semut yang dah kerumun.

Walaupun tabiat semut memang tidak seperti lalat, namun adakah kita pasti semut tidak merayap di tempat yang kotor sebelum menghurung makanan kita?

Tidak mustahil jika semut tersebut membawa bakteria dan kotoran lain pada kakinya. Sudah tentu, makanan yang telah dihurung oleh semut dalam kuantiti yang banyak harus diragui kebersihannya.

Oleh itu, elakkan menjamah makanan yang dihurung oleh semut dalam jumlah yang banyak .

Gunakan deria LIHAT, HIDU DAN RASA sebelum makan.

Jaga kebersihan. Elakkan keracunan makanan

Sumber: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *