Kenapa Kita Disunatkan Puasa Isnin Dan Khamis ?

Kenapa Kita Disunatkan Puasa Isnin Dan Khamis?, Ini Penjelesan Dan Banyak Ganjarannya Subahanallah | Siapa yang tidak inginkan wajah menjadi muda, bebas daripada penyakit,

Dan pada masa yang sama untuk menyelamatkan kehidupan akhirat? Jika kita mahu semua itu, cubalah berpuasa Isnin-Khamis secara kerap.

Kebanyakan kita telah mendengar puasa Isnin Khamis sebagai sunnah yang cepat dalam Islam. Walau bagaimanapun, berapa ramai yang benar-benar cuba melakukan puasa.

Tidak banyak dari kita yang benar-benar mengetahui kebijaksanaan puasa Isnin Khamis dari segi spiritual, kesihatan dan kebajikan di hadapan Tuhan.

Sebab utama mengapa bulan puasa Isnin Khamis disunatkan dalam Islam adalah kerana Rasulullah sering berpuasa pada kedua hari ini. Tetapi, apakah kebaikan Isnin dan Khamis Sehubungan dengan ini terdapat 2 hadith dari Nabi mengenai pemilihan Isnin dan Khamis.

Yang pertama, dalam Hadis, Sejarah Ahmad menyatakan bahawa Rasulullah berkata bahawa semua amal disebarkan pada hari Isnin dan Khamis. Oleh itu, sebagai seorang mukmin, sangat baik apabila malaikat melaporkan amalan kita bahawa kita berpuasa.

Kedua, hari Khamis adalah hari istimewa kerana pada hari itu Rasulullah dilahirkan, menjadi rasul dan menerima wahyu (Muslim). Jadi dilihat di sini bahawa Isnin dan Khamis adalah hari istimewa dari sisi agama.

Dari segi logik, boleh dilihat bahawa hari Isnin dan Khamis membahagi satu ‘minggu’ ke dua bahagian yang hampir sama.

Oleh itu, jelas bahawa puasa Khamis Khamis mempunyai fungsi penyelenggaraan atau penyelenggaraan. Analogi mungkin sama seperti berkongsi masa untuk mengambil ubat apabila kita sakit.

Sudah tentu kita ingat, ketika kita sakit, kita sering diberitahu untuk mengambil ubat 2x sehari, iaitu 1x pada waktu pagi dan 1x pada waktu malam.

Apabila dilihat, masa apabila kita diberitahu untuk mengambil ubat 2x membahagikan hari ke 3 bahagian yang sama. Ini juga terpakai pada hari Isnin dan Khamis yang membahagikan satu minggu kepada dua bahagian.

Dengan berpuasa pada hari Isnin dan Khamis, kami secara tidak langsung menjalankan penyelenggaraan secara rutin secara rohani dan fizikal.

Maka, apa gunanya puasa yang berterusan seperti puasa Isnin ini?

Kebajikan pertama adalah kerana puasa hari Isnin melatih kita secara teratur untuk menghindari kerja dosa. Sekiranya terdapat latihan yang berkesan untuk pengurusan kemarahan atau latihan kesabaran, maka itu berpuasa.

Oleh itu, adalah wajar untuk mengatakan bahawa puasa adalah zakat jiwa, dimana ketika kita berpuasa, kita melemparkan perangai yang buruk. Sehingga selepas berpuasa, emosi dan kerohanian kita menjadi lebih bersih.

“Semuanya mempunyai zakat, sedangkan zakat jiwa berpuasa. Dan berpuasa adalah separuh kesabaran. “(HR. Ibn Majah) Dengan hilangnya rasa marah kita,

Sekurang-kurangnya dua kali seminggu, dapat juga dikatakan” Puasa adalah kubu yang membentengi seseorang dari api neraka yang terbakar. ” .

Keutamaan kedua adalah kerana puasa pada hari Khamis dapat meningkatkan amalan kita. Biasanya seseorang yang sihat dan bersemangat cenderung malas untuk menyembah.

Puasa menjadikan kita lebih produktif dalam ibadah kerana selain kita tidak lagi berada dalam kedudukan yang mudah, Orang yang berpuasa juga cenderung ingin ibadah tambahan. Selain itu, puasa boleh melembutkan hati.

Ini kerana dengan berpuasa, kita cenderung menjadi lebih empati dengan orang yang kurang bernasib baik daripada kita. Oleh itu, berpuasa boleh membuat kita lebih dekat dengan Tuhan dan lebih berhati-hati.

Tidak salah jika dalam Al-Quran dinyatakan bahawa puasa diperintahkan kepada kita dan orang-orang di hadapan kita agar kita menjadi orang yang berhati-hati (Al Baqarah 183).

Selain manfaat emosi dan rohani yang diterangkan di atas, puasa juga mempunyai kebaikan dari segi kesihatan.

Tidak rahsia lagi bahawa terdapat banyak penyelidikan yang menyimpulkan bahawa puasa tetap baik untuk kesihatan.

Manfaat kesihatan yang paling popular berpuasa adalah puasa yang dapat dianggap sebagai cara yang ampuh untuk membatasi kalori yang masuk ke dalam tubuh kita.

Dalam Islam dan bidang perubatan, disyorkan untuk tidak makan terlalu banyak, kerana makanan berlebihan dan tidak sihat boleh menyebabkan penyakit.

Lihat saja orang-orang di negara-negara yang makmur di mana makanannya banyak. Di samping kadar obesiti yang tinggi, ramai orang di negara ini mempunyai penyakit kencing manis dan penyakit jantung yang pada hakikatnya sering dijuluki sebagai penyakit yang kaya.

Dengan berpuasa hari Isnin Khamis, sekurang-kurangnya dua kali seminggu, kami menghadkan kalori yang masuk ke dalam tubuh kita.

Satu lagi manfaat puasa dari segi kesihatan yang juga dipopulerkan secara meluas adalah fungsi pembersihan dan penyembuhan.

Dengan berehat sistem pencernaan kami semasa berpuasa, ia membolehkan sistem lain dalam badan kita berfungsi dengan lebih baik, seperti sistem imun.

Inilah sebabnya mengapa orang yang sakit atau cedera seperti menolak untuk makan. Sekiranya kita tidak sakit, polis imuniti bekerja keras apabila kita berpuasa.

Sekian Terima Kasih, Dipersilakan share jika bermanfaat untuk anda semua.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *