Kenapa Kita Dilarang Untuk Minum Sambil Berdiri

Kenapa Kita Dilarang Untuk Minum Sambil Berdiri? Ini Sebabnya | Syabas! Anda adalah seorang insan yang berdisiplin kerana mampu minum hingga 8 gelas air putih setiap hari.

Namun, tahukah anda bahawa minum juga perlu kena pada caranya?

Memang ada sebab kenapa orang tua-tua akan menegur supaya minum sambil duduk kerana perbuatan meminum sambil berdiri itu akan memberi efek negatif terhadap tubuh badan seseorang.

Islam juga menegah perbuatan minum sambil berdiri kerana ia adalah amalan syaitan. Ayuh kami rungkaikan 8 sebab keburukan minum sambil berdiri.

Menurut fakta saintifik:-

#1 Risiko Penyakit Sendi
Minum sambil berdiri boleh menggalakkan kemunculan arthritis atau penyakit radang otot.

Kenapa Kita Dilarang Untuk Minum Sambil Berdiri

Minum secara berdiri secara tidak langsung akan menggangu kestabilan kandungan ceceair dalam badan seterusnya menjejaskan kawasan sekitar sendi dan akan menakung lebihan bendalir -menjadi punca kepada kesakitan sendi arthritis.

#2 Kerosakan Buah Pinggang
Pengambilan air secara berdiri akan terus mengalirkan air tersebut ke bahagian buah pinggang di mana, proses itu sebenarnya membuatkan air yag diminum itu tadi tidak dapat ditapis secara teratur.

Ia kemudian akan menyebabkan sisa kotoran di dalam air tadi terkumpul pada bahagian pundi atau dalam darah.

#3 Mengganggu Kelancaran Penghadaman
Jika anda minum sambil berdiri, air akan disalurkan terus ke dalam perut seterusnya memercik ke dinding perut. Keadaan ini menyebabkan kerosakan terhadap sistem penghadaman seseorang.

#4 Akan Terus Berasa Haus
Rasa haus tidak akan hilang andainya seseorang minum sambil berdiri. Cara terbaik untuk menghilangkan haus adalah minum sambil duduk dan meneguk air sedikit demi sedikit secara perlahan.

#5 Kembung Perut
Oleh itu, adalah mustahak untuk minum sambil duduk kerana dalam keadaan itu, otot perut akan lebih relaks dan dalam masa yang sama membuatkan saraf pada bahagian perut untuk lekas menghadam segala makanan dan minuman yang diambil.

#6 Tidak Dapat Mencairkan Kadar Asid Dalam Tubuh
Manusia digalakkan untuk minum sambil duduk dan meneguk air sikit demi sikit secara perlahan,

Agar ia dapat bantu memecahkan kadar asid dalam tubuh yang kemudiannya akan bergabung dengan air yang diminum tadi sebelum dikeluarkan melalui proses perkumuhan.

#7 Menyebabkan Ulser Dan Pedih Ulu Hati
Apabila seseorang minum secara berdiri, air yang diteguk itu akan jatuh terus ke suku bahagian esofagus (seolah-olah memukul dasar esofagus dengan kuat).

Kenapa Kita Dilarang Untuk Minum Sambil Berdiri

Hasil ini menyebabkan sambungan dari perut dan esofagus terasa ‘terbakar’ disebabkan oleh asid di dalam perut yang bergerak secara ‘berpatah arah’.

#8 Saraf Menjadi Tegang
Minum sambil berdiri sebenarnya akan menyebabkan saraf-saraf dalam tubuh menjadi terkejut. Sila minum dalam keadaan duduk dan meneguk air secara perlahan. Cara ini kemudian akan bantu menenangkan saraf seterusnya melancarkan penghadaman.

Sekian Terima Kasih, Dipersilakan Share jika bermanfaat untuk anda semua.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *