Ken̷ali 8 C̷ar̷a Untuk Mem̷astik̷an Perib̷adi Seseorang Itu B̷aik Terh̷ad̷ap Kit̷a At̷aupun H̷any̷a Berpur̷a-Pur̷a B̷aik Dep̷an Kit̷a

Kenali 8 Cara Untuk Memastikan Peribadi Seseorang Itu Baik Terhadap Kita Ataupun Hanya Berpura-Pura Baik Depan Kita

Sejak kebelakangan ini kita dapat saksikan ada dalam kalangan mereka yang sanggup untuk melakukan perkara-perkara yang tidak sepatutnya dilakukan oleh seorang sahabat yang sejati.

Antaranya menipu, mengaibkan hal peribadi sahabat karibnya, menjatuhkan maruah dan pelbagai lagi sehingga ada yang sanggup pecah amanah terhadap sahabatnya itu.

Jom Semak Peribadi Seseorang Itu Baik Terhadap Kita Ataupun Berpura-Pura Baik Depan Kita

1. Tengok dia cerita benda baik atau buruk

Kalau dia selalu puji dan cerita baik pasal orang lain, bermaksud dia seorang yang okay. Tetapi sekiranya dia sentiasa kutuk ibu bapa dia, guru dia atau kawan-kawan dia, maka ketahuilah bahawa dia juga kutuk anda belakang anda.

2. Tengok perangai dia sewaktu marah

Kalau nak tengok akhlak seseorang calon tu, tengoklah perangai dia waktu dia marah. Cara dia layan orang yang dia benci. Jangan tengok cara dia layan best friend, famili atau orang yang dia sayang. Hitler pun layan elok orang yang dia sayang. Nabi SAW berpesan bahawa orang yang kuat bukanlah orang yang paling pandai bertumbuk tapi orang yang paling penyabar.

Kalau dia nampak alim pun, kalau bahasanya kesat dan hina bila dia marah, hati-hatilah. Sebabnya dia akan guna bahasa jenis tu ke atas anda bila dia marah kat anda.

3. Tanya orang yang musafir dengannya

Zaman Saidina Umar dulu, seorang laki ni nak jadi penjamin. Saidina Umar tanya bakal penjamin tu samada dia kenal betul orang yang nak dijamin. Rupanya, tak kenal sangat.

Saidina Umar tanya samada pernah travel bersama pasal ini membolehkan kita kenal dia. Pun tak pernah. Rupanya, bakal penjamin tu sanggup jadi penjamin pasal orang yang nak dijaminnya tu nampak alim dan kaki masjid. Saidina Umar suruh orang tu balik dan jangan jadi penjamin pasal sebenarnya orang tu tak kenal pun orang yang nak dijaminnya.

4. Pastikan orang tu takde ciri munafik

Orang munafik ni bila dia janji kat orang, dia khianat. Bila bercakap, dia menipu. Bila bergaduh, dia berlebih-lebihan.

5. Tengok cara dia handle power

Tengok perangai dan kelakuan dia bila dia diberi kuasa. Kalau dia sibuk jatuhkan orang, buat duit atau aniaya orang, itulah wajah sebenar dia.

6. Tengok circle kawan-kawan dia

Tengok siapa members dia. Dia luang masa dengan siapa. Kalau kawan dia jenis yang positif dan konstruktif, dia pun gitu. Kalau kawan kawan dia jenis perasan maksum dan mengamuk bila ditegur, dia pun gitu.

7. Bahasa

Tengok jenis bahasa dan ayat yang dipilih. Kalau dia jenis yang lembut, positif dan friendly, kita akan nampak daripada bahasa dia. Kita rasa seronok berbual dengan dia. Kalau dia jenis bahasa teruk, orang sanggup tukar jalan dari bertembung dengan dia.

8. Satu tips last

Jangan sesekali judge seseorang based on kecantikan fizikal dia semata-mata. The truth is, everyone is beautiful. It just takes the right person to see it. Wassalam.

Jangan Lupa Joint Group Nasihat Ustaz

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *