Kaya Dengan Nutrisi, Kebaikan Memakan Telur Rebus Separuh Masak Boleh Turunkan Berat Badan & Cegah Penuaan

Banyak kebaikan telur separuh masak ni. Boleh turunkan berat badan & cegah penuaan. Tentu ramai yang suka menikm4ti telur separuh masak ini pada waktu bersarapan pagi.

Sejak zaman dahulu lagi, telur rebus dianggap sebagai menu sihat untuk sarapan pagi kerana mengandungi nutrisi penting protein, riboflavin dan selenium.Tambahan pula semua nutrisi tersebut sememangnya diperlukan oleh tubuh, terutama buat kanak-kanak yang sedang membesar.

Telur sesuai dijadikan menu sarapan pagi kerana ia juga dapat memenuhi keperluan energi yang diperlukan untuk melakukan pelbagai aktiviti seharian.Selain itu, telur boleh dimasak dengan pelbagai cara dan jenis masakan.

Telur rebus atau telur separuh masak, kedua-duanya mempunyai rasa yang enak serta kandungan nutrisi yang tinggi. Sungguhpun begitu, masih ramai yang ragu-ragu dengan kandungan nutrisinya. Ramai orang takut untuk menikm4ti telur kerana menganggap pengambilan telur pada setiap hari boleh menaikkan kolesterol dalam tubuh.

Tetapi tahukah anda, telur separuh masak sebenarnya lebih rendah kalori jika dibanding kan dengan resepi telur yang lain termasuk telur goreng dan telur dadar.Selain rasanya enak, telur separuh masak ini mengandungi pelbagai manfaat untuk kesihatan.

Lagipun telur separuh masak ini juga lebih kaya dengan nutrisi. Namun, pastikan anda tidak memasak kuning telur terlalu lama atau sehingga keras supaya nutrisi di dalam kuning telur tidak akan hilang dan dapat memenuhi keperluan nutrisi harian untuk tubuh.

Berikut beberapa kebaikan yang boleh anda peroleh daripada pengambilan telur separuh masak:

1. Menu Sarapan Yang Sihat

Dua biji telur separuh masak pada setiap hari untuk sarapan terbukti boleh mengecilkan ukuran pinggang. ‘Lemak jah4t’ di dalam telur separuh masak juga merupakan sumber lemak tidak jah4t yang sangat baik. Tidak seperti sumber protein atau lemak haiw4n yang lain, kerana telur separuh masak tidak akan meningkatkan risiko terkena peny4kit j4ntung.

2. Membantu Pembentukan Ot0t

Untuk membentuk ot0t agar kelihatan tegap, bukan hanya dengan menikm4ti telur yang direbus sahaja.Pengambilan telur separuh masak ternyata boleh membentuk ot0t dan sangat elok untuk anda yang sedang berdiet. Kandungan nutrisi yang lengkap daripada telur separuh masak akan menjadikan ot0t anda kuat dan ‘berisi’.

3. Bantu Turunkan Berat Badan

Telur mengandung as1d am1no yang sangat tinggi. As1d am1no yang masuk ke dalam tubuh boleh diubah menjadi energi dan mampu membantu untuk membentuk ot0t-ot0t ataupun kulit. As1d am1no di dalam telur separuh masak juga mengandungi sumber energi yang jauh lebih baik dibandingkan dengan protein dan boleh membantu anda kenyang lebih lama.

4. Menguatkan Daya Ingatan

Dua biji telur separuh masak merupakan sumber ‘chol1ne’ yang sangat tinggi. ‘Chol1ne ‘adalah unsur yang sangat baik dan boleh meningkatkan kapasiti memori di dalam ot4k kita.

5. Mencegah Penu4an

Telur separuh masak merupakan sumber ‘lutein’, ‘carotenoid’ serta ‘zeaxanthin’ yang dapat membantu melindungi organ penglihatan daripada proses penuaan. Pengambilan telur separuh masak secara rutin boleh membantu tubuh, org4n tubuh serta fungsinya dari pada proses kerosakan s3l dan jaringan akib4t penu4an.

6. M3ncegah Anem1a

Dar4h di dalam tubuh sangat penting bagi fungsinya. Kekurangan darah boleh membuatkan anda mengalami anem1a. Anem1a ini juga terjadi jika tubuh kekurangan vitamin B12. Telur separuh masak boleh menjadi alternatif makanan untuk mengubati kekurangan darah.

7. Baik Untuk Mata

Kesihatan mata sangat penting sebagai fungsi penglihatan. Vitamin A adalah salah satu vitamin yang dapat menjaga kesihatan mata.Vitamin A yang terdapat di dalam telur separuh masak ini juga jauh lebih banyak berbanding dengan telur yang direbus dan sebagainya.

Sumber: www.karteldakwah.com

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *