Jika Anda Selalu Makan Sosej Boleh Membahay̷akan Kesihatan

Walaupun pakar kesihatan sudah berkali-kali mengingatkan kita tentang b4haya kerap mengambil daging yang sudah diproses seperti sosej atau naget.

Malangnya, kerana rasa dari daging olahan ini sangat enak dan sangat mudah untuk diolah dengan cepat, kita pun tak ragu untuk kerap mengambilnya. Sebenarnya, jika kita terlalu kerap memakannya, risiko peny4kit m4ut mendatang seperti k4nser perut juga meningkat.

Sebenarnya, selain daging yang diproses, minuman beralkohol seperti bir juga boleh mempunyai kesan yang sama.

Walaupun telah ada beberapa kajian yang menghasilkan fakta bahawa pengambilan alkohol dengan hidangan yang sederhana boleh memberi manfaat, kita tetap mengambilnya dengan jumlah atau frekuensi yang berlebihan.

Selain itu, apabila ketika mabuk, kita juga tidak sedar dan terus meminumnya sehingga kandungan berb4haya daripada alkohol semakin banyak masuk ke dalam tubuh.

Berdasarkan sebuah kajian yang dilakukan oleh para ahli dari World Cancer Research Fund (WCRF), dihasilkan fakta bahawa mereka yang minum bir atau minuman beralkohol lain hingga tiga gelas atau lebih dalam sehari akan mengalami peningkatan risiko terkena k4nser perut dengan ketara.

Para penyelidik juga mendedahkan fakta tentang tabiat makan daging diproses seperti bacon, sosej, dan naget.

Disebalik rasanya yang nikmat, daging-daging olahan ini jika dimakan dengan berlebihan juga akan menyebabkan datangnya k4nser perut, obesiti, dan peningkatan risiko kardiovaskular akibat tingginya kadar lemak j4hat di dalamnya.

Kajian terdahulu juga mendedahkan fakta mengenai penggunaan minuman beralkohol sehingga tiga hidangan setiap hari yang dapat meningkatkan risiko k4nser.

Selain itu, terdapat kaitan kuat antara tingginya risiko k4nser pada masyarakat Asia dengan kebiasaan mengambil makanan olahan seperti ikan kering atau jeruk, makanan yang disukai sebahagian masyarakat di Asia.

Para penyelidik juga mendedahkan bahawa kebiasaan mengambil daging olahan layaknya sosej, daging ham, bacon, daging asap, naget, dan pastrami mampu meningkatkan risiko terkena sepuluh jenis k4nser. Semua jenis k4nser diketahui sangat berb4haya.

Melihat fakta di atas ini, sangat baik bahawa jika kita tidak lagi kerap makan daging yang diproses walaupun rasanya enak.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *