Jangan Malas Berdoa Kerana Doa Memiliki Rahsia Keajaiban

Jangan Malas Berdoa Kerana Doa Memiliki Rahsia Keajaiban Yang Mampu Mengubah Hidup Anda | Janganlah anda menganggap mudah pada sebuah doa.

Sebab, doa memiliki potensi besar untuk mengubah segalanya bagi diri manusia. Mengubah sesuatu yang tidak mungkin menjadi mungkin, mengubah yang buruk menjadi baik, dan menyelamatkan diri, keluarga, bangsa, serta negara dari bencana.

Berdoa kepada Allah, bererti meminta sesuatu kepada yang memiliki segalanya. Bila Dia berkenan mengabulkan doa itu, segalanya akan menjadi mudah seperti kita membalikkan telapak tangan.

Sebab, Allah berkuasa mengabulkan doa seseorang yang meminta bila dan di mana saja. Oleh karena itu, percayalah bahawa doa pasti memberikan manfaat. Tidak akan pernah merugi bagi orang yang mahu berdoa.

Lebih hebatnya, doa dapat mengubah sesuatu menjadi luar biasa dahsyat dan ajaib. Apa rahsianya? Rahsianya tentu dapat kita mengerti bila mengetahui apa keutamaan dari sebuah doa.

Dalam berbagai keterangan Al- Quran dan hadis dapat diketahui, bahawa doa memiliki keutamaan-keutamaan yang sangat istimewa di antaranya:

Pertama, doa adalah ibadah karena Allah SWT memerintahkannya. Sesuatu yang diperintahkan oleh Allah bagi siapa yang melaksanakannya adalah ibadah.

Kedua, doa itu sari patinya ibadah. Jadi, apabila ibadah tanpa diiringi doa, sama saja seperti buah tanpa isi. Solat itu tiang agama Islam. Lalu, roh dari solat adalah doa.

Ketiga, tidak ada yang lebih mulia di sisi Allah selain doa. Sebab, di dalam doa terdapat hakikat penghambaan manusia kepada Tuhan yang menciptakannya.

Sejahat-jahatnya manusia, pada kondisi tersepit, pasti yang diharapkan adalah pertolongan Tuhan, “Ya Tuhan, tolonglah aku ya Tuhan.” dan Allah senang bila ada hambaNya memanggil-manggil meminta pertolongan.

Keempat, tidak ada yang dapat menolak takdir buruk selain dengan doa kepada Allah SWT. Sebab,jika kita berdoa dengan sungguh-sungguh,

Allah berkenan menghapus daftar takdir menurut kehendaknya. Inilah hikmah mendalam dari dahsyatnya doa. Tidak ada yang dapat mengusik kehendak Allah selain berdoa meminta izinNya.

Kelima, doa itu membawa manfaat bagi yang memohonkannya. Ini harus diyakini oleh setiap orang beriman karena termasuk aqidah sam’iyah (kepercayaan yang pada dasarnya hanya sebuah kemungkinan,

Boleh percaya boleh tidak. Akan tetapi, ia menjadi sesuatu yang wajib dipercayai lantaran diberitakan oleh AIlah dan Rasul-Nya).

Keenam, Allah sendiri banyak mengajarkan doa-doa di dalam Al-Quran, begitu pula dengan Rasulullah SAW, beliau juga banyak mengajarkan doa untuk siang dan malam hari agar dapat diamalkan oleh umatnya.

Sebab, doa itu memang sudah ada sejak Nabi Adam diciptakan, dan pengabulan doa oleh Allah sudah ada seiak itu.

Ketujuh, dari enam keistimewaan tersebut, tidak salah bila doa menjadi senjata ampuh bagi orang beriman. Doa adalah kekuatan batin, pembuka pintu rezeki, jalan menuju keberkatan, dan kemenangan dunia- akhirat.

Banyak sudah rahsia dan keajaiban doa dijelaskan dalam nas-nas (dalil) Al-Quran dan hadis dalam berbagai kisah dan peristiwa masa lalu, seperti keajaiban dan kedahsyatan doanya para nabi,

Orang-orang soleh, doa orang tua untuk anaknya, doa dari orang-orang yang teraniaya, dan lain sebagainya.

Ketujuh macam rahsia doa di atas lah yang memunculkan kedahsyatan doa-doa mereka. Doa-doa mereka itu langsung menembus langit, bahkan hingga menggoncang.

Apa Kata Anda? Dipersilakan Share Jika Bermanfaat Untuk Semua.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *