Isteri Wajar Lakukan 5 Perkara Ini Supaya Rezeki Suami Mencukupi

Info Menafaat !!! Isteri Wajar Lakukan 5 Perkara Ini Supaya Rezeki Suami Mencukupi Belanja Harian | Peranan seseorang isteri tidak hanya menetapkan tempat tinggal serta menjaga anak sahaja,

Tetapi juga mengatur kewangan keluarga. Berapapun nafkah yang didapati suami, isteri perlu bijak mengatur untuk penuhi segala keperluan harian.

Sebagai isteri, ada hal-hal yang boleh dilakukan untuk meningkatkan keberkatan rezeki keluarga yang diperolehi daripada usaha suami.

Tersebut amalan-amalan yang boleh dilakukan oleh isteri untuk menaikkan berkatan rezeki yang diperolehi suami agar rezeki keluarga sentiasa melimpah:

1. Berikanlah Beberapa nafkah dari suami untuk Orang-tua serta Mertua, Sekecil apa pun atau sedikit apa pun, asingkan beberapa nafkah dari suami untuk orang-tua serta mertua.

Walaupun hanya dengan membelikan beras atau keperluan harian yang lain, sedarilah bahawa aspek itu mampu meningkatkan keberkatan rezeki yang diperoleh.

Tutup telinga rapat-rapat serta janganlah pedulikan apabila terima sindiran atau dibanding-bandingkan dengan jumlah yang diperoleh daripada menantu lain yang lebih besar, jangan pernah jadikan hal itu pemusnah niat baik kita.

Jauhi juga berfikiran seperti itu, “Jangankan untuk orang-tua, untuk keluarga sendiri pun tak cukup! “Atau” Ibu bapa serta mertua saya sudah kaya! ”

2. Selalu Mengingatkan Suami untuk Memberi Nafkah Keluarga dengan Rezeki Halal, Peranan isteri yang lain adalah senantiasa mendoakan serta mengingatkan suami supaya memberi nafkah kepada keluarga dari rezeki yang halal.

Kerana besarnya kepentingan rezeki yang halal demi membentuk sebuah keluarga yang baik dan dirahmati Allah S.W.T.

3. Menghindari Kehidupan Yang Boros, Masak sendiri dirumah lebih menjimatkan daripada makan di luar atau beli makanan dari luar. Malah isteri juga mampu mengelakkan keluarga dari amalan boros.

Bawakan bekal untuk suami agar tidak perlu makan tengah hari diluar pejabat, juga untuk kanak-kanak agar mereka tidak makan jajan atau makanan ringan.

Semoga ikhtiar berhemat serta merubah lifestyle itu dapat menaikkan keberkatan rezeki keluarga.

4. Lakukan Beribadah Bersama, Beribadah serta ketakwaan yang kita lakukan bukan sahaja mendapat pahala malah mampu mengeratkan hubungan kekeluargaan.

Tolak keluarga untuk melakukan solat berjemaah setiap hari, malah adakan acara ibadah di rumah bersama keluarga seperti berpuasa sunat Isnin dan Khamis, solat ditengah malam, membaca Al Quran serta yang lain.

5. Jauhi Pertikaian dalam Tempat Tinggal, Pertikaian cuma akan menyalutkan kebencian serta menghilangkan keharmonian rumah tangga.

Isteri haruslah menjadi penyejut ketika suami dalam keadaan stres, bukannya menjadi insan yang menjadi pertikaian yang semakin besar.

Semoga info itu bermanfaat serta dapat diamalkan dalam kehidupan seharian agar membuat pendapatan suami lebih berkat, melimpah serta mengalir deras.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *