Harta Yang Tidak Ternilai Ialah Isteri Yang Menerima Kita Apa Adanya

Ikatan cinta yang dibina bertahun-tahun sebelum dis1mpul dengan ikatan perkahwinan bukan jam1nan kepada keutuhan rumah tangga.

Malah banyak perkahwinan yang cuma bert4han beberapa bulan mahupun hari, biarpun pasangan sudah saling mengenali dan bercinta berbelas tahun.

Ada pula suami isteri hanya sekadar pada nama sedangkan makan tidak semeja, tidur tidak lagi sekatil.

Apabila ditanya, mereka akan menjawab, semua itu berlaku kerana sudah tidak ada persef4haman.

Benarlah kata orang alam percintaan dan perkahwinan sangat berbeza.

Pasangan suami isteri perlu menyedari pentingnya untuk mengenali dan memahami segala perkara mengenai pasangan masing-masing.

Bukanlah sesuatu yang susah untuk menjaga hati seorang lelaki atau sebaliknya dan memastikan si dia setia dengan anda.

Tidak banyak yang si dia inginkan dari anda. Cukuplah sekadar memahami apa yang mereka impikan dari seorang wanita mahupun lelaki.

Mal4ngnya, tidak ramai para isteri atau suami berjaya memahami pasangan, gagal men4wan hati si dia dan sebagainya.

Ini kerana anda tidak pernah mengetahui dan mengenali sikap dan perilakunya sebenar.

Setiap orang mempunyai keistimewaan dan kel3mahan masing-masing, begitu juga dengan si dia.

Semasa di alam percintaan dan pertunangan mungkin tidak dapat meng3san kekurangan dan kel3mahannya. Setelah berumah tangga baru keadaan ini terserlah.

Sudah tentu keadaan ini amat mengecew4kan, lama-lama kekurangan keadaan itu akan menjadi api dalam sekam dalam kehidupan.

Inilah antara punca keretakan rumah tangga di mana rasa tidak puas hati akan mengganggu keharmon1an suami isteri.

Bagi pasangan yang ingin terus kekal bahagia, mereka perlu berusaha untuk belajar mengubah sikap yang suka melihat kel3mahan antara satu sama lain dan mengamalkan sikap menerima pasangan kita seadanya.

‘Menerima’ bermakna mengiktirafkannya seperti mana d1ri kita send1ri yang ada keistimewaan dan kel3mahan, dengan pandangan terbuka di samping saling mengagumi nilai-nilai baik yang ada pada d1ri pasangan, segala konflik yang timbul akan dapat diatasi.

‘Penerimaan’ bermaksud sekadar menerima pasangan sebagai d1ri beliau seadanya. Kita menerima cara, h4rapan dan impiannya atau mungkin juga sebagai seorang yang tiada impian.

Kita juga perlulah menerima idea, minat dan juga kelemahan suami, termasuklah juga menerima kekurangan dalam personaliti atau apa-apa pegangan terhadap agama atau politik.

Dalam situasi ini, suami atau isteri perlu menerima hak pasangan untuk menjadi d1rinya yang sebenar. Kita mungkin tidak setuju dengan ideanya, tetapi kita horm4ti hak si dia terhadap pandangannya itu

Secara ringkas, penerimaan bermaksud menerima si dia sebagai manusia biasa yang memiliki nilai baik dan ada pula kelemahan. Isteri atau suami tidak berasa bimbang dengan kelemahan pasangan kerana dia hanya melihat kebaikan yang dimiliki.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *