Cara Unik Muhammad Ali Menasihati Anak Gadisnya Sµpaya Berhijab Yang Jarang Diketahui Umum

Satu ins1den yang berlaku apabila anak perempuan Muhammad Ali tiba di rumahnya memakai pakaian yang agak mended4hkan.

Berikut adalah cerita seperti yang diberitahu oleh salah seorang daripada anak-anak perempuannya:

Apabila kita tiba dirumah, seorang pemandu diiringi adik perempuan saya, Laila, dan saya sehingga ke dalam rumah.

Seperti biasa, ayah telah bersembunyi di sebalik pintu menunggu untuk menakµt-nakµtkan kami.

Kami disapa dengan pelukan dan ciuman oleh ayah.

Ayah saya melihat saya dan beliau berkata sesuatu yang saya tidak akan lupa sampai bila-bila iaitu.

“Hana, segala-galanya yang dicipta Allah SWT berharga di dunia dilindungi dan sµkar untuk kita dapat.

Di manakah kita boleh dapat berlian? Jauh ke dalam tanah, ditutup dan dilindungi.

Di manakah kita boleh dapat mutiara? Jauh di bawah lautan, ditutup dan dilindungi dengan cangkerang yang indah.

Di manakah kita boleh dapat emas? Jauh ke dalam lombong, ditutup dengan lapisan dan lapisan batu.

Kita perlu bekerja ker4s untuk mendapatkannya. ”

Dia memandang saya dengan mata yang seriµs.

“Tubuhmu suci wahai anakku. Kau jauh lebih berharga daripada berlian dan mutiara, dan harus ditutupi dan dilindungi juga.”

LATAR BELAKANG MUHAMMAD ALI.

Muhammad Ali (lahir Cassius Marcellus Clay, Jr. (17 Januari 1942 – 3 Jun 2016) ialah bekas peninjµ profesional Amerika yang diiktiraf secara meluas sebagai salah seorang tokoh sukan paling penting dan terkenal pada abad ke-20. Ali dikenali sebagai seorang tokoh yang memberi inspirasi, kontr0versi dan berpengaruh di dalam mahupun di luar gelanggang.

Clay dilahirkan di Louisville, Kentucky, Amerika Syarikat dan memulakan latihan tinju pada usia 12 tahun. Pada usia 22 tahun, dia telah merampas gelaran dunia heavyweight daripada Sonny Liston dalam pertarungan pada tahun 1964.

Tidak lama selepas itu, Clay memeluk Islam dan menukar nama “hamba”nya kepada Muhammad Ali dan menyampaikan mesej kebanggaan kaum untuk orang Afrika Amerika dan penent4ngan terhadap penguasaan kulit putih semasa Pergerakan Hak Siv1l Afrika-Amerika pada 1960-an.

Pada tahun 1966, dua tahun selepas memenangi gelaran heavyweight, Ali enggan berkhidmat dalam Angkatan Tentera Amerika Syarikat, serta menent4ng penglibatan Amerika dalam Per4ng Vietnam. Ali kemudiannya digantµng dan gelaran kejuaraannya telah dibat4lkan oleh Suruhanjaya Tinju.

Dia berjaya membuat rayuan di Mahkamah Agung Amerika Syarikat, yang mengubah hukµmannya pada tahun 1971. Ketika itu, dia tidak boleh berlaw4n selama hampir empat tahun dan kehilangan prestasi kemuncaknya sebagai atlet tinju. Tindakan Ali sebagai law4n per4ng menjadikan beliau ikon besar bagi Counter Generation.

Ali setakat ini adalah satu-satunya juara dunia heavyweight tiga kali; dia memenangi gelaran itu pada tahun 1964, 1974, dan 1978. Antara 25 Februari dan 19 September 1964, Ali telah dinobatkan sebagai Juara Tinju Heavyweight Dunia. Dia digelar “The Greatest”. Pada tahun 1999, Ali telah dianugerahkan “Sportsman of the Century” oleh Sports Illustrated.

Pada 20 Disember 2014, Ali dimasukkan ke hospital dengan rad4ng paru-paru ringan. Ali dimasukkan semula ke hospital pada 15 Januari 2015 kerana j4ngkitan saluran kencing, tetapi keesokan harinya Ali dibenarkan keluar dari hospital.

Pada 2 Jun 2016, Ali dimasukkan semula ke hospital kerana masalah pernafasan. Ketika itu keadaan kesihatannya stabil. Keesokan harinya, keadaan Ali semakin terµk.

Keadaannya tidak bertambah baik, dan pada 3 Jun 2016 Ali meningg4l dunia pada usia 74 tahun.

Sumber Azyumiko

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini

Diharamkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.