Bacalah Ayat Ini Ketika Dalam Kesulitan

INSYA ALLAH !!! Bacalah Ayat Ini Ketika Dalam Kesulitan, Maka Allah Kirim Malaikat Untuk Membantu | Tersebutlah satu orang lelaki yg menempuh perjalanan dari Damsyik ke Zabadani.

Ditengah jalan, ada lelaki lain yg berniat menyewa keldainya. Walau tidak dikenali, beliau membenarkan lelaki asing utk menyewa keldainya. Keduanya terjadi menuju satu tempat, beriringan.

Ayo melalui arah sini, ajak Lelaki penyewa keldai. “Tidak, saya belum sempat melalui jalan itu. Sila tempuh jalan lain.” Jawab si lelaki.

Mengelak Tenang saja, “rayu laki laki penyewa keldai,” aku yg bakal jadi penujuk jalan. ”

Keduanya pula berunding sampai lelaki perdana mengikuti cadangan lelaki yg menyewa keldainya.

Tidak lama selepas itu, kedua-duanya sehingga di satu buah lokasi yg sukar dilalui. Medannya curam & curam. Lelaki pemilik keldai menonton ada sekian banyak mayat tergeletak di sana.

Tidak disangka, lelaki yg menyewa keledainya turun sambil menodongkan sebilah pedang. “Turunlah serta-merta! Saya dapat membunuhmu!”

Lelaki pemilik keldai pula berlari sekuat kemampuannya. Beliau berikhtiar mengelak, namun sia-sia lantaran sukarnya medan yg mesti dilalui.

Ambil sahaja keldai akulah yang menguasainya. Bebaskan saya. “Papar lelaki pemilik keldai. Nyawanya terancam. Pasti. Saya tak mahu mensia-siakan keledaimu.

Namun, saya pula mau membunuhmu.” Gertak si bujang. Bengis. Tidak henti-henti, lelaki pemilik keldai ini mengemukakan nasihat.

Dia serta membacakan ancaman-ancaman Allah Ta’ala dalam Al-Quran & hadis Nabi berkenaan dosa membunuh & jalankan jenayah dengan cara biasa.

Di Sayangkan, laki laki itu tidak mempedulikan. Nafsu membunuhnya telah bulat. Tidak dapat dicegah. Mustahil diurungkan. “Jika begitu,” ucap lelaki pemilik keldai, “izinkanlah aku mendirikan solat.

Dua rakaat sahaja.” Baiklah, “bentak lelaki jahat,” tapi jangan sampai lama-lama! “Qadarullah, seluruhnya hafalan lelaki pemilik keldai hilang.

Disaat sibuk mengingat-ingat, lelaki tidak mempunyai kesedaran itu menengking menyergah & menyuruhnya bergegas.Hasilnya, teringat satu ayat oleh lelaki pemilik keldai ini.

Dia membaca firman Allah Ta’ala dalam surah An-Naml [27] ayat 62, Atau siapakah yg memperkenankan (doa) orang yg dalam kesusahan jika dia berdoa Kepada-Nya,

Dan yg menghilangkan kesulitan menjadikan anda (manusia) sbg khalifah di bumi? Apakah tidak hanya Allah ada tuhan (yang lain)? Teramat sedikitlah anda mengingati (Nya). ”

Seketika itu pula, “papar si lelaki,” dari mulut lembah muncul satu orang penunggang kuda mengambil tombak.

Ia melemparkan tombak serasi di dada lelaki jahat itu sampai serentak tersungkur tidak dengan bernyawa. ”

Siapakah engkau? “Bertanya lelaki pemilik keldai penuh sebak, sekali gus harus terima kasih. Akulah Hamba-Nya Beliau yang memperkenankan doa orang dalam kesusahan,

Bila ia berdoa Kepada-Nya, maka dapat menghilangkan kesulitan. “Kisah mengagumkan ini serta dituturkan oleh Imam Ibnu Katsir dalam Tafsir Al-Qur’an Al-Azhim. Wallahu a’lam.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *