Anak Mesti Belajar Ilmu Urus Jenazah, Mandi Jenazah Bukan Macam Cuci Kereta

Kami mengharapkan apa yang dikongsi dapat memberi manfaat kepada pembaca.

BEKAS guru agama kongsi pengalaman sepanjang berkecimpung dalam bidang pengurusan jen4zah. Bermula dengan hanya melihat dan membantu orang kampung menguruskan jen4zah, seorang bekas guru agama kini merupakan tukang urus jen4zah terkenal daerah ini.

Selain dipanggil menyampaikan kursus pengurusan jen4zah, bekas guru terbabit, Hod Abdul Rahman, juga merupakan pembantu hospital dalam menguruskan jen4zah di Hospital Jerantut.

Hod berkata, dia mula melibatkan diri dalam pengurusan jen4zah sekitar tahun 2000 selepas pencen sebagai guru agama di Bera dan kini menetap di Taman LKNP, di sini. “Dengan pengalaman yang ada saya diminta untuk menguruskan jen4zah itu,” katanya.

Selepas itu katanya, Hod semakin dikenali sebagai orang yang mahir menguruskan jen4zah sehinggalah pada tahun 2010, dia dipanggil untuk mengikuti kursus pengurusan jen4zah oleh Pejabat Agama Islam Daerah.

“Balik dari kursus itu di Kuantan, saya makin sibuk sebab terima pelbagai permintaan termasuk untuk menyampaikan kursus berkaitan pengurusan jen4zah,” katanya. Hod menunjukkan sijil pelbagai kursus yang diambil untuk mendalami ilmu pengurusan jen4zah dan perubatan Islam.

Menurutnya memandikan jen4zah perlu dilakukan secara halus dan teliti. “Kita tak boleh nak kas4r-kas4r…sebab jen4zah ini walaupun hanya tinggal jasad, si ma ti masih merasai kes4kitannya. “Mandikan jen4zah ni bukan macam basuh kereta.

Harus berlembut ketika menjirus air ke badan jen4zah,” katanya. Namun katanya, apa yang penting individu yang mahu menguruskan jen4zah perlu ada sifat berani dan keinginan yang tinggi untuk mencuba.

Kongsi Petua

Bercerita lebih lanjut, Hod berkata, antara pengalaman yang tidak dapat dilupakan ialah saat memandikan jen4zah mereka yang meni ngg4l m4ti beragan iaitu m4yat yang menin gg4l sendirian dan hanya ditemui selepas beberapa hari.

“Ada m4yat yang ditemui dalam keadaan televisyen masih terpasang dan kem4ti4nnya hanya disedari selepas tiga hari. Kulit jen4zah mudah tercabut jika digosok.

“Untuk jen4zah yang begini, cara mandinya berbeza. Kita tak boleh gosok, tapi kena jirus saja. Kita bancuh satu baldi air sabun dan satu baldi air kapur barus…kita juga guna peluntur,” katanya. Selain itu katanya,

Beliau juga pernah memandikan jen4zah yang menin gg4l dunia akibat terbakar selain jen4zah yang menin gg4l sendirian dan hanya ditemui selepas dua minggu di mana separuh badannya hanya tinggal tulang.

“Kalau hendak menguruskan jen4zah akibat kemal4ngan juga ada cara yang berbeza di mana ada bacaan ayat tertentu untuk memberhentikan d4rah yang sentiasa mengalir,” katanya. Hod turut berkongsi pelbagai petua dalam menguruskan jen4ttzah antaranya ialah menghilang bau busuk jen4zah yang sudah lama.

“Caranya ialah dengan mencalit belacan pada hidung sebelum masuk ke bilik jen4zah untuk memandikan jen4zah terbabit. Bau busvk jen4zah tidak dapat dihidu kerana bau belacan itu,”katanya.

Elak Badi M4yat

Selain itu katanya, ayat al-Quran tertentu juga perlu dibaca agar tidak terkena badi m4yat ketika memandikan jen4zah. “Jika terkena badi ini agak bahaya dan perlu diubat sekiranya terkena kerana tabiat si m4ti akan terkena pada orang yang menguruskannya,” katanya yang juga merupakan pengamal perubatan Islam.

Hod turut berkongsi pengalamannya memandikan jen4zah yang men1n ggal dunia akibat A1ds atau H1V. “Menguruskan jen4zah H1V dan A1ds ini biasanya saya akan uruskannya dari mula sehinggalah ke tanah perkvburan dengan pemantauan pegawai hospital.

“Untuk memandikan jen4zah ini berbeza dari sudut persediaan barangannya di mana perlu ada plastik untuk menadah air mandi jen4zah agar tidak mengalir keluar,” katanya.

Tambahnya lagi, memandikan jen4zah H 1V dan A1ds lebih mudah diuruskan di hospital kerana mempunyai saluran khas untuk mengalirkan air terbabit. “Pengurus jen4zah juga perlu berpakaian lengkap disediakan pihak hospital dan tidak boleh ada luka pada badan. Sekiranya ada luka, perlu dibalut dengan kemas,” katanya.

Hod juga memberitahu, urusan memandikan jen4zah kini jauh lebih mudah berbanding zaman dahulu dengan pelbagai kelengkapan yang disediakan. Selain boleh menguruskan jen4zah, Hod juga dikatakan boleh mengubati pes4kit dengan cara perubatan Islam. “Saya teringat kenangan mandikan jen4zah arw4h ayah saya di mana kami adik-beradik perlu ribakan arw4h untuk memandikannya.

“Selain itu, orang zaman dulu jika ada kem4tian mereka akan guna batang pokok pisang sebagai tempat untuk memandikan jen4zah,” katanya. Dalam pada itu, Hod memberitahu masih ramai yang tidak tahu menguruskan jen4zah justeru dia menasihatkan agar ilmu itu dipelajari bagi memudahkan urusan memandikan jen4zah keluarga masing-masing.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *