Amalkan ZIKIR Ini Selama 3 Minit Setiap Hari

Amalkan ZIKIR Ini Selama 3 Minit Setiap Hari, Kamu Akan Mendapat Pahala Setara Orang Bersedekah 100 Ekor Kuda Perang | Rugi bagi manusia yang tahu enaknya zikir, indahnya zikir, tapi tidak berzikir.

Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang mengucapkan alhamdulillah 100 kali, sebelum terbit matahari di pagi hari, dan sebelum tenggelam matahari pada petang hari, pahalanya seperti orang bersedekah 100 kuda perang fii sabilillah.”

Saya mengira “Alhamdulillah” 100 kali, kurang dari 3 minit. Tapi dalam ucapan “Alhamdulillah” sahaja 100 kali, tidak melebihi 3 atau 4 minit, kita mendapatkan nilai sedekah 100 kuda fii sabilillah. hadith yang sahih.

Oleh kerana itu jemaah sekalian, sebelum terbit matahari, pagi hari, kira-kira selepas Subuh dan sebelum tenggelam matahari, petang hari, kira-kira selepas Asar, sebelum Maghrib, ucapkan “Alhamdulillah” 100 kali setiap hari.

Sebaik-baik ucapan yang Allah suka, “Alhamdulillah.” Afdholu du’a, “Alhamdulillah.” Pembukaan Al Qur’an, “Alhamdulillah.” Bahkan “Alhamdulillah” lebih berat daripada bumi dan langit.

Jadi orang beriman yang suka berzikir, apalagi di 10 hari pertama Zulhijjah. Kerana Allah SWT berfirman,

يا أيها الذين آمنوا اذكروا الله ذكرا كثيرا Orang yang beriman, kepada Allah sebanyak mungkin, itulah tanda iman. Kerana ada sekelompok orang yang tidak beriman, tetapi orang munafik.

Siapa mereka yang munafik? Adakah mereka remix? Adakah mereka berdoa? Allah SWT berfirman, “Mereka berdoa walaupun mereka suka mengingati. Allah menerangkan,

إن المنافقين يخادعون الله وهو خادعهم وإذا قاموا إلى الصلاة قاموا كسالى يراءون الناس ولا يذكرون الله إلا قليلا )142(
“Sesungguhnya orang munafik menipu Allah, dan Allah akan membalas tipu daya mereka. Dan apabila mereka berdoa, mereka berdiri tegak. Mereka bermaksud riya (dengan doa) di hadapan manusia. Dan mereka tidak menyebut Allah kecuali sedikit. “(Surah Annisa: 142)

Sifat mereka adalah munafik, jika solat, malas. Tetapi kenapa solat jika malas? Riya. Takut kepada manusia. Takut menjadi fitnah. Riya untuk lelaki. Teruskan jika mereka adalah zikir?

“… Dan tidaklah mereka menyebut Allah kecuali sedikit sekali.” (QS. Annisa: 142)

Mereka adalah zikir, tetapi sedikit. Sehingga kita jauh dari sifat munafiq, apa yang harus kita lakukan? Dua perkara: Solat dengan keikhlasan, semangat, jangan malas. Yang kedua, berzikir sebanyak-banyaknya.Rugi bagi manusia yang tahu enaknya zikir, indahnya zikir, tapi tidak berzikir.

Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang mengucapkan alhamdulillah 100 kali, sebelum terbit matahari di pagi hari, dan sebelum tenggelam matahari pada petang hari, pahalanya seperti orang bersedekah 100 kuda perang fii sabilillah.”

Sekian Terima Kasih,Dipersilakan Share Jika Bermanfaat Untuk Anda Semua.