7 Peranan Kita Terhadap Golongan Mualaf.

Apabila menyebut tentang ‘Mualaf’, selepas Nabi Muhammad SAW diangkat sebagai Rasul, maka seluruh umat Islam yang mengikuti Baginda adalah mualaf, kecuali Saidina Ali Abi Talib yang memeluk Islam ketika masih di bawah umur.

Namun, sehingga kini, perihal Mualaf masih belum diterima secara meluas. Walau berkongsi agama dan seakidah kebanyakan masyarakat masih was-was dan belum terbuka sepenuhnya untuk menerima golongan ini.

Apakah sebenarnya peranan kita sebagai umat Islam untuk membantu saudara baru ini dalam menguatkan keislaman dan tali kepercayaan mereka kepada Allah SWT?

Berikut beberapa cara yang boleh diusahakan untuk membantu mereka:

1# Memberikan Zakat Kepada Golongan Mualaf

Setiap ahli masyarakat boleh mengambil tindakan anisiatif dalam membantu golongan mualaf dengan mengutamakan pemberian zakat harta benda dan zakat fitrah.

Selain itu, mereka juga boleh dibantu dengan pelbagai pertolongan kewangan lain untuk mengukuhkan ekonomi mereka. Ini kerana faktor kemiskinan kadang-kala menyebabkan ada dalam kalangan Mualaf berputus asa dan menyalahkan agama sebagai puncanya.

2# Bimbingan Pendidikan Dan Pengetahuan Tentang Islam

Terdapat ramai dalam golongan mualaf tidak mempunyai pengetahuan yang tinggi tentang agama Islam, terutamanya bagi golonagn Mualaf yang awal memeluk Islam.

Mereka sangat mengharapkan ada bimbingan kepada mereka agar lebih mudah untuk memahami dan menghayati agama Islam dalam kehidupan mereka.

Jadi,sebaiknya sediakanlah kelas atau kursus bimbingan Islam atau fardhu ain di surau atau masjid untuk golongan ini.

3# Perkahwinan Campur

Perkahwinan campur yang dimaksudkan adalah perkahwinan antara golongan Mualaf dengan penganut Islam yang asal. Ini bagi membawa seseorang Mualaf itu untuk lebih mudah dan cepat mendalami Islam malah dapat memastikannya tidak kembali lagi kepada agamanya yang asal.

4# Dekati, Sokong Dan Berikan Semangat

Jangan menjauhkan diri daripada golongan Mualaf ini, sebaliknya dekati mereka dan berhubung rapat dengan mereka. Dengan itu kita akan lebih memahami permasalahan yang mereka lalui dan mudah untuk membantu mereka.

Berilah sokongan dan dorongan untuk mereka terus kekal dengan Islam. Bahkan berterusan menyatakan kepada mereka akan kebenaran tentang Islam, dan yakinkan mereka bahawa mereka adalah insan terpilih yang diberi hidayah untuk memeluk Islam.
Dengan itu pasti mereka berasakan tidak tersisih dan sentiasa dialukan dalam agama ini.

5# Menyediakan Bantuan Keperluan Asas

Selain memberi bantuan dalam bentuk kewangan dan pinjaman modal untuk perniagaan, golongan ini juga boleh dibantu dengan memberi peluang pekerjaan, bantuan peralatan perniagaan, barangan dan alatan keperluan asas seperti pakaian, rumah atau tempat tinggal dan beberapa keperluan lain.

Ini kerana selepas memeluk Islam, banyak daripada Mualaf yang disisihkan oleh ahli keluarga dan ada kalanya mereka turut dipecat daripada pekerjaan mereka.

6# Menyediakan Badan Khas Untuk Rujukan

Hal ini sangat penting bagi golongan Mualaf yang ternyata tidak mengetahui banyak hal tentang Islam.

Badan rujukan ini sangat diperlukan untuk menjadi tempat rujukan mereka mengenai Islam selain sebagai tempat mengadu serta meminta pertolongan sementara mereka dapat berdikari sendiri.

7# Bawa Masyarakat Mendekati Mualaf

Adakan pelbagai program yang membantu mendekatkan golongan Mualaf dengan penganut asal Islam.
Hal ini bukan sahaja dapat mengeratkan semangat persaudaraan sesama Islam tetapi membuktikan kepada golongan itu bahawa mereka sangat dialukan dan sesekali tidak disisihkan, bahkan kita selalu bersedia menghulurkan apa-apa bantuan untuk mereka jika diperlukan.

Antaranya mengadakan majlis suai kenal setiap kali terdapat suadara baru yang baru memeluk Islam dan pelbagai lagi.

Sesungguhnya Mualaf adalah saudara seislam kita yang tidak dibezakan dengan apa-apa sekalipun, walau mereka adalah seorang dari bangsa berkulit hitam. Mereka juga layak mendapat semua keistimewaan yang penganut Islam lain peroleh.
Bahkan, bagi golongan Mualaf sendiri, usahlah gentar dengan sogokan negatif dari sekeliling terutamanya dari golongan bukan Islam. Yakinlah akan janji-janji Allah tentang kebenaran Islam dan menerima apa-apa jua ujian sebagai hadiah dan permulaan kepada penghujung yang manis.

KONGSIKAN TAZKIRAH INI

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *