6 Solekan Seperti Ini Rupanya H4RAM Untuk Perempuan

Lumrah buat wanita untuk kelihatan cantik dan bergaya baik didepan suami, mahupun didepan orang ramai. Alatan solek dan produk-produk kosmetik sudah sebati buat mereka.

Maka tidak hairanlah jika wanita lebih banyak menghabiskan wang daripada lelaki semata-mata ingin menjaga penampilannya agar selalu cantik dan mempesona.

Namun, harus diketahui bahawa tidak semua dandanan itu halal. Ada beberapa cara berdandan wanita yang ternyata bertentangan dengan ajaran islam.

Contohnya berdandan seperti wanita kafir yang tidak pernah solat berwudhu kerana takut make upnya luntur terkena air. Ini sudah sangat salah, jadi sudah jelas melanggar aturan islam.

Bagi wanita muslimah, sebaiknya hati-hati ketika ingin berdandan. Kerana 6 dandanan seperti ini rupanya h4ram buat wanita muslim.

1. BERLEBIHAN DALAM BERHIAS

Dandan yang dih4ramkan pertama adalah berlebihan dalam berhias, seperti memakan banyak masa semasa mencari kosmetik atau perhiasaan yang diinginkan. Lalu, juga menghabiskan banyak wang untuk membeli kosmetik dan juga perhiasaan tersebut.

“Sesungguhnya pembaziran itu adalah amalan sy4it4n, mahkluk yang sangat ingkar kepada Tuhannya,” (QS. Al-Israa ayat 27).

2. MENGHABISKAN BANYAK MASA DIDEPAN CERMIN

Sesungguhnya yang berlebih-lebihan itu sangatlah tidak baik. Menghabiskan banyak masa bersolek didepan cermin dengan berbagai macam make up adalah cara dandan yang h4ram untuk wanita muslim.

3. MENGUBAH CIPTAAN ALLAH

Ramai wanita sekarang ini nak cantik, tapi sayangnya kecantikkannya itu dil4knat. Bulu kening yang ciptakan Allah dicvkur nipis, kemudian diukir dengan pensel warna. Nak cakap kerja send1ri lagi cantik berbanding Allah ke ? Rasulullah mel4knat perempuan yg mencvkur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicvkurkan bulu kening . ( Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari )

4. MENYAMBUNG RAMBUT

Seterusnya, berhias yang h4ram buat wanita adalah menyambung rambut. Menyambung rambut dih4ramkan bagi wanita muslim kerana dapat membah4yakan d1ri mereka send1ri. Rasulullah SAW bersabda, “Allah mel4knat wanita yang menyambung rambut dan meminta disambungkan rambutnya.” (HR. Al-Jami’ ash-Shaghir).

5. BERDANDAN MENYERUPAI LAKI-LAKI

Berdandan tidak hanya menggunakan kosmetik, juga menggunakan pakaian dan perhiasaan. Wanita yang suka berdandan dengan menyerupai laki-laki seperti menggunakan pakaian lelaki adalah h4ram hukvmnya.

Rasulullah SAW bersabda, “Allah mel4knat wanita yang menyerupai laki-laki.” (HR. Al-Jami ash-Shaghir).

6. MEMBUKA AURAT

Membuka aurat adalah h4ram baginya baik laki-laki maupun perempuan. Aurat hanya boleh dilihat oleh muhrimnya saja, selain itu d0sa baginya.

Rasulullah SAW bersabda, “Laki-laki tidak boleh melihat aurat laki-laki lain, dan wanita tidak boleh melihat aurat wanita yang lain,” (HR. Muslim).

Tidak salah untuk kelihatan cantik, tetapi berpada-padalah dan ikutlah syariat islam. Sudah jelas jika wanita yang berdandan secara berlebihan itu sangatlah tidak baik dan bahkan berd0sa. Jadi, jika anda seorang wanita muslimah, sudah semestinya anda sedari hal ini untuk terhindar dari perbuatan maksiat dan juga d0sa kepada Allah.

Kredit: hukvm Berdandan

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *