Untuk Pastikan Kediaman Anda Bebas Dari Kehadiran UIar Berbisá – Ikuti 6 Langkah KeseIamatan Ini

Kehadiran ular berb1sa adalah sesuatu yang amat dit4kuti. Lebih-lebih lagi jika ia berkeliaran di sekitar kawasan rumah. Ditambah pula dengan keadaan cuaca yang agak panas menyebabkan ular berb1sa yang jenis berd4rah sejuk ini mula mencari tempat baru untuk bersarang seperti di dalam rumah kita.

Anda harus memastikan halaman rumah yang bersɛmak-s4mun atau rimbunan daun yang tidak terurus dibersihkan kerana ia mengundang haiwan ini untuk menyelinap masuk tanpa kita disedari.

CARA MENGELAKKAN RUMAH DIKUNJUNGI ULAR BERB1SA.

Selain itu, ini 7 cara lain yang anda boleh lakukan untuk mengelakkan ular berb1sa ‘berkunjung’ ke rumah anda.

1. Elak tanam pokok hiasan yang lebat dan tinggi.

Pokok bunga memang cantik namun pokok yang berdaun lebat serta tinggi memang menjadi tempat persembunyian yang selesa bagi makh luk bernama ular. Begitu juga dengan pasu besar yang diletakkan di luar rumah. Sebaiknya letak pokok ini di kawasan yang jauh daripada rumah dan sentiasa trim daunnya agar tidak terlalu lebat.

2. Tutup lubang yang dipenuhi air atau berlecak.

Apabila cuaca panas, ular mencari-cari kawasan yang berair untuk menyejukkan badannya. Jika anda terjumpa kawasan yang berlubang, berlopak dan berair, ada baiknya anda tutup lubang tersebut dengan tanah.

3. Jangan jadikan kawasan rumah sebagai sumber makanan.

Tikus, serangga dan haiwan peliharaan seperti burung, ayam dan kucing sering menjadi sas4ran sebagai makanan ular dan spesis ini akan menjadikan kawasan rumah anda sebagai sumber makanan. Sebaiknya, letak sangkar haiwan dalam rumah dan pasang jer4t untuk menangkap tikus yang berkeliaran.

4. Tutup semua lubang di kediaman.

Oleh kerana tubuhnya halus dan licin, ular berb1sa mudah menyelinap masuk melalui lubang. Jika ada kawasan berlubang biarpun kecil, anda harus memastikan lubang yang ada ditutup dan dibaiki untuk mengelak daripada ular kekuar masuk terutamanya pada bahagian dinding, pintu dan tingkap.

5. Bina pagar keliling rumah.

Tindakan membina pagar sekurang-kurangnya dapat menghalang kemasukan ular berb1sa ke dalam kawasan rumah. Pasang juga jaring pada tingkap dan pintu untuk mengelakkan ular dapat mencari jalan untuk membuat sarang dalam rumah anda.

6. Pasang per4ngkap.

Jika anda pernah ternampak kelibat ular berb1sa yang melintas di kawasan berhampiran kediaman anda, anda boleh pasang per4ngkap dengan menjadikan tikus sebagai umpan. Sangkar yang kecil dan letakkan di kawasan yang mudah untuk dilihat.

FAKTA TAMBAHAN TENTANG ULAR BERB1SA DI MALAYSIA.

1. Semua ular boleh berenang. Maka kalau anda terseremp4k dengan ular, jangan larikan diri ke dalam air. Itu lebih mengeruhkan lagi keadaan.

2. Ular tidak boleh bergerak pantas dari kebiasaannya di atas jalan tar (laluan kenderaan). Ular boleh bergerak pantas di atas rumput dan tanah dan ular seperti tɛdung selar, akan lebih pantas sekiranya membvru dalam air.

3. Ular ada tulang. Maka ular tidak boleh memusing-musingkan badannya (rotating) dengan melampau. Sebab itu pemain ular biasanya sudah tahu had pergerakan ular apabila kita memegang ekornya atau tengkuknya.

4. Ser4ngan ular s4wa adalah lebih pantas berbanding ular tɛdung selar. Ramai yang menyangka ular s4wa adalah spesis yang perlahan. Fakta ini salah sama sekali. Kalau jumpa tɛdung selar, jarak selamat adalah dalam lingkungan 2 ke 3 meter. Namun bagi ular s4wa, jarak selamat adalah 4 ke 5 meter.

5. Tidak ada ular dalam dunia ini tidak t4kutkan manusia. Semua ular sebenarnya t4kutkan manusia dan sebolehnya mahu mengelak berjumpa manusia. Namun adakalanya ular-ular ini terpaksa, kerana habitatnya dimusn4hkan oleh manusia sendiri.

6. Bukan semua ular berwarna hijau adalah tidak merbah4ya. Selain ular daun, ular pucuk dan ular tikus (hijau), masih terdapat ular lain berwarna hijau yang sangat merbah4ya. Antaranya ialah ular kapak hijau sumatera dan ular kapak ekor merah.

PETUA ELAK ULAR MASUK RUMAH.

Salah satu petua yang paling popular adalah menaburkan beler4ng kuning di sekeliling rumah. Fungsi beler4ng ini adalah kerana baunya dibɛnci ular. Itu sahaja. Bukannya kerana ular terlampau 4akut akan beler4ng.

Selain itu, anda boleh menanam pokok limau purut atau limau kasturi berhampiran rumah anda. Pokok ini juga amat dibɛnci ular kerana baunya.

Membela haiwan peliharan seperti anj1ng dan kucing juga dapat menghindarkan rumah anda dimasuki ular. Pada masa yang sama menjadi pengh4pus haiwan peros4k seperti tikus.

Yang paling penting sekali adalah menjaga kebersihan laman rumah anda.

Sumber Petua Bonda.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.