“Tidak lay4k dikebµmikan bersama Muslim lain” – Mufti Pahang Cadang Pinda Perlemb4gaan Kes H1na Islam

Jika hukµm hudµd wujud di Malaysia, golongan mengh1na agama Islam boleh dikenakan hukµman bunµh, demikian penjelasan dari Mufti Pahang, Datuk Seri Dr Abd Rahman Osman berkenaan isu pengh1naan terhadap agama Islam yang kian menjadi-jadi.

Abd Rahman menegaskan individu yang menghina agama Islam juga diisytiharkan mµrtad dan antara perkara lain yang perlu diketahui ialah golongan itu sememangnya tidak boleh dikµbur dalam perkµburan Islam serta tidak mendapat harta pusaka.

Malah, jika individu yang mengh1na Islam itu sudah berkahwin, status suami isteri akan terbatal secara serta-merta.

Bagaimanapun, menurut Mufti Pahang itu, sebelum menghµkum individu itu adalah mµrtad, pihak berkuasa perlu menyiasat sama ada dia menghina Islam dalam keadaan sedar ataupun tidak.

“Hukµman orang yang mµrtad ini adalah hukµman yang boleh sampai kepada bunµh. Tapi sebelum itu ia ada prosedurnya. Diberi nasihat beberapa hari tapi jika dia berkeras juga dia memang mencabar agamalah. Kita tidak nak mereka ini mer0sakkan orang lain.

“Jika ada hudµd ataupun peraturan sebegitu, hukµmannya memang boleh sampai kepada bunµhlah tetapi jika dalam Malaysia ni belum adalah. Kita hanya menggunakan peruntukan yang ada,” katanya.

Dalam pada itu, mengulas isu masyarakat lain tidak berpuas hati dengan mengenai hukµman yang diterima oleh individu mengh1na Islam, Abd Rahman mencadangkan untuk meminda Perlembagaan yang sedia ada.

“Ramai orang tak puas dengan hukµman mereka ini, sebab itu perlu pinda Perlembagaan.

“Bagi saya betul perlu gunakan peruntukan yang ada, tapi masalah sekarang ni penguatkuasa pun tidak menguatkuasakannya. Kadang ada penguatkuasa yang tidak mengambil tindakan akan perkara itu dan tidak dibawa ke mahkamah. Ramai yang tidak mengambil seriµs perkara ini,” jelasnya.

Sementara itu, pendakwah selebriti, Imam Muda Ashraf menjelaskan bahawa situasi seperti mental, peribadi dan tr4gedi pengalaman hidup merupakan faktor bagaimana seseorang itu tergamak untuk mengh1na Islam.

Namun begitu, Ashraf berkata, pengalaman hidup yang sebegitu tidak boleh menjadi alasan buat mereka mengh1na Islam.

“Ada orang h1na sebab tak tahu fakta, sebab dia jah1l. Ada sebab pengalaman hidup. namun sekali pun pengalaman dengan orang tertentu, dia tidak boleh bertindak untuk mengh1na Islam.

“Mungkin dia ada pengalaman seperti berurusan dengan harta faraid, mungkin pengalaman berhadapan dengan seorang suami beragama Islam yang pendera atau sistem kewangan yang dirasa tidak menyebelahinya. Kadang-kadang pengalaman hidup itu menjadi faktor,” katanya.

Baru-baru ini, tular kes pengh1naan terhadap agama Islam oleh beberapa individu yang telah menimbulkan ketidakharmonian dalam kalangan masyarakat dan turut mendapat perhatian dari pelbagai pihak.

Sumber Majoriti

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.