Tidak Hormat Emak Tiri Yang Menjaganya Dari Kecil, Lelaki Ini Melihat Ribµan Anj1ng Di Kota Suci Mekah

Gambar Sekadar Hiasan# Pelbagai perkara anɛh dan pɛlik sering kali kita dengar ketika seseorang berada di Tanah Suci Mekah. Sama ada ianya spontan ataupun juga disedari. Kadang-kadang kita terfikir adakah ini ujian dari Allah SWT atas apa yang kita lakukan di dunia ini ataupun disebabkan kelalaian kita sendiri.

Apa jua ujian dari Allah SWT, ianya untuk menyedarkan kita untuk menyedarkan kita dari terus alpa dengan duniawi. Bersama-samalah kita ambil iktibar dan akan terus menambahkan ketakwaan kita kepada Allah SWT.

“Pakcik ini sudah berusia 75 tahun. Bila dapat jemputan jadi tetamu Allah SWT mengerjakan ibadah haji dia gembira kerana terpilih dari jutaan umat Nabi Muhammad SAW dapat ke sana. Segala persiapan sudah dilakukannya termasuk menghafal segala doa yang perlu ketika berada disana.

“Mungkin membawa sama sikapnya semasa di kampung yang tidak menutup aurat ketika mandi, ketika berada di Makkah, pakcik ini melakukan hal yang sama di Makkah. Seperti sedia maklum, apa saja yang kita niatkan atau lakukan di Makkah, doa lebih mudah termakbul.

“Selepas mandi tanpa memakai kain demi menutup auratnya, malam itu warga emas ini bermimpi didatangi lalat yang menghvrung seluruh tubuhnya terutama di bahagian kem4luan. Mungkin petanda bahawa dia patut “m4lu” dan menutup aurat. Pakcik ini kemudiannya bertanya kepada mutawif yang bertugas tentang mimpinya itu.

Mutawif kemudian menerangkan kepadanya bahawa Allah SWT memberinya petanda bahawa tutuplah aurat. Dia kemudian malu dengan perbuatannya dan seterusnya bertaubat meminta ampun di atas kelalaiannya. Ahamdulilillah selepas itu, tiada lagi lalat menghvrungnya.

Sebenarnya ketika individu mandi di dalam bilik yang bertutup, dinding dan pintu itu sudah ditafsirkan sebagai menutup auratnya tetapi adalah lebih afdal jika ada kain yang menutup auratnya.

TIDAK HORMAT EMAK TIRI.

Tidak hanya cerita warga emas berkenaan tetapi ada satu cerita yang cukup memberi pengajaran. Ia mengenai seorang anak muda yang berjaya dalam pelajarannya. Dari kecil dia dibela oleh ibu tirinya selepas kem4tian emak kandungnya.

Dia dijaga bagai men4tang minyak yang penuh, tidak luak kasih sayangnya biarpun dia punya adik-beradik tiri yang lain. Tapi sayang, kasih sayang ibu tirinya sedikit pun tidak pernah melekat di hatinya.

Hatinya selalu memberontak biar pun berkaitan dengan hal yang kecil. Mulutnya sentiasa berk4ta jahat dan tidak menghormati langsung emak tirinya biar ditegur oleh bapanya.

Rezekinya, dia dapat mengerjakan haji pada usia muda. Mal4ngnya sebelum berangkat, dia tidak meminta maaf kepada ibu tirinya di mana eg0nya tetap tinggi.

Namun Allah SWT mahu menunjukkan kuasanya. Sebaik kakinya dijejak ke Tanah Suci Makkah, dia terpandang ribuan anj1ng. Ke mana-mana saja dia pergi, anj1ng akan mengekorinya. Bila ditanya kepada rakan-rakan jemaah, kata mereka bagaimana sucinya kota Makkah, tak mungkin anj1ng yang sifatnya naj1s berat itu berada di sini. Dia terus b1ngung dan pɛlik dengan kejadian yang menimpanya.

Ketika solat di Masjidilharam pun dia terpandang anj1ng. Sehinggalah dia bertemu mutawif yang kemudian menyoal latar belakangnya. Kerana tidak hormatkan emak tirinya dan selalu mem4rahi orang tua itu, Allah SWT pertunjukkan anj1ng yang mewakili sifat dirinya.

Apa sifat anjing? Biar orang beri makanan, dia sanggup mengg1git, samalah dirinya biar diberi kasih sayang, tapi tidak tahu membalasnya,”.

Dalam pada itu, kala ditanya tentang doa haji mambur yang selalu didoakan oleh orang ramai kepada mereka yang dapat mengerjakan haji. Haji mambur bermaksud menepati syarat dan rukun haji di mana individu itu melalui semua ujian di Tanah Suci Makkah dengan penuh kerendahan hati dan jiwa.

“Untuk mendapat haji mambur, kita boleh lihat sebaik dia pulang ke tanah air. Sebagai contoh, dulu solat hujung waktu, kini berubah lakukan awal. Perbuatan, tata cara hidupnya juga bertukar. Kata orang satu perubahan yang lebih baik.

Tapi kalau perbuatan dan caranya masih sama, biar dia pernah mengerjakan haji, hanya tittle haji sajalah dia peroleh, bukan haji yang mambur,” katanya menjelaskan jika seseorang pergi mengerjakan haji kita mendoakannya dengan perkataan haji mabrur, tapi jika mengerjakan umrah disarankan berdoa perkataan maqbul bullah.

Sumber Ustaz MK Azman.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya…Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihärämkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.