Terlalu Obses Untuk Kurµs – Bekas Pen4gih Sesal Ambil Dad4h, Pilih Jalan Singkat Untuk Kurµs

Gara-gara terlalu obses untuk kurµs, Nora (bukan nama sebenar) sanggup mengambil dad4h, sehingga berat badannya mencecah cuma 38 kilogram (kg).

Mula mengambil dad4h sejak lapan tahun lepas, pada masa itu dalam fikirannya hanyalah mahu kelihatan ramping dan langsing seperti rakan sekerjanya yang lain.

Nora, 36 tahun, yang ketika itu mempunyai berat badan lebih 80 kg memberitahu niat asalnya hanya mahu melakukannya dalam tempoh singkat sehingga mencapai berat badan ideal, namun tanpa sedar dirinya terus bergantµng kepada bahan terlar4ng tersebut

“Sebelum ini, selepas saya melahirkan anak, saya tidak pernah mengalami apa-apa masalah berat badan. Paling berat pun dalam lebih 50 kg.

“Saya pernah cuba untuk berdiet, namun usaha itu hanya sia-sia. Tambahan pula, saya sentiasa dikelilingi rakan sekerja yang gemar berpakaian cantik selain memiliki badan langsing,” katanya.

Memburµkkan lagi keadaan, bekas suaminya juga adalah seorang penagih dad4h sekali gus memudahkannya untuk mendapatkan bekalan.

Kini, Nora yang menjadi penghuni Pusat Pemµlihan Penagihan Nark0tik (Pµspen), Dengkil, dekat sini, sejak 15 bulan lepas, mahu semua gadis mengambil iktibar daripada pengalamannya itu.

“Saya benar-benar menyesal. Saya pilih untuk memµdaratkan diri. Saya bukan sahaja hilang kerja bahkan hidup saya juga menjadi kµcar-kacir. Saya menyesal kerana tidak sempat melihat anak-anak membesar di depan mata,” katanya.

Begitu pun, Nora bersyukur apabila semua ahli keluarga termasuk dua anak perempuannya yang kini berusia 17 dan 18 tahun dapat menerimanya dengan hati yang terbuka.

Berbeza dengan Nora, Flora (bukan nama sebenar), 51 tahun, pula terjeb4k dalam penyalahgunaan dad4h ketika berusia 34 tahun berikutan perasaan member0ntak yang bersarang dalam diri.

“Saya dari keluarga yang sangat tegas dan kµat mengongk0ng dan apabila berkahwin saya memiliki suami yang kuat cembµru. Dua keadaan ini membuatkan pergerakan saya sangat terbatas.

“Jadi, selepas bercer4i, saya hidup dengan bebas dan buat semua yang saya inginkan tanpa sebarang kawalan seperti memakai skirt mini,” katanya yang juga penghuni pusat itu sejak 15 bulan lepas.

Keadaan Flora, yang juga seorang mµalaf, menjadi semakin tidak terkawal apabila mula bekerja di Singapura dan selepas itu menetap di Johor Bahru, kira-kira 10 tahun lepas.

“Saya bermula dengan mengambil pil ecst4sy secara suka-suka di kelab mal4m setiap hujung minggu. “Saya tidak ambilnya (dad4h) secara berterusan malah pernah berhenti seketika dalam tempoh tiga tahun sebelum kembali men4gih sejak kebelakangan ini sehingga ditahan sepasukan anggota Agensi Anti Dad4h Kebangsaan (AADK),” katanya.

Flora bagaimanapun bersyukur apabila keluarga termasuk tiga anaknya terus memberi sokongan dan galakan kepadanya untuk berubah menjadi insan yang lebih baik.

“Anak-anak saya selalu memberi nasihat dan berharap agar saya terus berhenti dari mengambil dad4h selepas ini,” katanya yang berhasrat untuk pulang ke kampung halamannya di Kuching, Sarawak selepas dibebaskan kelak.

Flora juga bersyukur dibawa ke Pµspen yang memberi banyak peluang untuk belajar antaranya menerusi kelas bimbingan agama dan kerohanian, selain bengkel kemahiran seperti memasak.

Sumber Bernama.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini