Tangguh 3 Semester, Jalani Kimo & Pembed4han – Wanita Ini Buktikan K4nser Tidak Halang Raih Anugerah Emas Universiti

Menghidap K4nser Tisu Otot hingga perlu menangguhkan pengajian selama tiga semester, menjalani pembed4han dan rawatan kim0terapi, keperitan wanita ini akhirnya berbuah manis apabila meraih Anugerah Emas Universiti.

Perjµangan Amira Abdul Talib, 29, untuk meneruskan pengajian benar-benar teruji apabila disahkan menghidap k4nser Rhabdomy0sarcoma pada semester awal pengajian. Malah anak kepada pasangan Abdul Talib Mohd Nor dan Lijah Ibrahim merasakan dirinya menambah beban buat keluarga.

“Keluarga saya bukanlah dalam kalangan yang senang dan boleh diibaratkan ‘kais pagi makan pagi, kais petang makan petang’.

“Matlamat utama saya untuk melanjutkan pengajian ialah ingin belajar dan mencari pekerjaan untuk membantu keluarga saya.

“Bila saya diuji dengan ujian ini, demi Allah SWT saya betul-betul tak kuat,” katanya.

Kini Graduan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Projek dengan Kepujian itu mampu tersenyum apabila terpilih sebagai penerima Anugerah Emas Universiti dalam Majlis Konvokesyen Universiti Malaysia Pahang (UMP) Ke-16 baru-baru ini.

Mengetahu keperitan sebagai pes4kit k4nser suatu ketika dahulu, sebagai C4ncer Surviv0r Amira menyertai seketariat generasi siswa sihat (Genesis) sekembalinya beliau ke Universiti.

“Antara program yang saya kendalikan yang begitu dekat dengan diri saya ialah Program Hari K4nser Sedunia yang turut disertai Majlis K4nser Nasional (MAKNA).

“Saya memilih GENESIS utk bergiat aktif dalam kokurikulum kerana saya dapat rasakan GENESIS adalah medan terbaik untuk saya bawa diri saya sebagai cancer survivor,” katanya yang kini bertugas sebagai Master Production Scheduler di sebuah syarikat pengurusan automasi.

Hasrat beliau hanya satu untuk menghebahkan kepada orang ramai agar mengambil tahu dan cakna mengenai k4nser.

Selain itu beliau juga ingin membuktikan bahawa k4nser bukan penamat kehidupan dan setiap ujian yang Allah SWT berikan adalah anugerah.

Semoga kejayaan yang diraih Amira ini menjadi pembakar semangat buat wanita muda lain untuk terus berusaha memajukan diri dalam apa jua bidang yang diceburi.

NFO RHABD0MYOSARCOMA.

1-Rhabd0myosarcoma (RMS) ialah sejenis k4nser yang jarang berlaku yang terbentuk dalam tisu lembut khususnya tisu otot rangka atau kadangkala organ berongga seperti pµndi kenc1ng atau rahim.

2-Ia boleh berlaku pada pelbagai peringkat umur tetapi paling kerap kepada kanak-kanak.

3-Kebanyakan pes4kit RMS didiagnosis pada kanak-kanak dan remaja dengan lebih separuh daripadanya berumur kurang daripada 10 tahun.

4-Menurut National Library Medicine pula, RMS paling kerap dikesan semasa pes4kit berusia di bawah enam tahun.

5-Walaupun RMS boleh berlaku pada mana-mana bahagian badan, ia lebih berkemungkinan bermula pada bahagian seperti berikut:

– Kepala dan leher

– Sistem µrin seperti pµndi kenc1ng

– Sistem pembiakan seperti far4j, rahim dan test1s

– Tangan dan kaki

Sumber: UMP News

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.