Setelah Disembµnyikan Ribuan Tahun, Bahtera Nabi Nuh A.S Telah Ditemui Di Turkiye

Di sebuah gunung yang sentiasa diselimuti salji yg terletak di Timur Turkey, tersembunyi sebuah misteri ‘berharga’ yang berusia lebih 5000 tahun.

Peninggalan sejarah yang maha berharga itu bukan saja menarik minat para pengkaji sejarah malah pihak per1sik US seperti CIA/KGB pun cuba menyel0ngkar. Pihak CIA telah menggunakan satelite dan pesawat ‘Stealth’ untuk mengambil gambar objek yang terdampar di puncak gunung itu.

Gambar itu telah menjadi ‘rahsia besar’ dan disimpan rapi dengan kawalan yang ketat bersama dengan ‘rahsia′ penting yang lain di Pentag0n. Beratus-ratus orang yang cuba mendaki Gunung Aghi-Dahl yang bermaksud ‘Gunung Kesengs4raan’atau dengan nama petanya iaitu Mount Ararat, namun hanya beberapa orang saja yang berjaya. Yang sebahagian besar dan selebihnya hanyalah menjadi korb4n.

Sehingga ke hari ini, cuma ada beberapa orang pendaki sahaja yang berjaya sampai ke puncak Mt.Ararat dan dapat menyaksikan dgn mata kepala sendiri kesan artifak peninggalan purba yg ‘maha berharga’ itu.

Apa yg masih menjadi tanda tanya, kesemua orang yang berjaya membawa balik gambar telah dit1mpa dengan pelbagai benca4a. Ada diantara mereka telah dibunµh dengan penuh misteri. Hanya semata-mata kerana gambar tersebut. Ramai pendaki yang telah mengambil gambar kesan sejarah ‘Noah’ telah m4ti secara misteri.

Soalnya sekarang, mengapakah ‘kuasa besar’ mahu merahsiakan gambar peninggalan lama itu dan menyimpannya di tempat rahsia tentera. Mengapa mereka tidak mahu mengesahkan bahawa peninggalan ‘Noah’ benar ada di puncak Mt .Ararat itu ? Pada masa yang sama mereka juga menafikan bahawa itu sebenarnya adalah The Great Noah Ark. Pyramid Sphinx di Giza sendiri telah tertimbµs dalam pasir selama lebih kurang 2000 tahun sebelum dijumpai,kerana selama itu orang menafikannya.

Sama juga The Great Noah Ark. Ia tertimbus di bawah salji selama hampir 5000 tahun dan selama 5000 tahun itu jugalah misteri itu sedang menunggu masa untuk dib0ngkar.

Sebenarnya, zaman Nabi Noah AS dulu tidak primit1f seperti yang kita semua bayangkan. Hakikatnya pada zaman itu mereka semua sudah maju ke depan dengan Pengetahuan Sains mereka juga telah maju pada masa itu. Di kaki Mount Ararat itu sahaja pun, Para Pengkaji dan Scientist Rµsia telah menemui lebih kurang 500 kesan artifak bateri elektrik purba yang digunakan untuk menyadurkan logam.

Mengikut kiraan ahli anstronomi secara berkomputer. Noah AS mula membina bahteranya pada tahun 2465 B.C dan hujan mula turun pada tahun 2345 B.C.

Rupa bentuk The Great Noah Ark itu sebenarnya tidak sama dengan bentuk kapal laut yang ada didunia sekarang. Mengikut para pendaki yang pernah melihat “Noah Ark” di puncak Mt.Ararat itu, Noah Ark memang sebuah bahtera besar yg cukup hebat. “Noah Ark” itu diperbuat daripada spesis kayu purba yang memang sudah tidak wujud lagi di dunia ini. Ia diselaputi syelek, bebentuk ‘kotak kasut’, tidak cantik, tapi sangat berfungsi.

Ia telah dibina seluas 300 hasta x 50 hasta x 30 hasta. Bersamaan 18 inchi bagi 1 hasta, bermakna panjang “Noah Ark” ini adalah lebih kurang 450 kaki x 75 kaki lebar x 45 kaki tinggi.

Ada juga Para Pengkaji berpendapat ”Noah Ark” berukuran satu dan satu setengah padang bola. Bumbung bahtera itu pula adalah seluas 20 padang bola keranjang. Keluasan dalamannya cukup utk memuatkan 170 gerabak ketapi. Ia memerlukan sebanyak 9000 hingga 13000 batang balak untuk membinanya dan dianggarkan seberat 4,100 tan.

Terdapat lebih kurang 1,072,000 haiwan dari pelbagai spesis di dunia ini. Mengikut kajian Dr.Whitcomb, dianggarkan kira-kira 3,700 binatang mamalia,8600 jenis itik/burung,6300 jenis reptilia,2500 jenis amfibia yg menaiki The Great Noah Ark itu. Berat kargo/muatan bahtera itu mungkin lebih kurang 24,300 tan.

Di sebalik fakta saintifik, anda perlu ingat:

Perumpamaan Ahlul Baytku ibarat Bahtera Nuh. Sesiapa yang ikut berlayar bersamanya dia akan selamat, dan sesiapa yang enggan dan terlambat, dia akan tenggel4m. (Ibnu Hajar, Zawaid Musnad al-Bazzar, hlm.277;Al-Tabrani, al-Mu’jam al-Kabir, Juzuk I, hlm.168)

Mengikut seorang pengkaji ‘Noah Ark’ ini, bahtera itu telah dibina di sebuah tempat bernama Shuruppak, iaitu sebuah bandar yg terletak di selatan Iraq. Jika ia dibina di selatan Iraq dan akhirnya terdampar di Utara Turkey ini bermakna ianya telah ditol4k arus sejauh 520 batu. Mount Ararat ini bukan sebarang gunung. Ia adalah sebuah gunung yang unik. Antara salah satu keunikan yg terdapat pada gunung ini ialah, pada setiap hari akan muncul pelangi pada sebelah utara puncak gunung itu.

Mt.Ararat ini ialah salah satu gunung yang mempunyai kemuncak yg luas di muka bumi ini. Ia adalah gunung yg tertinggi sekali di Turkey. Gunung ini tegak sendirian dengan kemuncak dipanggil Ararat Besar dgn ketinggian 16,984 kaki. Bertentangan degan sebuah lagi puncak gunung yang dipanggil Ararat Kecil setinggi 12,806 kaki menegak naik dari Bayazit Orang yang menaiki gunung ini akan dapat melihat 3 negara iaitu “Rµsia,Iran,Turkey”.

Kedudukan Mt.Ararat yang sememangnya strategik itu telah membuatkan ia menjadi rebµtan banyak negara pada suatu masa dahulu. Kalau dilihat CNN pada hari ini pun masih ada lagi perebutan sempadan antara tentera Turkey vs Puak Ger1lla Qµrdish yang mahukan kemerdekaan dari kerajaan Turkey.

Keluasan dasar [bawah] Mt.Ararat itu kira2 25 batu garis pusat. Garis pusat kemuncaknya pula 17 hingga 22 batu persegi ditutupi air batu setebal 200 kaki. Ketulan air batu sentiasa jatµh dan jika tersilap langkah akan terjatµh ke dalam jµrang Ahora.

Sebuah ‘anchor’ purba yg besar telah ditemui di Khairouan, Tunissia. Menurut pengkaji, sauh itulah yg digunakan oleh ‘Noah Ark’ semasa berlabuh di puncak Mt.Ararat. Sebuah ‘batu nisan’ yg didakwa kepunyaan nabi Noah AS telah dijumpai di Mt.Lebanon di Syria. Batu nisan itu berukuran 120 kaki panjang.

Pada tahun 1917, Maharaja Rµsia Tsar Nicholas II telah menghantar sejumlah 150 org pakar pelbagai bidang yg terdiri dari jurutera, saintis dan tentera untuk mencari dan menyelidik The Great Noah Ark tersebut.

Pasukan ekspedisi itu mengambil masa selama satu bulan untuk sampai ke puncak Mt.Ararat itu. Segala penat lelah mereka berhasil kerana akhirnya berjaya menemui ‘Noah Ark’ tersebut.

Dalam keadaan tergaman dan kagum mereka mengambil gambar sebanyak yang mampu. Pasukan Saintis Rµsia itu telah mengukur size ‘Noah Ark’ dan didapati ‘Noah Ark’ itu berukuran 500 kaki panjang, 83 kaki lebar dan 50 kaki tinggi [bahagian selebihnya tenggel4m didalam salji.

Hasil dari sias4tan itu telah dihantar pulang kepada Tsar, mal4ngnya belum sempat laporan siasatan itu sampai ke tangan baginda, Per4ng Bolshevik Komµnist (1917) meletµs. Dikatakan laporan itu akhirnya jatµh ke tangan General Leon Trotsky. Sehingga kini masih lagi belum diketahui samada segala ‘laporan siasat4n’ itu masih disimpan atau telah dimµsnahkan.

Sumber Caramohon

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini