Selepas 54 Tahun Berµmah Tangga, Wanita Berusia 70 Tahun Ini Akhirnya Timang Cahaya Mata Pertama

Setiap pasangan yang berumah tangga mendambakan kehadiran anak sebagai pewaris.

Dengan kemajuan teknologi dan rawatan kesubµran, usaha mendapatkan zuriat boleh sahaja direalisasikan seperti wanita berusia 70 tahun ini yang hanya menimang cahaya mata pertama ketika usia perkahwinan mencecah 54 tahun.

Selama 54 tahun kediaman sµnyi tanpa cahaya mata, si ibu Chandravati Devi kini akhirnya mampu memeluk anak sulung. Tangisan bayi lelaki memec4h keheningan dan menggembirakan seluruh ahli keluarganya baru-baru ini.

Chandravati Devi dan suaminya Gopichand Singh, 75, pasangan warga emas dari Rajasthan Alwar, India sebelum ini melakukan rawatan kesubµran di pelbagai hospital di beberapa bandar. Sebelum berjaya hamil, pasangan itu sudah tiga kali melakukan prosedµr persenyawaan in-vitro (1VF).

”Kira-kira satu setengah tahun yang lalu, pasangan ini mendapatkan rawatan di sini menerusi setelah dicadangkan oleh saudaranya. Chandrawati dan Gopi Singh tinggal di sebuah kampung berhampiran sempadan Haryana berhampiran Jhunjhunu, Rajasthan,” kata pakar 1VF, Dr Pankaj Gupta kepada India Today.

Kelahiran bayi lelaki seberat 3.5 kilogram itu disifatkan sebagai satu keajaiban. Lebih-lebih lagi wanita yang sudah melewati usia tujuh dekad seperti Chandrawati.

“Chandrawati hamil selepas percubaan ketiga melalui 1VF. Walaupun gembira, wujud unsur ketakµtan kerana usia ibu yang sudah lanjµt. Tetapi akhirnya pada hari Isnin, beliau selamat melahirkan bayi yang sihat,” katanya.

Mungkin selepas ini tiada lagi ibu berusia emas seperti Chandrawati di India. Menurut India Today, terdapat undang-undang yang telah diluluskan oleh P4rlimen India baru-baru ini yang berkuat kuasa mulai Jun 2022 yang mana pusat rawatan 1VF tidak dibenarkan memberikan rawatan kepada wanita dan lelaki berumur 50 tahun ke atas.

Tetapi Chandravati dan suaminya bernasib baik kerana telah berjaya hamil sebelum undang-undang berkµat kuasa.

Ibu yang melahirkan melalui 1VF tertua di dunia ialah Erramatti Mangamma dari India. Pada tahun 2019, Mangamma melahirkan bayi perempuan kembar yang merupakan anak pertama dan keduanya bersama suami, Raja Rao, 80. Lebih istimewa, rawatan itu dilakukan menggunakan sel telµr milik Mangamma sendiri.

Kehamilan pada lewat usia mempunyai risik0 kesihatan. Kesubµran semula jadi terhenti apabila seorang wanita mengalami men0paus pada purata umur antara 43 hingga 51 tahun.

Teknik seperti 1VF sejak itu membolehkan wanita seperti Chandravati dan Erramatti hamil walaupun selepas men0paus.

Beberapa risik0 yang boleh dihadapi sekiranya kehamilan lanjut usia berlaku seperti berikut:

Risiko kepada ibu:

– Masalah kenc1ng manis semasa kehamilan.

– Tekanan dar4h tinggi.

– Kelahiran pram4tang.

– Bayi kembar.

– Uri rendah.

– Kelahiran secara pembed4han.

Risiko kepada bayi:

– Pertumbuhan terbantµt.

– Bayi tidak normal seperti alami sindr0m D0wn, sindr0m Edwards dan sindr0m Pataµ.

– Kegugµran.

Sumber India Today

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini