“Saya pernah melalui situasi ini” – Pasangan Warga Emas Mahu Tukar Bateri Kereta Tapi Tak Cukup Duit, Tindakan Pomen Cina Ini Ramai Tersentuh

Sememangnya kita di Malaysia ini sangat bertuah kerana mempunyai penduduk yang berbilang kaum dan kaya dengan budaya.

“Status ini sekadar perkongsian untuk rakyat Malaysia supaya kita saling membantu tanpa mengira bangsa.

“Saya tidak jangka ia tµlar di laman sos!al,” itu reaksi Nicky Tan, pemilik kedai bateri di Klang, Selangor selepas membantu suami isteri warga emas yang kekurangan wang ketika menukar bateri kereta Proton Wira di premisnya.

Pengalaman itu kali pertama dilalui selepas mengusahakan kedai terbabit kira-kira lapan tahun lalu membuatkan hatinya tersentuh untuk membantu pasangan Melayu berusia 60-an itu yang tidak mempunyai wang cukup untuk menukar bateri baru.

Menceritakan kisah itu, Nicky berkata, pasangan terbabit tiba di kedainya sekitar 7.30 malam baru-baru ini dan bertanyakan sama ada dia ada menjual bateri terpakai atau tidak.

“Ketika itu kebanyakan kedai semua sudah tutup, hanya kedai saya masih beroperasi. Saya memberitahu bateri terpakai tiada dan mereka bertanyakan harga bateri baru.

“Saya memberitahu harga paling murah RM165 selepas ditukar bateri lama dan lelaki itu dilihat berbincang dengan isterinya.

“Pada masa sama, mereka menyeluk saku sebelum mengeluarkan wang tunai RM90, baµcer bernilai RM20 serta syiling.

“Hati saya tersentuh melihat situasi ini, apatah lagi sebahagian cat pada kereta mereka tertangg4l selain dinding berlubang manakala ada kesan gam pada radiator. Dalam hati saya tahu mereka bukan orang senang,” katanya.

Nicky berkata, melihat keadaan pasangan terbabit yang terdesak dan tidak cukup wang, dia memberikan diskaun kepada mereka untuk bateri baru.

Katanya, pasangan itu pada awalnya men0lak kerana bimbang dia kerugian kerana tidak mampu membayar sepenuhnya.

“Saya minta mereka simpan syiling serta not RM10 untuk mengisi petrol pulang ke rumah di Subang manakala baucer itu pula saya simpan dan tidak sesekali akan dibelanja kerana ini kenangan sµkar dilupakan.

“Apabila berhadapan kes seperti ini, saya sebenarnya diuji, sama ada hendak tolong atau tidak.

“Soal bangsa, kita perlu t0lak ke tepi, kita sama-sama hulurkan bantuan.

“Saya pernah melalui situasi ini. Saya tidak kaya, tetapi tidak la sampai berlapar. Apabila kita pernah berhadapan situasi seperti ini, kita akan merasainya,” katanya.

Nicky berkata, setiap manusia diuji dengan pelbagai cara dan dia mengakui terasa bangga apabila melakukan perkara itu dengan penuh keikhlasan.

Tarikh 31 Ogos, negara menyambut Hari Kemerdekaan, semoga kita semua boleh hidup dengan aman damai dan bantu-membantu sesama kita.

Sumber Nicky Tan via Harian Metr0

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini

Diharamkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.