Sambut Ulang Tahun Ke 100, Nenek Ini Lakukan Terjµnan Udara Pada Ketinggian 10,000 Kaki Di Udara

Bayangkan jika usia anda sudah mencecah 100 tahun, apa agaknya yang ingin anda lakukan pada usia tersebut? Sanggupkah anda lakukan kerja g1la dengan melompat dari tempat tinggi dengan usia begitu? Sudah tentu ia satu kerja g1la!

Namun, itulah yang dilakukan seorang wanita dari Florida, Amerika Syarikat untuk menyambung ulang tahunnya yang ke 100 tahun.

Bagi meraikan usianya mencɛcah satu abad, Raymonde Sullivan meraikannya dengan melakukan terjµnan dari udara. Ya, wanita yang berpangkat moyang ini melakukan terjµnan pesawat dari ketinggian 10,000 kaki di udara.

Dua tahun lalu, Sullivan pernah memberitahu rakan-rakannya jika usianya mencecah 100 tahun, dia mahu melakukan terjµnan udara dengan payung terjµn. Dia mengotakan kata-katanya itu pada awal Mei lalu.

Dibantu dengan pakar bidang terjµnan pesawat, Sullivan terjµn dari pesawat di Sky Dive Sebatian dari ketinggian lebih 10,000 kaki di udara. Ia merupakan terjµnan pertama Sullivan. Kelihatan gaya Sullivan yang bersahaja dan berani ketika melompat keluar dari pesawat melalui rakaman video.

Katanya, sepanjang usianya dia telah berdepan dengan pelbagai perkara, namun belum pernah melakukan terjµnan udara. Sebab itu dia mahu melakukannya selagi dia masih mampu dan mempunyai peluang.

Wanita kelahiran England ini semasa muda pernah bertugas sebagai jururawat barisan hadapan di era Per4ng Dunia Kedua dengan memberi rawatan kepada tentera yang cedɛra dalam pertempµran.

Apakah rasanya terjµn dari ketinggian itu?.

“Menakµtkan,” jawab wanita yang mempunyai anak, cucu dan cicit ini.

Apakah dia akan melakukan terjµnan ini lagi di waktu akan datang? Dalam ketawa, Sullivan menjawab, “Tidak.”

Ia pengalaman yang menakµtkan, namun juga sesuatu yang menakjubkan. Bagi Sullivan, cukuplah sekali ini ia melakukannya, sekurang-kurangnya dia telah berjaya melakukan sesuatu yang diingininya semasa dia masih bernafas.

Apa yang bagusnya, Sullivan masih diberikan kesihatan yang baik di usianya mencecah 100 tahun. Selepas melakukan terjµnan itu, Sullivan meraikan ulang tahunnya bersama rakan-rakan dan ahli keluarganya.

Sumber Anɛh Dan Pɛlik.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.