Rancangan-Rancangan Licik Syait4n Menggoda Manusia, Yang Ketujuh Kebiasaan Lelaki Mudah Tɛwas

Ketahuilah bahawa ibl1s dan syait4n ini hidupnya lebih lama dari manusia. Akalnya lebih panjang dari manusia. Azam dan tekadnya lebih kuat dan kukuh dari manusia.

Janjinya kepada Allah SWT untuk menyes4tkan manusia juga tidak pernah dimungkiri walau sesaat. Tipµ helahnya juga bukanlah yang biasa-biasa dilihat walau manusia punya iman yang kuat. Ingatlah ini antara rancangannya melalaikan manusia hingga tewas:

Pertama: Cita-citanya yang paling utama adalah untuk menyebabkan orang syirik. Apabila syir1k maka tidak akan diterima amal.

Kedua: Jika gagal menyebabkan syir1k pada seseorang maka syait4n akan berusaha untuk melibatkan seseorang dengan bidaah. Maka apabila kita buat bidaah maka kita akan tinggalkan sunnah. Syait4n akan menyibukkan manusia dengan mereka-reka sesuatu yang baru di dalam agama.

Ketiga: Jika tidak mampu melibatkan seseorang dengan bidaah maka syait4n akan buat manusia sampai lakukan d0sa besar seperti menganiaya binatang dan mengubah ciptaan Allah SWT. Seseorang yang berterusan membuat d0sa besar maka akan dit1mpa satu lagi peny4kit d0sa besar lain iaitu merasa aman dari kemµrkaan Allah SWT.

Keempat: Sekiranya syait4n gagal mengg0da seseorang melakukan d0sa besar maka syait4n akan terus menghasµt manusia untuk melakukan d0sa kecil berterusan. Tidak dipanggil d0sa kecil jika telah dilakukan hari-hari maka syait4n suka perkara itu dan akan menjadi d0sa besar. Orang sentiasa melakukan d0sa kecil bermakna dia tidak takµt Allah SWT.

Kelima: Syait4n menyibukkan kita dengan perkara yang sunat hingga meninggalkan amalan fardu. Maka akan tertinggal waktu yang paling afdal. Misalnya seseorang yang hendak solat datang waswas hingga tertinggal takbiratulihram bersama imam. Saat yang paling afdal adalah takbiratulihram bersama imam tapi mereka tidak dapat kerana waswas tadi. Syaitan suka perkara itu berlaku.

Keenam: Syaitan menyibukkan manusia dengan perkara yang harus, itulah fenomena yang berlaku hari ini. Cukup suka dengan bunga, menghias rumah, suka kereta, suka binatang tapi kalau sampai g1la kereta, bunga dan menghias tanpa mengira amalan yang fardu. Itulah yang menjadi kesukaan syait4n.

Ketujuh: Syait4n akan mengg0da manusia berdasarkan apa yang disukainya. Jika dia suka pada wanita, harta atau pangkat maka akan diperolehinya. Contohnya jika dia suka pada kereta maka dia akan mengg0da manusia untuk merias kereta tersebut sehingga timbul rasa ujµb dan bangga.

Kelapan: Jika kita berjaya menempuhi semua hasutan syait4n itu dan memang syait4n payah hendak g0da. Itu tandanya syait4n sudah menyerah kalah tapi syait4n akan mengg0da orang lain untuk memµdaratkan kita.

Kesembilan: Ditiupkan peny4kit di dalam diri manusia supaya tidak boleh melakukan ibadah kepada Allah SWT. Syai4an akan main kasar pada tahap akhir. Ada hadis yang boleh menyokong kenyataan itu, dari Abdullah bin Abbas,

“Pernah suatu hari aku membonceng kenderaan Rasulullah SAW tiba-tiba kenderaan Nabi SAW mengamµk. Abdullah bin Abbas berkata, “habislah, syait4n sudah putµs asa. Sebab itu engkau tidak digodanya dan aku tidak digodanya tapi dia menggoda kenderaan kita.”

Rasulullah SAW berkata, “Jangan kau berkata syaitan berputµs asa kerana engkau telah menyuntik semangat padanya. Nanti ia akan membesar menjadi macam rumah. Bacalah A’udzubillahi minasy syaithanirrajim, maka ia akan mengecil menjadi seperti lalat.”

Itu bermakna syait4n tidak boleh goda Rasulullah SAW dan Ibn Abbas tetapi ia boleh mengg0da kenderaan yang ditungganginya yang nanti menjadi kepada penyebab masalah lain.

Wallahu a’lam.

Sumber Kisah Ghaib.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.