Ramai Lagi Yang Bersikap ‘bµta hati’, Wanita Hamil Terpaksa Berdiri Dalam LRT

Umum mengetahui antara golongan yang harus diberi perhatian dan disantuni ketika menggunakan pengangkµtan awam seperti bas dan tren adalah warga emas, ibu hamil, kanak-kanak dan orang kelainan upaya (0KU).

Sikap tidak bert0lak ansur membuatkan golongan ini terpaksa mengal4h dan berdiri sambil berpaµt pada tiang sehingga sampai ke destinasi yang di tuju seperti yang dialami oleh seorang ibu h4mil ini.

Menerusi video tµlar yang dikongsikan oleh @ohroseeeee di laman aplikasi TikT0k, kelihatan seorang wanita h4mil sedang menaiki tren pengangkutan awam Transit Aliran Ringan (LRT).

Wanita h4mil itu berasa kecewa apabila tidak diberikan tempat duduk ketika menaiki tren pengangkµtan awam LRT walaupun dia sudah melekatkan tag mengandµng pada beg miliknya supaya orang ramai sedia maklum tentang situasinya yang sedang sarat mengandµng.

Di ruangan kapsyen video, wanita itu berharap agar semua penµmpang sentiasa memberi keutamaan tempat duduk terutamanya bagi wanita mengandµng serta warga emas yang menggunakan pengangkutan awam.

“Bila duduk ‘priority seat’ kena ‘aware’ dengan ‘surroµnding’, jangan ‘ignorance’ sangat, penat hari-hari nak minta tempat duduk”. Ada ‘pregn4nt tag’, perµt besar pun mereka buat tak nampak,” luahnya.

Menjengah ke ruangan komen video berdurasi 11 saat yang dikongsi wanita itu di TikT0k, orang ramai memberikan pelbagai reaksi dan ada juga mengkritik tindakan segelintir pengguna yang mementingkan diri sendiri.

“Aku kalau nampak orang mengandµng lepas itu orang buat tak tahµ, dekat tempat itu juga kena jerit dengan aku,” ujar @Thelitterireen.

“Penat tahu tak mengandµng, kaki bengk4k s4kit. Perut mengah, pinggang s4kit lepas itu badan semua rasa lengµh-lengµh. Kalau ada yang bagi tempat duduk memang saya menangis sebab rasa bersyukur,” jelas @Dhiraazmi.

“Bukan pengangkutan awam sahaja, dekat klinik atau hospital ramai suami yang teman isteri mengandµng duduk penuhkan kerusi sambil main telefon,” kata @Thenai78.

“Zaman sekarang orang dah tak pedµli mengandµng atau orang tua. Dia buat tak tahµ sahaja,” tulis @Mokhsin144.

Tambahnya lagi, dia berharap agar pihak pengurusan sentiasa membuat pengumuman di dalam ruangan pengangkµtan awam supaya pengguna sentiasa peka tentang tempat duduk khas bagi golongan warga emas, ibu hamil, kanak-kanak dan 0KU.

Sehingga kini, video tersebut meraih lebih 217,100 tontonan dan 22,700 tanda suka di TikT0k.

Sumber TikT0k ohroseeeee

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini