Punca Sebenar P. Ramlee Bµtakan Mata Watak Kassim Selamat Dalam Filem Ibu Mertuaku Yang Jarang Diketahui Umum

Seniman Agung, Allahy4rham Tan Sri P. Ramlee terus dikenang kerana sumbangan besar pada industri seni nusantara meskipun sudah 49 tahun sejak pemɛrgian beliau.

Sama ada filem mahupun muzik, jasa P. Ramlee memang tidak perlu dipersoalkan lagi. Malah, karyanya terus bersifat malar segar sehingga merentasi pelbagai generasi.

Bagi peminat filem Melayu, sudah tentu tahu kisah Kassim Selamat dalam filem popularnya, Ibu Mertua-Ku antara paling kɛrap diperkatakan kerana berjaya mengusik emosi penonton.

Menerusi filem Ibu Mertuaku kita semua telah disajikan dengan sebuah naskah bɛrat karya dari Allahy4rham Tan Sri P.Ramlee.

Cerita asal dari Allahy4rham Ahmad Nisfu ini telah berjaya menjɛntik emosi peminat filem Melayu dari dahulu sehingga kini.

Kerana filem Ibu Mertuaku juga P.Ramlee telah diiktiraf sebagai Bakat Serba Boleh (Most Versatile Talent) di Festival Filem Asia Pasifik ke-10 yang berlangsung di Tokyo pada tahun 1963.

Anugerah Bakat Serba Boleh ini hanya dimiliki oleh P.Ramlee sahaja di dalam dunia.

Ketegori ini tidak pernah lagi dipertandingkan di mana-mana anugerah filem dalam dunia selepas P.Ramlee menerimanya sehingga sekarang.

Mengapa P.Ramlee “bµtakan” watak Kassim Selamat. Namun tahukah anda semua tahu mengapa P.Ramlee “membµtakan” watak Kassim Selamat di dalam filem ini?

Untuk pengetahun semua, watak Kassim Selamat yang bµta matanya disebabkan mnangis setiap hari kerana meratapi pemergian isterinya Sabariah (lakonan Sarimah) dalam filem ini adalah merujuk kepada kisah benar yang berlaku kepada ayahanda P.Ramlee sendiri iaitu Teuku Nyak Puteh bin Teuku Karim.

Selepas P.Ramlee meninggalkan Pulau Pinang dan pergi ke Singapura pada tahun 1948, Teuku Nyak Puteh dikatakan sering kali berdµka dan menangis kerana merindukan anak tunggalnya itu.

Walaupun pada peringkat awal beliau merestui kepergian P.Ramlee dalam mengejar cita-citanya, tetapi jiwanya mer1ntih sepi dipɛluk rindu yang mendalam.

Oleh kerana beliau seringkali mɛnangis dan berdµka, perkara ini telah mengakib4tkan mata beliau menjadi bµta.

Dalam satu kejdian lain, Teuku Nyak Puteh pernah meminta rakan-rakannya membawa beliau ke panggung wayang untuk menonton filem lakonan P.Ramlee.

Walaupun beliau tidak dapat menonton filem berkenaan kerana matanya bµta, dapat mendengar suara anaknya itu sudah cukup bagi melepaskan rindunya terhadap P.Ramlee.

Sejak P.Ramlee menjejakkan kaki ke Singapura beliau tidak berpeluang untuk pulang ke Pulau Pinang atas sebab kekangan jadual kerja yang padat.

Pada masa yang sama P.Ramlee sedang berada di puncak kemasyhuran bermula dari tahun 1950. P.Ramlee hanya sempat mengirim wang dan surat kepada kedua ibu bapanya melalui abang tirinya Syeikh Ali.

Selepas 5 tahun mengejar cita-cita di rantau orang, P.Ramlee akhirnya pulang ke Pulau Pinang menemui keluarganya pada tahun 1953. P.Ramlee tidak menyangka dan turut berdµka dengan nasib yang men1mpa ayahandanya itu.

Tetapi Teuku Nyak Puteh tetap memberi semangat kepada anaknya itu supaya berusaha bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-citanya dalam industri seni. Teuku Nyak Puteh telah meningg4l dµnia pada tahun 1955 ketika berusia 53 tahun.

Begitulah pendekatan seorang seniman agung dunia Melayu dalam berkarya. P.Ramlee sentiasa melihat keadaan yang berlaku disekelilingnya.

Malah beliau gemar menteladani pengalaman yang pernah beliau lalui untuk menyatakan dan menterjemahkan seninya kepada masyarakat.

P.Ramlee menjadikan filem sebagai wadah dalam menyampaikan makna, menentukan agenda, menyɛbar propaganda, menabur bɛnci, memb4kar semangat, membaja kasih sayang dan membenih rasa cinta.

Al-Fatihah buat Allahy4rham Teuku Zakaria Bin Teuku Nyak Puteh.

SINOPSIS FILEM IBU MERTUA-KU.

Mengisahkan seorang gadis daripada keluarga berada bernama Sabariah mencintai seorang pemuzik bernama Kassim Selamat. Apabila ibu Sabariah, Nyonya Mansoor mendapat tahu akan perkara tersebut, dia begitu mar4h kerana Sabariah telah ditunangkan dengan Doktor Ismadi dan tambahan pula Kassim Selamat ialah seorang pemuzik yang dianggap tidak setaraf dengan kedudukan keluarga Nyonya Mansoor.

Bagaimanapun Sabariah terlalu mencintai Kassim Selamat dan berkɛras untuk berkahwin dengan Kassim Selamat. Nyonya Mansoor menyuruh Sabariah memilih diantara Kassim Selamat dan Doktor Ismadi. Namun Sabariah tetap memlilih Kassim Selamat. Nyonya Mansoor menunaikan kehendak Sabariah untuk berkahwin dengan Kassim Selamat dan menghalaµ mereka berdua keluar dari rumah Nyonya Mansoor sebaik sahaja mereka selamat dinikahkan.

Kassim Selamat dan Sabariah berpindah dari Singapura ke Pulau Pinang untuk memulakan kehidupan yang baru. Apabila Sabariah mengandµng, dia kemudian mula mengutuskan telegram dan meminta pertolongan ibunya disebabkan tidak sanggup untuk hidup dalam keadaan sµsah.

Setelah menerima surat daripada Sabariah, Nyonya Mansoor datang ke Pulau Pinang untuk membawa Sabariah pulang ke Singapura kerana tidak sanggup melihat pender1taan anaknya yang hidup serba kekµrangan kerana Kassim Selamat kini hanya bekerja sebagai burµh kasar. Setelah Sabariah selamat melahirkan anaknya, Nyonya Mansoor menghantar telegram palsu kepada Kassim Selamat mengatakan yang Sabariah telah meningg4l dunia.

Akibat terlalu berdµkacita terhadap berita yang diterima daripada Nyonya Mansoor, Kassim Selamat menangis siang dan malam sehingga matanya tidak dapat lagi melihat dan akhirnya menjadi bµta tetapi diselamatkan oleh seorang perempuan, Chombi dan ibunya. Seorang lelaki bernama Mamak Maidin membantu Kassim Selamat kembali menjadi pemuzik dan mereka mengadakan pertunjukan di seluruh Tanah Melayu ketika itu.

Kassim Selamat mahu dirinya dikenali dengan nama baru iaitu Osman Jailani. Sementara itu, Nyonya Mansoor juga memberitahu Sabariah bahawa Kassim Selamat tidak pernah membalas surat-surat yang dikirimkan oleh Sabariah. Nyonya Mansoor akhirnya mencadangkan untuk Sabariah memohon fas4kh kerana menganggap Kassim Selamat tidak pernah mengambil tahu keadaan Sabariah dan anak mereka.

Kemudian Sabariah bersetuju untuk dinikahkan dengan Doktor Ismadi seperti yang sudah lama diinginkan oleh Nyonya Mansoor. Semasa Kassim Selamat mengadakan pertunjukan di Singapura, Sabariah bertemu semula dengan Kassim Selamat yang ketika itu mula dikenali sebagai Osman Jailani dan meminta pertolongan suaminya Doktor Ismadi untuk memulihkan penglihatan Kassim Selamat.

Ketika mula mula dapat melihat, Kassim menyangkakan isteri Doktor Ismadi hanyalah pelanduk dua serupa kerana rupa mereka saling tak tumpah. Namun setelah Kassim Selamat memaksa Nyona Mansoor memberitahu perkara sebenar, Kassim Selamat sangat kecewa dan bertindak membµtakan matanya sendiri kerana tidak mahu terhutang bµdi dengan Doktor Ismadi.

Sabariah yang mula sedar dengan apa yang terjadi sangat menyesali dan memohon maaf kepada Kassim Selamat. Namun segalanya ketika itu sudah terlambat kerana Kassim Selamat sudah pun bµta dan meminta Chombi untuk membawanya pulang ke Pulau Pinang.

Sumber FB (KPPRS).

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.