Poligami Boleh Menjadi Punca Risiko K4nser Pangkal Rahim – Suami Sila Ambil Perhatian, Jangan Tuding Jari Pada Isteri Sahaja & Ini Penjelasan Dari Doktor

Mungkin ada segelintir masyarakat menyifatkan poligami itu manis, namun dalam kemanisan ‘madµ’ itu terselit pahit yang kadangkala sµkar diterjemah dengan kata-kata.

Ingat ya, hidup berpoligami bukan sekadar berkongsi suami dan membahagi kehidupan seharian bersama insan ketiga (keempat dan seterusnya), malah ia boleh membawa kesan burµk sampingan terhadap kesihatan.

Acap kali bercerita tentang k4nser pangkal rahim situasi menjadi tegang kerana peny4kit tersebut sering dikaitkan dengan tabiat sɛksµal rambang diamalkan sesetengah individu.

“Sebenarnya, persepsi ini yang perlu diperbetulkan oleh masyarakat. Walaupun mempunyai satu pasangan sahaja, anda masih berisiko mendapat j4ngkitan Hµman Papillomavirus (HPV) yang boleh mengakibatkan k4nser pangkal rahim,” kata Dr Ahmad Zailani Hatta Mohd Dali.

Beliau merupakan Pakar Perunding Perbidanan & S4kit Puan (Kanser Ginekologi) di Hospital Pantai Kuala Lumpur.

Tambahan pula, bagi sesebuah keluarga yang mengamalkan poligami atau pernah bercer4i dan berkahwin semula.

Menurut Dr Ahmad Zailani Hatta, masyarakat perlu mengetahui bagaimana boleh berlakunya j4ngkitan HPV.

Secara amnya, virus tersebut adalah sejenis bendasing yang boleh menjangkiti tidak kira lelaki atau perempuan.

“Sebenarnya tubuh kita boleh melawan j4ngkitan HPV secara semula jadi sekiranya mempunyai sistem imµn yang kuat.

Namun, apabila jangkitan ini berlaku berulang-kali, maka kebarangkalian untuk ia bermutasi menjadi k4nser adalah sangat tinggi.

“Saya tidak bersetuju dengan pandangan masyarakat yang sering menµding jari kepada kaum hawa yang menghidapi k4nser pangkal rahim.

“Ramai yang menganggap pes4kit k4nser pangkal rahim mempunya tabiat sɛksµal seperti terlalu aktif dan kerap bertukar pasangan,” jelas Dr. Ahmad Zailani Hatta.

Bicara beliau, kadang-kala golongan lelaki tidak menyedari mereka juga antara pembawa virµs HPV.

“Hanya kerana mereka tidak mempunyai rahim seperti wanita, maka mereka tidak menghidap k4nser pangkal rahim.”

Sehubungan itu, Dr Ahmad Zailani Hatta turut mengingatkan kepada masyarakat baik yang sudah berkahwin mahupun tidak, asalkan individu tersebut mengadakan hubungan sɛks, risiko j4ngkitan HPV adalah tinggi.

“Begitu juga dengan keluarga mempunyai lebih daripada satu isteri. Sekiranya salah seorang isteri menghidap peny4kit k4nser pangkal rahim, kebarangkalian isteri lain menghidapnya juga agak tinggi kerana suami bertindak sebagai pembawa virµs tersebut.

“Oleh itu, janganlah kita hanya menµduh orang lain mempunyai hubungan seks ramb4ng apabila mereka menghidap k4nser tersebut. Tuduhan terbabit menunjukkan betapa kurangnya pengetahuan kita tentang k4nser pangkal rahim,” tambahnya.

Selain itu, Dr Ahmad Zailani Hatta memberitahu, bagi pasangan monogami tanpa mempunyai hubungan seksual dengan orang lain selain suami isteri juga boleh dijangkiti HPV kerana sifat virus tersebut boleh didapati di sekeliling.

Ini termasuklah pada tangan, pakaian dan permukaan benda.

“Pokoknya apabila virµs tersebut terdedah pada pangkal rahim wanita, ia boleh berkembang menjadi k4nser pada masa hadapan. Kita perlu faham, kanser pangkal rahim sejenis peny4kit yang mungkin mengambil masa bertahun-tahun untuk bermµtasi.

“Sebab itu apabila seorang wanita sudah berumahtangga, doktor s4kit puan akan menyarankan menjalani ujian pap smear setiap tiga tahun apabila ujian pertama jelas menunjukkan keputusan smear yang normal,” katanya.

Beliau turut menambah bahawa kebarangkalian untuk dijangkiti HPV walaupun menggunakan kond0m apabila mengadakan hubungan intim adalah lebih tinggi berbanding H1V.

“HIV tersebar menerusi bendalir dalam badan, HPV pula tersebar menerusi sentuhan. Sebab itu, saya berharap masyarakat dapat memahami konsep ini dan tidak membuat andaian apabila ada wanita yang mereka kenali menghidap k4nser pangkal rahim. Perbezaan antara dua virµs ini (H1V dan HPV) adalah HPV masih boleh dibendung dengan suntikan vaks1nasi”.

Suntikan vaks1nasi HPV lazimnya diberikan sebanyak tiga dos dalam tempoh enam bulan untuk melengkapkan antibodi wanita melawan virµs tersebut.

“Kita sebagai rakyat Malaysia dianggap bertuah kerana kerajaan menggalakkan suntikan vaks1nasi tersebut diberikan kepada pelajar perempuan sejak usia persekolahan.

“Ada negara Barat seperti Australia mewajibkan vaks1nasi HPV kepada pelajar lelaki dan perempuan dalam usaha mengawal risiko k4nser berpunca daripada HPV. Ada juga negara lain yang tidak mempunyai program vaksinasi seumpama ini.

“Sebab itu, kita perlu memainkan peranan masing-masing untuk memastikan Malaysia boleh menjadi negara yang sifar k4nser pangkal rahim pada masa akan datang,” kata Dr Hatta.

Selain daripada k4nser pangkal rahim, HPV juga boleh menyebabkan kanser lain termasuk k4nser alat kel4min dan k4nser hidung atau nasopharyngɛal yang mencatatkan bilangan tinggi dalam kaum lelaki berbangsa Cina di negara ini.

Sumber Dr Ahmad Zailani Hatta

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.