Penggunaan Jantµng Tinggal 10 Peratus, Bila Banyak Bergerak Akan Cepat Lɛtih – Keadaan Terkini Bob Lokman

Dari hujung talian terdengar s4yup suara penulis lirik terkenal ini menjawab salam. Walaupun nadanya agak lɛmah, namun Bob Lokman tetap menggagahkan diri menjawab panggilan.

Berkongsi keadaan terkininya, dengan suara yang termɛngah-mɛngah, Bob memaklumkan kesihatannya kembali mer0sot apabila cepat letih dan tidak mampu untuk bergerak aktif seperti selalu.

“Sejak dua hari lalu, saya mudah pɛnat. Hendak bernafas pun tercungap-cungap. Disebabkan itu, saya perlu banyak berehat.

“Hari raya tempoh hari, saya banyak terbaring atas katil. Kalau hendak bangun pun, saya kena bergerak perlahan-lahan.

“Dari segi pemakanan, selera hendak makan itu ada tetapi kena kawal. Ini kerana proses penghadaman mengambil masa lama. Keadaan itu akan membuatkan saya berasa tidak selesa,” katanya.

Pada 2020, Bob atau nama sebenar, Mohd Hakim Lokman, 58, pernah menjalani pembɛdahan memasukkan alat Implantable Automatic Cardioverter Defibrillator (IACD) untuk menstabilkan dɛnyutan jantung, di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar.

Biarpun sudah berapa kali dimasukkan ke hospital dan ditempatkan di unit rawatan rapi (ICU) disebabkan s4kit jantung serta pelbagai komplikasi lain, penulis lirik Isabella dan Taman Rashidah Utama itu tetap bersemangat kental dan enggan menyerah kalah.

“Walaupun dalam keadaan seperti ini, saya tidak akan putus asa. Saya akan terus berikhtiar mengubati penyakit ini. Lagipun, apa pilihan yang saya ada. Selagi hidup, saya akan terus berju4ng.

“Saya bersyukur kerana ada keluarga, isteri dan anak-anak yang tidak putus-putus memberi semangat dan sabar menjaga saya.

“Tidak lupa juga kawan-kawan yang terus memberi sokongan moral dan material sepanjang berdepan ujian Allah ini.

“Kesudian mereka yang sanggup datang dari jauh semata-mata kerana mahu menziarah saya, amat dihargai,” katanya yang kini menetap di Kota Bharu, Kelantan.

Dalam perkembangan berkaitan, Bob yang menjalankan perniagaan menjual serunding mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan isteri, Datin Seri Muhaini Zainal Abidin kerana sudi menghulurkan sumb4ngan memudahkan urusan pembelian alat bantuan pernafasan.

“Saya memang memerlukan mesin bantuan pernafasan. Saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri dan isteri serta rakan industri termasuk Badan Perlindungan Hak Cipta Muzik Berhad (MACP) kerana sudi memberi sumbangan berbentuk wang untuk membeli mesin itu.

“Alhamdulillah, dengan bantuan kawan-kawan dan individu lain yang tidak saya kenali, sumbangan dihulurkan amat saya hargai.

“Sumb4ngan mereka itu dapat juga digunakan untuk menampung serba sedikit kehidupan kami sekeluarga” katanya.

Sementara itu, mengulas lanjut keadaan kesihatan Bob, isterinya, Relawati Daud memberitahu, tahap penggunaan jantung Bob tinggal 10 peratus sahaja.

“Menurut doktor, tahap penggunaan jantung suami tinggal 10 peratus… Kita berserah sahajalah. Suami tidak boleh hendak bergerak aktif seperti sebelum ini… Kena banyak berehat.

“Kalau hendak pulih pun kena ambil masa dan perlu melalui pelbagai fasa. Kalau suami banyak bergerak, dia akan cepat lɛtih.

“Selain perlu membuat rawatan susulan di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar, Kedah, suami juga kena makan ubat. Rawatan susulan berikutnya adalah akhir bulan depan,” katanya.

April lalu, Bob dimasukkan ke unit rawatan r4pi (ICU) Pusat Rawatan Sultan Ahmad Shah, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (Sasmec@IIUM) di Kuantan, Pahang kerana berhadapan masalah buah pinggang.

Aktif sejak 1988, Bob yang pernah menjadi hos Anugerah Industri Muzik (AIM), menghasilkan dua lirik lagu untuk Hattan iaitu Memburu Rindu dan Rendang Tidak Berbuah.

LATAR BELAKANG BOB LOKMAN.

Mohd Hakim “Bob” Lokman (lahir 15 April 1964) merupakan pelawak, pengacara, pelakon dan penulis lirik Malaysia.

Namanya melonjak naik selepas lagu popular “Isabella” nyanyian Search. Bob berasal dari Kelantan dan cicit ulama terkenal Kelantan, Tok Kenali. Bapa saudaranya Wardi Ahmad pernah menjadi ADUN Lundang.

Beliau pernah bersekolah di SMKA Maahad Hamidiah, Kajang, Selangor. Beliau ialah ambilan pertama sekolah itu pada tahun 1977. Semasa di sekolah, bakat beliau menyerlah dalam sesi bahas dan pernah menjadi pembahas terbahas sekolah agama kerajaan negeri Selangor itu.

Pada tahun 1981 ketika di tingkatan lima, dia dibµang asrama dan sekolah. Selepas itu bersekolah swasta di Jalan Tunku Abdul Rahman, Kuala Lumpur.

Pengalaman beliau semasa di sekolah ditulis dalam buku ‘Aku, Isabella dan Tok Kenali’. Buku Travelong Hidayah ini diterbitkan oleh Jundi Resources.

Sumber Berita Harian.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.