‘Mampu Kekalkan Berat Badan’ – Ini Sebab Kenapa Anda Perlu Menderma Dar4h

Tahukah anda, menderma dar4h itu adalah amalan murni yang amat penting yang berupaya menyelamatkan banyak nyawa?

Pakar Perubatan Transfusi Pusat Dar4h Negara (PDN) Dr Azmanira Aziz, pernah menyatakan betapa pentingnya kita meningkatkan jumlah penderma yang mengunjungi pusat derma dar4h, termasuklah tabung dar4h di lain-lain negeri.

Keperluan untuk bekalan darah sentiasa ada, oleh itu kita juga membantu sama ada sebagai penderma ataupun sekiranya anda termasuk kategori tidak boleh menderma dar4h, maka sebagai seorang yang menguar-uarkan mengenai kepentingannya untuk mewujudkan kesedaran di kalangan sahabat dan keluarga.

Anda mungkin juga tidak tahu bahawa menderma darah secara berkala telah terbukti bermanfaat bukan sahaja untuk penerima tetapi juga penderma. Ia membantu organ-organ penting, dan ia juga mampu mengurangkan risiko penyakit kr0nik seperti k4nser dan str0k.

Untuk rawatan tertentu seperti kem0terapi, dar4h diperlukan setiap hari, manakala m4ngsa kem4langan mungkin memerlukan sehingga 100 unit pemindahan dar4h. Di India, kekµrangan dar4h yang dihadapi adalah lebih daripada 2 juta unit dan saban tahun semakin meningkat.

Menurut laman sesawang First Post, ini adalah 10 sebab kenapa anda perlu menderma dar4h.

1. Mengurangkan Risiko Ser4ngan Jantung.

Menderma dar4h dengan kerap adalah bermanfaat untuk mencegah dan mengurangkan ser4ngan jantung. Risiko masalah berkaitan jantung adalah disebabkan oleh kelebihan zat besi dalam badan. Menderma dar4h membantu mengekalkan tahap zat besi dalam badan dan dengan itu mengurangkan risiko penyakit tersebut.

2. Mengurangkan Risiko Peny4kit K4nser.

Kanser adalah peny4kit yang paling ditakuti dan boleh membawa m4ut. Menderma dar4h dapat membantu mengurangkan risiko k4nser. Dengan menderma dar4h secara kerap, paras zat besi dalam dar4h seimbang dan risiko k4nser yang berkaitan dengan hati, paru-paru, dan usus menjadi lebih rendah.

3. Sel Dar4h Baru.

Sebaik sahaja kita menderma dar4h, badan cuba memulihkan kehilangan dar4h. Ini membantu dalam pengeluaran sel dar4h baru dan mengekalkan kesihatan yang baik.

4. Mengurangkan Risiko Hemokr0matosis.

Hemokr0matosis adalah peny4kit yang berlaku akibat peningkatan penyerapan zat besi oleh badan. Menderma dar4h membantu dalam mengurangkan beban zat besi dalam badan dan mencegah Hemochr0matosis.

5. Mampu Kekalkan Berat Badan.

Adalah disyorkan untuk menderma dar4h bagi mereka yang mempunyai berat badan berlebihan. Menderma dar4h secara kerap membantu dalam penurunan berat badan dan membakar lemak sehingga 650 kalori.

6. Membantu Mencegah Penuaan Pramatang.

Semasa menderma dar4h, anda bukan sahaja menurunkan berat badan tetapi ia juga membantu dalam mengurangkan tekanan. Tekanan adalah salah satu sebab yang mencetµskan penuaan pramatang. Derma dar4h membantu dalam mengµrangkan tekanan pada minda dan badan anda. Selain itu, memastikan kulit tetap cekang dan bebas kedµtan.

7. Hidup Lebih Lama.

Orang yang terlibat dalam kerja-kerja altruistik telah terbukti akan hidup lebih lama. Menderma dar4h adalah satu kerja altruistik jadi ia bukan sahaja menyelamatkan nyawa orang lain tetapi juga membantu anda hidup lebih lama dan lebih sihat.

8. Penyimpanan Dar4h.

Tiada kaedah lain untuk mengeluarkan darah; satu-satunya cara untuk mengumpul dar4h adalah daripada orang yang menderma. Dar4h yang diterima akan disimpan di bank darah dan selepas itu akan digunakan pada masa yang diperlukan. Bahan kimia akan ditambahkan untuk mengekalkannya bagi jangka masa yang lama supaya dapat digunakan apabila diperlukan.

9. Selamatkan Nyawa.

Setiap kali kita menderma darah ia membantu menyelamatkan tiga nyawa, jadi jika kita menderma empat kali dalam setahun kita akhirnya menyelamatkan 12 nyawa. Kita tidak perlu menjadi superhero untuk menyelamatkan seseorang, tindakan mudah menderma dar4h juga boleh menyelamatkan nyawa.

10. Mempercepatkan Proses Penyembuhan.

Badan kita akan cuba menyesuaikan keadaan setelah kehilangan sel dar4h merah yang kita telah dermakan, pelarasan ini juga membantu dalam mempercepatkan proses penyembuhan lµka.

Seperti yang disebutkan di atas, menderma dar4h bukan sahaja perkara murni yang baik untuk dilakukan, malah ia sepatutnya menjadi keperluan dalam membantu mereka yang memerlukan.

Sumber TheVocket

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.