Kisah Rasulullah SAW Kal4hkan Ahli Gusti Yang Tidak Pernah Tew4s Sehingga Dia Peluk Agama Islam

Daripada Abu Daud dan al-Tirmizi, daripada Abi Jaafar bin Muhammad bin Rukanah daripada bapanya mengatakan bahawa, Rukanah pernah mencab4r Baginda SAW untuk beradu kekuatan. Lalu apabila mereka berl4wan, Baginda SAW telah berjaya meng4lahkannya.

Dalam riwayat oleh Abu Bakr al-Syafie dengan sanad yang baik daripada Ibn Abbas R.A bahawa Yazid bin Rukanah adalah seorang pendek4r yang terkenal dengan kekuatannya telah mencabar Baginda SAW untuk bergµsti.

Dalam cabaran tersebut, dia telah mengenakan bayaran 100 ekor kambing kepada sesiapa yang kalah. Baginda SAW menyahut cabarannya dan telah berjaya menundµkkannya sebanyak tiga kali dalam tiga pusingan.

Akhirnya dia berkata,

“Wahai Muhammad! Tiada siapa pun pernah dapat menjatµhkan aku hingga terlentang dalam semua pertarµngan melainkan engkau. Sebelum ini engkaulah yang paling aku benc1. Namun sekarang aku naik saksi tiada tuhan yang lebih benar yang berhak disemb4h melainkan Allah SWT dan Nabi Muhammad SAW itu rasul-Nya.”

Nabi SAW kemudiannya telah mengembalikan semula kambing-kambing yang diserahkan sebagai pertarµhan itu.

Kisah ini menunjukkan bahawa Baginda SAW bukan sahaja mempunyai akhlak yang sangat pemurah, malah Baginda SAW juga adalah seorang ahli tempµr yang sangat kµat sehingga dengan mudahnya berjaya mengalahkan seorang ahli gusti yang terkenal dan tidak pernah tew4s dalam-mana perlawanan sehingga dia akhirnya memeluk agama Islam dan tunduk kepada Allah serta Rasul Nya.

BERLAPANG DADA.

Daripada Abu Hurairah R.A, Nabi SAW bersabda bahawa sesungguhnya ada seorang lelaki yang tidak pernah sekalipun melakukan kebaikan. Namun lelaki tersebut selalu memberikan hµtang kepada orang lain.

Ketika memungut hµtang, dia selalu berpesan kepada hambanya,

“Ambillah berapa pun yang disimpan dan janganlah menyµsahkan orang, dan seringlah memberi maaf. Mudah-mudahan Allah berkenan mengampuni kita.”

Setelah lelaki itu meningg4l dunia Allah bertanya,

“Adakah kamu pernah membuat kebaikan?” Dengan jujur lelaki itu menjawab,

“Tidak! Cuma aku mempunyai seorang pembantu dan aku biasa memberikan hµtang kepada orang lain. Ketika aku meminta pembantuku mengutip hµtang, selalu sahaja aku berpesan kepadanya, “Ambillah berapa pun yang dia berikan, jangan menyµsahkan orang lain dan selalulah memaafkan orang lain. Mudah-mudahan Allah mengampuni kita.”

Sesudah itu Allah berfirman, “Cukup! Aku telah mengampunkan mu.”

Wallahu a’lam.

#Gambar Sekadar Hiasan.

Sumber Al-Quran Dan Hadis

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.