Kisah Hajarul Aswad Pernah Hil4ng Selama 22 Tahun Kerana Dicµri Oleh Golongan Yang Mengikut Ideologi Daµlah Qaramithah

Bagi orang Muslim, sejak di sekolah rendah lagi kita sudah didedahkan dengan sejarah mengenai batu hitam yang digelar Hajarul Aswad. Biasanya jemaah umrah atau haji yang mengunjungi Mekah akan cuba untuk mencium batu ini.

Namun ianya bukanlah perkara mudah memandangkan begitu ramai jemaah lain yang turut mempunyai keinginan yang sama. Bagi orang Islam, ianya bukanlah suatu kewajipan untuk menyentuh atau mencium Hajarul Aswad ini tetapi merupakan satu penghormatan terbesar sekiranya dapat mencium batu yang mempunyai sejarahnya yang tersendiri.

Tahukah anda, suatu ketika dahulu Hajarul Aswad ini sebenarnya pernah hilang selama 22 tahun. Ianya pernah dicvri oleh golongan yang mengikut ideologi Daulah Qaramithah yang menyimpannya 22 tahun sebelum Khalifah Al-Muktadir Billah berjaya meramp4snya dan meletakkannya kembali di Masjidil Haram.

KENALI HAJARUL ASWAD.

Percaya atau tidak, Hajarul Aswad yang ada lihat pada masa kini sebenarnya berwarna putih. Batu ini juga dikatakan berasal dari syurga. Perkara ini berdasarkan sepotong hadis riwayat Tirmidzi yang mempunyai maksud:

“Hajar Aswad turun dari syurga, dalam kondisi berwarna lebih putih dari air susu. Kemudian, d0sa-d0sa anak Adam yang membuatnya sampai berwarna hitam”.

Walaupun mencium batu ini bukanlah suatu kewajipan ketika mengerjakan Umrah dan Haji, ianya merupakan satu perkara Sunnah. Perkara ini telah ditegaskan oleh Khalifah Umar Al-Khattab:

“Aku tahu, sesungguhnya engkau hanyalah batu biasa. Andai aku tidak melihat Rasulullah SAW menciummu, sudah tentu aku tidak akan melakukannya (mencium Hajarul Aswad)”.

KENALI DAULAH QARAMITHAH.

Daulah Qaramithah adalah sebuah ideologi yang dibawa oleh golongan Sy1ah yang meyakini keimaman Ismail bin Ja’far as-Shadiq. Daulah ini diasaskan pada tahun 278H oleh Abu Said Al-Hasan al-Jannabi. Fahaman ini telah berkuasa hampir 188 tahun dan menguasai pelbagai daerah antaranya Bahrain, Oman, Syam, Hajar dan Al Hasa.

Dengan menggunakan pengaruh yang dimilikinya, Abu Said Al-Hasan al-Jannabi telah berjaya mengumpulkan pengikut yang ramai dan mempengaruhi mereka untuk melancarkan satu rɛvolusi bagi menguasai ibu negara Bahrain ketika itu.

Selepas kem4tian Abu Said Al-Hasan al-Jannabi, tampuk pimpinan golongan ini diambil alih pula oleh anaknya Sulaiman bin Abu Said al Husain al Janabi atau gelarannya Abu Thahir. Di bawah kepimpinan Abu Thahirlah, telah berlaku satu peristiwa hit4m yang telah menggɛgarkan dunia Islam berikutan sɛrangannya terhadap jemaah Haji dan kota suci Mekah.

Abu Thahir merupakan seorang yang g4nas dan agrɛsif. Pembvnuhan, kecvrian dan ker0sakan harta benda adalah perkara biasa yang dilakukan oleh para pengikutnya. Malah, orang awam sangat t4kut kepadanya apabila terdengar namanya, mereka akan berusaha melarikan diri (Perkara ini diceritakan dalam kitab Al Bidayah wan Nihayah, 11/187 ).

SER4NGAN TERHADAP MASJIDIL HARAM.

Pada tahun 317 H, sebuah rombongan Haji dari Iraq yang telah dipimpin oleh Manshur ad Dailami telah bertolak ke Mekah dan sampai ke sana dengan selamat. Namun, pada 8 Dzulhijjah (dikenali juga sebagai Hari Tarwiyah, hari dimana para jemaah Haji menuju Mina untuk bermalam dan keesokan harinya mereka akan menuju Arafah).

Ketika ini golongan Qaramithah telah melakukan k4cau bilau dengan menyɛrang, membvnuh dan mer0mpak para jemaah Haji ini. Dikatakan ramai yang terk0rban dalam peristiwa ini.

Setibanya di Masjidil Haram, Abu Tharir dan pengikutnya telah melakukan pelbaga ker0sakan di Kaabah. Mereka telah mengh4ncurkan pintu Kaabah. Selain itu, mereka juga telah menc4mpakkan m4yat-m4yat yang telah dibvnuh ke dalam telaga zam-zam dengan tujuan untuk mencɛmarkan sumber air di Masjdiil Haram.

M4yat-m4yat yang terk0rban pula ditanam tanpa dimandikan, disolat mahupun dik4fankan. Dengan bongk4k dan t4kburnya, Abu Tharir telah berdiri di hadapan Kaabah sambil berkata:

“Akulah yang berani menc4bar Allah, akulah yang berani menc4bar Tuhan, Dia mencipta kamu dan aku membvnuh kamu semua (jemaah Haji)”.

KECvRIAN HAJARUL ASWAD.

Ketika sɛrangan mengejutkan inilah, Hajarul Aswad telah dicvri. Abu Tharir dengan b0ngkaknya berkata:

“Mana burung-burung Ababil? Mana bebatuan dari Ne4aka Sijjin”.

Menyedari tindakan Abu Tharir dan pengikutnya mengambil batu Hajarul Aswad dari kedudukan asalnya, penguasa Mekah ketika itu telah datang berjumpa Abu Tharir untuk berunding bagi mendapatkan kembali batu itu. Malah, beliau turut menawarkan sebahagian besar hartanya sebagai tukaran bagi mendapat semula Hajarul Aswad.

M4langnya, beliau turut dibvnuh oleh pengikut Abu Tharir. Begitulah kɛjamnya fahaman Daulah Qaramithah ini. Segala harta r4mpasan daripada jemaah Haji serta Hajarul Aswad telah dibawa pulang ke pusat pemerintahan mereka di Al Ahsa dan batu ini disimpan disana selama 22 tahun.

Malah, para pengikut Abu Tharir ini juga telah membina ‘Ainul Kuaibah’, iaitu satu kawasan umpama Masjidil Haram dan meletakkan batu Hajarul Aswad disitu. Tujuannya adalah untuk mem4ksa orang Islam melakukan Haji di kawasan ini.

Ternyata ini merupakan satu usaha yang sia-sia memandangkan kewujudan Hajarul Aswad bukanlah syarat sah mengerjakan Haji dan umrah. Tanpa batu Hajarul Aswad sekalipun, orang Islam tetap menunaikan Haji dan Umrah seperti biasa.

Golongan Daulah Qaramithah ini juga dikatakan cuba mengh4ncurkan batu ini. Sekiranya anda perhatikan daripada dekat batu ini, terdapat kira-kira 8 kesan pɛcahan pada batu ini yang telah dilakukan oleh golongan ini.

PEMULANGAN HAJARUL ASWAD KE KOTA MEKAH.

22 tahun kemudian, Khalifah Al-Muktadir Billah telah melancarkan satu sɛrangan terhadap golongan ini bagi mer4mpas dan membawa kembali batu Hajarul Aswad kembali ke Masjidil Haram. Dianggarkan beliau telah membawa 80 ribu orang askar untuk menyɛrang golongan Qaramithah yang hanya seramai 3 ribu orang.

Setelah tɛwas, Abu Tharir telah bersetuju untuk memulangkan kembali Hajarul Aswad ke Mekah. Ketika batu ini dibawa lari dari Mekah dahulu, dikatakan puluhan ekor unta diperlukan untuk menarik batu ini. Pelbagai dugaan yang ditempuhi termasuklah banyak unta yang j4tuh s4kit.

Menariknya, ketika membawa pulang batu ini ke Mekah, hanya seekor unta sahaja yang digunakan. Peristiwa pemulangan kembali Hajarul Aswad ke Mekah berlaku pada tahun 339 H dan Ibnu Khatir dalam kitabnya Al Bidayah wan Nihayah mengatakan ia adalah tahun yang berkat dan menggembirakan kerana orang Muslimin mendapat kembali batu yang bersejarah ini.

Sumber Kisah Muslim.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini