Ketika ayam berkokok, maka berdoalah – Itu Pɛtanda Ia Melihat Malaikat

Ayam, Keldai dan Anj1ng. Tiga jenis haiwan ini disebut dalam hadis supaya apabila kita mendengar suara haiwan-haiwan ini pada waktu tertentu, kita dianjurkan untuk berdoa.

Dari Abu Hurairah, katanya Nabi SAW bersabda:

“Apabila kamu mendengar kokok ayam maka mohonlah kurnia kepada Allah kerana ayam itu (berkokok) melihat malaikat dan apabila kamu mendengar tɛriakan keldai maka berlindunglah kepada Allah daripada ganggµan syait4n kerana keldai itu melihat syait4n.”(HR Muslim).

Manakala satu hadis lagi yang disebut oleh Abu Daud, “Ketika kamu mendengar salakan anjing dan rengɛkan keldai pada waktu malam hendaklah kamu meminta kepada Allah kerana mereka nampak apa yang manusia tidak nampak.”

Jika disebut tentang anj1ng, ramai yang tahu jika ada bunyi lolongan anj1ng di tengah malam, ia dikaitkan dengan h4ntu. Bukan saja h4ntu, tetapi anj1ng juga melihat ibl1s, j1n dan sya1tan. Bagaimana pula dengan ayam?

Seperti yang disebut dalam hadis, bahawa ayam boleh melihat malaikat. Justeru, apabila mendengar kokokan ayam, kita digalakkan untuk berdoa untuk kebaikan. Begitu juga ketika mendengar rengɛkan keldai dan lolongan anjing, kita digalakkan berdoa memohon perlindungan daripada gangguan sy4itan.

TERMAKBUL DOA SEMASA AYAM BERKOKOK.

Para saintis Arab pernah menjalankan kajian untuk melihat perbandingan kemampuan mata manusia berbanding dengan ayam. Kajian itu mendapati, mata manusia hanya boleh melihat sinaran yang tertakluk di dalam spektrum cahaya tampak, sekadar jarak gelombang cahaya antara 380-750nm (nanometer) sahaja.

Berlainan dengan haiwan dari kategori burung (termasuk ayam) yang mempunyai kebolehan untuk melihat sinaran yang tidak mampu dilihat dengan mata kasar manusia. Ayam mempunyai kebolehan untuk melihat sinaran ultra violɛt yang tidak boleh dilihat oleh mata kasar manusia.

Ayam boleh melihat sinaran ultra violet 300-400nm manakala kemampuan manusia melihat adalah pada jarak gelombang 380-750nm. Struktur retina mata ayam membolehkan ia melihat lebih banyak warna yang tidak mampu dilihat oleh manusia.

Mengikut kajian itu, ultra violɛt sifatnya sejuk berbanding dengan infra rɛd yang bersifat panas. Jika difikirkan malaikat dijadikan daripada nur (cahaya), ia bersifat sejuk dan gelombangnya terletak di dalam gelombang ultra violɛt. Jadi, memang benar ayam boleh melihat malaikat kerana kedudukannya berada pada gelombang ultra violɛt.

Secara fitrahnya, kita tahu ayam akan mula berkokok menjelang dinihari. Pada kebiasaannya kokokan itu saling bersahut-sahutan bermula dari pukul 2.00 pagi hingga matahari terbit.

Dari Abu Hurairah katanya Rasulullah SAW bersabda:

“Allah turun ke langit dunia setiap malam iaitu ketika telah lewat sepertiga malam pertama. Lalu Allah berfirman, “Akulah Tuhan! Akulah Tuhan! Siapa yang memohon kepada Ku, Ku perkenankan permohonannya. Siapa yang meminta kepada Ku, Ku beri dia. Dan, siapa yang memohon ampun kepada Ku, Ku ampuni dia. Begitulah seterusnya hingga terbit fajar.” (Hadis Riwayat Muslim)

Hadis itu jelas mengatakan bahawa lewat sepertiga malam itu adalah saatnya malaikat berada di bumi. Namun itu bukan bermaksud pada waktu lain malaikat tidak ada di bumi.

Cuma, ketika saat hening sepertiga malam itu adalah masa yang digalakkan untuk bangun solat tahajud dan bermunajat, kerana malaikat juga turun pada waktu itu untuk mengaminkan doa orang yang beriman. Ia bagaikan tip kepada kita waktu yang paling baik untuk doa dimakbulkan.

Ketika ayam berkokok itu tandanya malaikat berada di bumi untuk mengaminkan doa kita. Malaikat adalah antara orang yang paling dekat Allah SWT. Maka, doa yang diaminkan oleh malaikat akan terus disampaikan kepada Allah SWT.

TERi4KAN KELDAI DAN LOL0NGAN ANJ1NG.

Kajian yang dijalankan oleh seorang pakar perubatan Mesir, Dr. Hesham Ahmed Taha, telah menjawab mengapa keldai dan anj1ng boleh nampak syaitan.

Dari kajian yang dijalankan, keldai dan anj1ng tergolong dalam kategori haiwan yang boleh melihat sinar infra red. Sinar ini terletak pada jarak gelombang panjang 750nm sehingga 1 milimeter. Manakala sy4itan yang pernah dikaji oleh saintis juga berada dalam kelompok gelombang infra rɛd. Sebab itu tidak mustahil jika keldai dan anj1ng boleh melihat sy4itan. Ini kerana sy4itan, ibl1s dan j1n itu dijadikan daripada api.

Sebab itu juga ayam jantan tidak boleh melihat sy4itan kerana penglihatannya berada pada gelombang pendek. Manakala keldai dan anjing tidak boleh melihat malaikat kerana penglihatannya berada pada gelombang panjang.

Seperti yang disebutkan di dalam hadis di atas, sewaktu kita mendengar teriakan keldai ataupun lolongan anjing, maka kita dianjurkan berdoa memohon kepada Allah SWT agar dilindungi daripada gangguan sy4itan, j1n dan ibl1s yang sentiasa cuba menyɛsatkan manusia.

Sumber Pedoman Iktibar.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.