Kehil4ngan Kaki & Jari Tangan, Semangat Jµang Adik Ziyad Teruskan Kehidupan Buat Ramai Kagum

Sebagai seorang ibu, tiada apa lagi yang diharapkan oleh Kaasnida Mohamed Nazar, 34 tahun, mahu melihat anak bongsunya sihat dan aktif seperti kanak-kanak lain.

Tatkala bercerita perihal Muhamad Ziyad Amzar Muhamad Razif yang dij4ngkiti kum4n mɛningococcal sehingga hil4ng kedua-dua kakinya, ibu tabah tersebut cukup p1lu.

Tidak hanya kaki, beberapa jari tangan anak bongsu daripada tiga beradik itu terpaksa dip0tong demi menyelamatkan nyawanya selepas kuman mereb4k dengan terlalu cepat.

J4ngkitan jenis mɛningitis itu adalah satu penyakit melibatkan ker4dangan pada selaput otak dan saraf tunjang dan boleh menggagalkan fungsi organ badan.

Kaasnida berkongsi cerita. Kata beliau, ketika anaknya yang manja dipanggil Ziyad berusia dua tahun, bintik-bintik merah pada kaki tiba-tiba muncul dengan banyak. Beliau juga diser4ng dem4m panas melampau dan cirit-birit sehingga tidak mampu berjalan.

“Rupa-rupanya ia merupakan petanda kepada peny4kit berbahaya itu. Kemudian, Ziyad tidak lagi aktif seperti biasa. Ketika itu, saya dah mula tidak sedap hati apabila tangan dan kakinya juga lemah.

“Apabila suhu badannya mencecah 39.8 darjah celsius, saya terus ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Lagi membuat hati saya tak keruan apabila kaki dan jari tangan Ziyad tiba-tiba menjadi leb4m kehitaman,“ ujarnya yang mendapatkan khidmat pakar berbeza di dua buah hospital.

Sebaik doktor memaklumkan hayat anak kecil itu 50 peratus sahaja, perasaan Kaasnida semakin berkec4muk. Ditambah laporan imbasan Computed Tomography yang menunjukkan diagnosis yang meres4hkan.

“Selepas dua minggu berada di wad isolasi, doktor beritahu saya, beberapa jari Ziyad terpaksa dip0tong bagi mengelakkan j4ngkitan lebih par4h.

“Selepas itu, Ziyad disyorkan menjalani pembed4han kali kedua untuk mem0tong kedua-dua kakinya yang semakin tɛruk.

“Saya bagai nak pit4m mendengar kata-kata doktor. Walaupun hati ini berat, namun kami suami isteri terpaksa merelakannya demi menyelamatkan nyawa si kecil ini,“ tutur wanita kelahiran Raub, Pahang yang kini menetap di rumah mertuanya di Felda Mempaga Tiga, Bentong.

PEMBED4HAN SUSULAN.

Perbualan kami pada petang itu cukup mengharukan. Kata Kaasnida, benaknya tidak henti daripada memikirkan banyak perkara termasuk masa depan si anak.

Bagaimana keadaan Ziyad jika bersekolah nanti? Adakah si kecil itu akan mengalami kemurvngan? Adakah beliau akan menyalahkan diri sendiri? Bagaimana pula jika diɛjek rakan sebaya?

“Itu antara soalan yang berputar ligat dalam fikiran saya. Ibu mana tak ris4u. Sekarang ini pun jika kami keluar berjalan-jalan, mesti ada yang bertanya tentang Ziyad,“ katanya.

Namun demikian, berkat doa ibu dan ayah termasuk orang sekeliling serta kuasa Allah SWT, kanak-kanak itu dilihat semakin cekal dan memahami keadaan dirinya yang tidak seperti orang lain.

“Apabila ada orang tanya di manakah kakinya? Dengan tenang Ziyad akan berkata: ‘Ziyad kan s4kit, Allah kan sayang Ziyad, kaki dan tangan Ziyad kini ada di syurga‘.

“Itulah ayatnya yang ramah menjawab pertanyaan orang. Melihat Ziyad yang kuat semangat, membuatkan saya terus positif dan sentiasa mengharapkan yang terbaik untuk Ziyad yang saya sayangi,“ katanya yang sudah tidak dapat menahan diri daripada terus menangis teres4k-es4k.

Meskipun transisi si kecil itu yang kini sudah berusia lima tahun bertambah baik, Kaasnida masih berulang-alik ke Hospital Rehabilitasi Cheras, Selangor untuk latihan fisiologi Ziyad memakai kaki p4lsu.

Selain itu, pemeriksaan susulan pakar tulang di Hospital Temerloh turut dilakukan. Namun, suri hati kepada Mohamad Razif Razali, 40 tahun, kini sangat lega apabila anaknya sudah bebas daripada j4ngkitan kuman.

“Selepas menjalani dua lagi pembed4han membuang tulang jari dan kaki pada dua tahun lalu, alhamdulillah kesihatan Ziyad bertambah baik walaupun tidak sepenuhnya.

“Namun, doktor beritahu bahawa tulang kakinya akan memanjang seiring pertumbuhan Ziyad hingga umur 18 tahun. Dia juga perlu dibed4h sekali lagi bagi mengelakkannya sukar untuk berjalan ketika menggunakan kaki palsu,“ katanya.

Wanita berkenaan mengaku, keluarga beliau yang bergantung dengan pendapatan suami sebagai operator kilang, selain bantuan kerajaan bernilai RM300 sebulan memang tidak mencukupi.

“Untuk meminta-minta, saya cukup segan. Bayangkan, untuk urusan rawatan susulan dan latihan (fisi0logi) memerlukan banyak wang memandangkan kami terpaksa berkampung hampir sebulan di hospital.

Sumber SinarPlus.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini