“Kadang kita aIpa dalam hidup ini sering melakukan kesilapan tanpa sedar” – HiIang Berkat Dalam Hidup Jika Ambil Hak Orang Lain

Kadang kita alpa dalam hidup ini sering melakukan kesilapan tanpa sedar. Merungut pada diri sendiri kenapa tidak pernah cukup dalam hidup ini. Mungkin kita lupa atas perbuatan kita sendiri rezeki kita sɛmpit.

Kadang kala kita juga mungkin pernah mengambil hak orang tanpa sedar. Bila bicara soal hak orang lain, tak kira la kecil atau besar, benda tu tetap bukan kita punya. Maka haram kita ‘cer0boh’ dan guna tanpa kebenaran.

Itulah yang saya pernah lalui…

Satu hari tu kami singgah Mydin. Teringat nak beli pomade sebab yang lama dah habis. Terus tuju ke bahagian tu. Target nak ambil brand ni, tapi tak ada pulak. Terpaksa fikir semula nak ambil mana.

Tiba-tiba surihati muncul di sebelah dan sama-sama pilih. Saya ambil satu jenama X, buka penutup dan bau. Dia pula ambil satu jenama Y,

“Yang ni best bau dia. Tapi bukan pomade la.”

Saya ambil dari tangannya dan hidu.

“Betul. Sedap ni.”Saya tutup dan letak semula. Masih berkira-kira.

Masa tengah fikir tu, tiba-tiba saya capai semula jenama Y yang Surihati tunjuk tadi. Saya buka, ambil sedikit dari bekas dan calit di tapak tangan. Saya gosok kedua tapak tangan. Tak berminyak dan tak melɛkit.

Saya letak semula di atas rak display…

Lintasan Hati Yang Menyelamatkan Diri.

Tapi entah kenapa saya pilih jenama X tadi. Saya ambil dan letak dalam bakul beroda seterusnya beredar mencari barang lain. Masa tu lah, tak semena-mena, datang lintasan dalam hati,

“Aku dah guna barang bukan milik aku. Lepas tu letak semula. Macam mana kalau orang lain beli barang yang aku dah guna tadi? Aku sedap-sedap ambil barang yang orang tak guna lagi.”

Langsung rasa tak sedap hati. Saya terus bagitahu surihati, saya nak ambil yang tadi sebab dah guna. Dia senyum dan setuju. Dalam hati tetap rasa bersalah sebab terguna barang yang belum dibayar.

Banyak Lagi Contoh ‘Cer0boh Hak Orang Lain Tanpa Kebenaran’.

Kalau kita tengok sekeliling, boleh jumpa bermacam lagi contoh pencer0bohan ke atas hak orang lain. Antara yang pernah saya jumpa…

1. Bungkusan barang yang dibungkus elok oleh penjual, sesuka hati saja dikoyakkan. Tapi bila nak beli, diambilnya yang masih berbalut kemas. Selagi tak beli, barang itu masih kepunyaan penjual. Hatta buku sekalipun.

2. Ambil barang nak beli tapi last minit cancel. Barang tu tadi ditinggalkan merata-rata bukan pada tempat asalnya. Tak pasal-pasal dah susahkan pekerjanya untuk kemaskan balik barang tu. Buatnya sambil dia kemas sambil sum pah sera nah, free-free dapat doa kecɛlakaan dari orang yang diz4limi.

3. Ada yang bila lalu di tempat makanan, ringan sangat tangan ambil buah senyap-senyap dan makan di situ juga. Tanpa minta kebenaran dan belum bayar lagi.

4. Pot0ng barisan semasa beratur. Tak kita nak naik bas awam, nak beli barang atau nak masuk lift. Patut orang boleh dapat, tapi sebab kita dan sail4ng, orang lain melɛpas.

5. Parking double park ni biasa. Padahal petak parking dah ditanda elok. Nak jugak masuk senget makan dua petak. Terpaksa orang lain parking tepi jalan. Menyusahkan orang lagi. Parking 0.K.U? Malas cerita lah. Yang acah 0.K.U lagi ramai dari yang betul-betul 0.K.U.

6. Mer0kok ditempat awam ni paling susah. Bila tegur, beribu alasan. Mula nak mel4wan, lagak macam samsɛng. Tak gentlemen kot depan anak-anak dan isteri orang. Orang lain ada hak untuk bernafas udara yang bersih. Bayangkan anak-anak kecil pun terpaksa tanggung dɛrita sebab ego dan sikap kɛras kepala per0kok.

7. Guna kabel orang dalam untuk dapat sesuatu projek atau tempat. Yang tak layak, senang-senang dapat. Yang sepatutnya layak dan patut dapat, terpaksa telan rasa m4rah dan kɛcewa. Betul dah itu rezeki kau. Tapi sanggup ke makan rezeki pij4k orang macam tu.

Inilah Juga Punca Hilang Keberkatan Rezeki.

Benda-benda ni walaupun nampak kecil, susah nak ubah sebab berkait dengan mentaliti. Cumanya kita boleh lihat kɛsannya dari dua sudut. Jangka pendek dan jangka panjang.

Jangka Pendek.

Hasil yang kita dapat melalui kez4liman atas hak orang lain itu dah hilang berkatnya dan dibawa balik kepada anak dan isteri.

Kesan dari benda yang sedikit tu, rumah tangga bahagia jadi nɛraka dunia. Anak-anak yang patut menyejukkan jiwa, bertukar jadi bɛban sampai tua. Kawan-kawan mula menjauh. Maruah keluarga dan diri hilang. Hanya malu yang tinggal.

Jangka Panjang.

Bila ambil hak orang lain tanpa kebenaran, mungkin tuan punya tak tahu dan kita boleh lepaskan diri. Tapi kat sana nanti, makan tak habis la nak menjawab. Silap haribulan segala amalan kita tergadai, d0sa orang pulak yang kita tanggung.

Kembalikan semula rasa perlu untuk tanggungjawab atas setiap tindakan kita buat.

Mulakan dengan diri sendiri. Tak perlu tunggu orang mulakan atau tegur. Kita fikir sendiri mana baik dan burvk.

Sebab kita mempunyai otak dan akal yang bezakan kita dengan haiwan ternakan.

Sumber Azlan Noor.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini

Diharamkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.