Inilah Alasan Kenapa Abdurrahman Bin Auf Sering Men4ngis Ketika Mendapat Nikmat Duniawi

Sering kita membaca amalan dan tip yang dikongsikan insan berjaya yang mewajibkan dirinya menunaikan solat Dhuha setiap hari supaya rezeki sentiasa melimpah rµah, malah ada yang menyatakan dengan bertahajud dan banyak bersedekah, dia banyak memperoleh nikmat dan kesenangan dunia.

Namun perkongsian Shuhadak Shokri di laman sosi4l miliknya mengenai surah Hud yang banyak membuatkan para sahabat menangis cukup menyentap rasa.

Menerusi ayat 15 dan 16, ia menyatakan para sahabat yang mulia khuatir apabila kenikmatan di dunia saat ini merupakan nikmat akhir4t yang disegerakan, hingga kelak, mereka tidak lagi akan menikmatinya di akhirat kelak.

“Ada seseorang yang memperlakukan Solat Dhuha seperti Solat Wajib.

Alasannya kerana khuatir tidak mendapatkan rezeki.

Ada lagi pemuda yang tidak lepas Solat Dhuha setiap harinya demi mendapatkan bonus tempat di kerjanya.

Sementara dirinya selalu tertidur disaat Solat Subuh.

Di tempat yang berbeza ada yang mengukur banyaknya Tahajjud yang dilakukan dengan kejayaan.

Ada yang begitu banyak bersedekah tetapi demi mendapatkan cash back di tiap usahanya.

Seorang Tabi’in yang banyak berinteraksi dengan sahabat pernah ditanya, apakah surah didalam Qur’an yang paling sering membuat Para Sahabat menangis ?

Lalu dijawab : “Surah HUD.”

Kemudian ditanyakan lagi ayat berapakah dari Surah tersebut yang membuat Para Sahabat menangis ?

Dan dijawab : “Ayat 15 – 16.”

Allah SWT berfirman:

“Barang siapa menghendaki kehidupan dunia dan perhiasannya, pasti Kami berikan (balasan) penuh atas pekerjaan mereka di dunia (dengan sempurna) dan mereka di dunia tidak akan dirµgikan.”⁣

“Itulah orang-orang yang tidak memperoleh (sesuatu) di akhir4t kecuali ner4ka, dan sia-sialah di sana apa yang telah mereka usahakan (di dunia) dan terhapuslah apa yang telah mereka kerjakan.”⁣ (QS. Hud : Ayat 15-16)⁣.

Inilah alasan kenapa Abdurahman bin Auf sering menangis ketika mendapatkan kenikmatan duniawi.

Sahabat yang mulia ini khuatir bila kenikmatan di dunia saat ini merupakan nikmat akhir4t yang disegerakan. Hingga kelak di akhir4t tidak didapatkan lagi nikmat-nikmat itu.

Allahu…

Nau’zubillahiminzalik…

Luruskan lagi niat-niat kita.

Dhuha kita jangan diµkur dengan bertambahnya rezeki,

Tahajjud kita jangan diµkur dengan majunya bisness kita,

Sedekah kita jangan diµkur dengan mewahnya rumah dan kenderaan.

Ukurlah diri kita dengan Para Sahabat Nabi SAW yang mulia.

Seberapa bagus Dhuha, Tahajjud, dan Sedekah mereka dibanding kita?

Sementara mereka banyak juga yang tidak hidup dalam kemewahan.⁣

Seperti AMIRUL MUKMININ UMAR BIN AL KHATTAB ra.

Kalau ukuran kejayaan semua kerana banyaknya Dhuha, Tahajjud dan Sedekah, maka tentulah orang-orang k4fir tak ada yang berjaya.

Luruskan Niat…

Niatkan Dhuha sebagai sedekah untuk 360 ruas sendi kita,

Niatkan Tahajjud sebagai ibadah tambahan menutup yang kekµrangan,

Niatkan sedekah kita untuk memadamkan segala sifat-sifat burµk didalam diri kita.

Pesan Guru saya, Allahy4rham Haji Rosli,Siroon:

“Kalau pun kita pandai, janganlah dicakapkan sangat,

Kalau pun kita berani, janganlah ditunjukkan sangat,

Kalau pun kita penakµt, janganlah dinampakkan sangat,

Kalau pun kita bod0h, janganlah diterangkan sangat,

Kalau pun kita kaya, janganlah dihebohkan sangat,

Kalau pun kita misk1n, janganlah diketarakan sangat,

Ikhlaskan hidup hanya Allah SWT.”

“Salah satu sebab seseorang itu tidak mendapat hidayah daripada Allah SWT kerana dia suka memuji dirinya sendiri.”

LATAR BELAKANG.

Abdul Rahman ibn Auf atau nama sebenar beliau Abu Amr merupakan seorang sahabat Nabi SAW. Beliau telah menggunakan nama Abdul Rahman selepas memelµk Islam, dua hari selepas Abu Bakar memelµk Islam.

Beliau berasal daripada keturunan Bani Zuhrah. Beliau lahir pada tahun 580 Masihi di Makkah iaitu sepuluh tahun selepas Tahun Gajah. Beliau memeluk Islam melalui saidina Abu Bakar r.a. Beliau waf4t pada tahun 32 Hijrah bersamaan tahun 654 Masihi ketika berumur 74 tahun.

KEHIDUPAN PERIBADI.

Sewaktu umat Islam berhijrah ke Madinah, beliau mengikuti ekspidisi tersebut. Setibanya Abdur Rahman di Madinah, beliau dipersaudarakan oleh baginda kepada seorang sahabat dari golongan Ansar iaitu Sa’ad ibn Ar-Rabi’ah.

Abdur Rahman juga merupakan ahli jawatankuasa Syura yang berenam. Sewaktu pemilihan khalifah ketiga selepas peristiwa pembunuhan Umar Al-Khattab, beliau merupakan salah seorang calonnya. Namun, Abdul Rahman enggan sebaliknya menetapkan pemilihan khalifah jatµh kepada Uthman bin Affan.

JASA DAN SUMB4NGAN.

Abdul Rahman terkenal sebagai seorang sahabat Rasulullah SAW yang sanggup berk0rban dan berjih4d di jalan Allah SWT. Beliau sanggup menyµmbangkan barang-barang keperluan yang dimuatkan di atas 700 ekor unta penduduk Madinah. Beliau juga menjual tanahnya dengan harga 40 ribu dinar dan membahagikan harta tersebut kapada kaumnya, isteri-isteri nabi dan f4kir misk1n.

Selain itu juga Abdul Rahman memberi sµmbangan dari segi kewangan dan barangan ketika Per4ng Tabµk iaitu sebnyak 200 tahil emas, 500 ekor kuda per4ng dan dan 1500 ekor unta tµnggangan. Begitu juga, kebaikannya terbukti apabila menyedekahkan 400 dinar kepada setiap bekas tentera Per4ng Bad4r yang masih hidup iaitu seramai 100 orang.

Beliau pernah dilantik oleh baginda Nabi SAW untuk mengimami solat Subuh dengan dihadiri oleh baginda. Beliau juga menyertai dalam beberapa per4ng seberti Bad4r, Uhµd , Khand4k dan Tabµk.

Abdul Rahman merupakan lambang kejayaan umat Islam di dalam bidang urusniaga dan perdagangan terutama ketika bidang ekonomi ketika itu dimon0poli oleh orang Yahµdi.

Wallahu a’lam.

Sumber Shuhadak Shokri

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.