“Ia dipenuhi jutaan manusia yang berpakaian serba putih, tidak kira lelaki atau wanita. Riak wajah mereka ketakµtan” – Semasa K0ma, Lelaki Ini Dibawa Melihat Alam Kµbur

Peristiwa itu sudah hampir 20 tahun berlalu, namun ia masih segar dalam ingatan lelaki yang berusia 45 tahun dan hanya mahu dikenali sebagai Rozi.

Kerana peristiwa itu, Rozi berubah. Kerana peristiwa itu juga, barulah dia ingat pada Allah SWT, pencipta sekalian alam.

“Walau dah lama berlaku, sampai sekarang kalau nak cerita pun saya masih takµt. Mengg1gil rasanya bila teringat semula kejadian tu,” ujar Rozi.

Semuanya bermula dari satu tr4gedi lebih kurang 20 tahun lalu. Ketika itu lebih kurang pukul 10.00 malam, Rozi dalam perjalanan pulang ke rumahnya setelah habis bekerja di sebuah chalet di Besut, Terengganu.

Rozi memandu kereta untuk pulang ke rumahnya yang terletak di Setiu, Terengganu. Kebetulan isterinya yang sarat ham1l juga turut serta ketika itu, duduk di sebelahnya.

Malam itu hujan turun agak lebat. Ketika melalui sebatang jalan berbµkit, Rozi perasan dari arah bertentangan ada sebuah kereta yang dipandu agak laju.

Apabila kereta itu semakin hampir, entah bagaimana kereta itu tiba-tiba terb4bas masuk ke arah bertentangan lalu menghent4m kereta yang dipandu Rozi.

Akibat kem4langan itu, isteri Rozi ceder4 par4h dah pat4h tulang bahu. Mujurlah kandungannya selamat. Pemandu kereta itu juga par4h. Tetapi yang lebih terµk ialah Rozi yang k0ma akibat kem4langan tersebut.

Keceder4an Rozi amat seriµs. Sebatang besi tertµsuk di kepalanya, hampir mengenai bahagian otak. Betisnya pat4h. Tulang paha dan bahu lari dari kedudukan asal. Ketika itu, doktor memberitahu peluang Rozi untuk hidup hanya 50-50.

“Tiga bulan saya terlantar k0ma di hospital. Semasa k0ma itu, ada sesuatu yang berlaku. Mungkin ramai tidak percaya apa yang saya lalui. Orang di luar nampak saya k0ma, tapi saya merasakan diri saya telah dibawa ke satu alam lain,” cerita Rozi.

Apa yang dilihatnya semasa k0ma…

Kata Rozi, dia melihat sebuah dataran luas terbentang yang tidak berpenghujung. Ia dipenuhi jutaan manusia yang berpakaian serba putih, tidak kira lelaki atau wanita. Riak wajah mereka tampak ketakµtan. Bagai menanti saat untuk dihµkum.

Rozi dibawa melihat sebuah lagi tempat, dipertontonkan suasana manusia yang mahu melintasi sebuah jambatan panjang. Namun, jambatan itu terlalu kecil dan halµs. Di bawahnya pula ada api yang sedang m4rak meny4la. Rozi tertanya-tanya, apakah itu titian sirat?

Rozi lihat ramai manusia cuba lalu di titian itu, tapi ramai yang jatµh. Mereka menjɛrit-jɛrit dis4mbar api yang gan4s menjulang dari bawah.

Rozi juga diperlihatkan bagaimana manusia berada dalam keadaan gelap di dalam tanah. Tanah itu akan mengh1mpit hingga tµlang-temµlang berbunyi bagai dipat4h-pat4hkan.

Ada banyak lagi keadaan yang menakµtkan dilihat oleh Rozi di alam tersebut. Namun tidak sanggup dia hendak menceritakan semua siks4an yang dilihatnya itu. Apakah itu alam kubµr? Rozi tidak tahu. Namun, dengan hanya melihat alam itu sudah cukup membuat dirinya ketakµtan.

“Lepas sedar dari k0ma, saya jadi takµt. Saya akui, sebelum kejadian itu, saya bukan seorang hambaNya yang baik. Solat pun tak buat. Tak ingat langsung pada Allah SWT.

“Tapi sejak apa yang saya lihat semasa k0ma itu, ia membuatkan saya berubah. Tak tahulah itu alam kµbur atau alam ner4ka, tapi ia betul-betul menginsafkan saya.

Orang hendak percaya atau tidak, terserah. Tapi itulah peringatan Allah SWT yang menyedarkan saya. Saya bersyukur kerana masih diberi kesempatan untuk bertaµbat semula,” cerita Rozi yang menganggap kejadian itu sebagai satu teguran Allah SWT buat dirinya yang lalai.

# Gambar Sekadar Hiasan.

Sumber Pedoman Iktibar.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.