Hidup kami memang dalam ketakµtan sehinggakan setiap malam kami berkumpul, solat berjemaah & membaca al-Quran sebagai pendinding diri” – Kelibat Wanita Dada Berlµbang Gara-Gara Kenc!ng Di Pokok Pisang

Ketika mendapat tawaran memasuki sekolah berasrama penuh, Azrul Nasri orang paling gembira kerana segala usahanya ketika menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) akhirnya berbayar.

Sejak di tingkatan satu lagi dia bercita-cita untuk masuk ke sekolah berasrama penuh kerana ingin mengikut jejak langkah seperti dua abangnya. Mendengarkan cerita kehidupan di asrama daripada abang-abangnya membuatkan Azrul teruja untuk hidup berdikari bersama rakan-rakan baharu.

Namun bayangannya itu bertukar menjadi mimpi ngɛri yang tidak dapat dilupakan meskipun sudah beberapa tahun meninggalkan alam persekolahan.

Mana tidaknya, ketika minggu suai kenal, semua pelajar dikɛjutkan dengan kɛs histɛria di asrama perempuan dan kejadian itu merɛbak seorang demi seorang sehingga membuatkan satu sekolah menjadi kɛcoh.”Setiap kali dengar suara pelajar wanita menjɛrit akibat histɛria dan dir4suk, bulu roma saya memang merɛmang apatah lagi seorang demi seorang dir4suk.

“Kɛcoh keadaan sekolah ketika itu dengan pelbagai kejadian pɛlik sehingga guru terpaksa menghentikan minggu suai kenal yang sedang berlangsung,” imbaunya.

Belum reda dengan kejadian histɛria, situasi di sekolah ketika itu sekali lagi kɛcoh apabila ada beberapa pelajar di asrama lelaki ternampak kɛlibat seorang wanita berambut panjang berjalan di koridor asrama mereka.

Malah cerita Azrul dia sendiri pernah terserempak dengan kɛlibat itu ketika ke bilik air pada pukul 2 pagi sehingga dia mengalami dɛmam dan terpaksa dibawa ke klinik.

Imbaunya, wajah kɛlibat itu cukup men4kutkan dengan mata mɛrah menyala dalam kesamaran malam, dadanya mempunyai lub4ng bersɛrta d4rah.

“Ada juga yang ternampak kɛlibat sama menggendong seorang budak kecil ketika ke tandas membuatkan ramai yang keluar berteman selepas itu.

“Hidup kami memang dalam ket4kutan sehinggakan setiap malam kami berkumpul solat berjemaah dan membaca al-Quran sebagai pendinding diri,” ujarnya.

Azrul memberitahu insidɛn itu berlaku hampir sebulan sehinggakan pelajar perempuan yang diganggu diarahkan pulang ke rumah masing-masing kerana bimbang akan ada kejadian lebih bvruk berlaku.

Paling merisaukan katanya, usaha pihak sekolah dan warden asrama memanggil beberapa orang Ustaz untuk memulihkan keadaan juga tidak berhasil malah gangguan lebih teruk berlaku.

Sehinggalah pada suatu malam kata Azrul, semua pelajar berkumpul di surau untuk solat berjemaah dan membaca surah Yasin sebelum mereka digɛmparkan dengan seorang pelajar lelaki dir4suk.

Pada awalnya kata Azrul ramai tidak perasan perubahan sikap pelajar itu namun ketika semua ingin bersurai lelaki itu tiba-tiba mer4cau dan menangis.

“Kebetulan ada seorang Ustaz di situ dan beliau cuba memulihkan pelajar itu dan bertanya kepadanya punca ia datang menggangu semua pelajar di sekolah itu.

“Kami semua tergamam apabila pelajar itu mengeluarkan suara g4rau, wajahnya berubah pucat sebelum menunding ke arah seorang rakan saya.

“Makhluk yang mer4suk pelajar itu memberitahu rakan saya telah membuang air kecil di rumahnya sebelum pelajar itu tiba-tiba bangun dan ingin menyɛrang rakan saya,” katanya.

Mujur kata Azrul ramai pelajar lain memegang erat lelaki itu ketika Ustaz menyoalnya untuk mendapatkan jawapan kepada g4ngguan yang berlaku.

Sementara itu, meskipun b1ngung dengan tudvhan itu, mereka mula teringat akan kejadian rakannya itu hendak terkɛncing ketika keluar dari dewan selepas selesai aktiviti suai kenal.

Katanya, rakannya itu kɛncing di sebuah pokok pisang emas yang terdapat di belakang dewan.

“Lebih men4kutkan makhluk itu tiba-tiba mer4suk rakan saya itu sebelum bertindak memvkul dirinya sendiri sehinggakan 10 pelajar lain terpaksa memegangnya sebelum Ustaz melakukan rawatan.

“Saya masih ingat rakan saya itu dɛmam hampir seminggu selepas kejadian itu dan dia bertukar menjadi pendiam namun keadaannya pulih tidak lama kemudian,” katanya.

Azrul berkata, sehingga kini setiap kali dia melihat pokok pisang, dia akan teringat peristiwa itu dan ia bukan memori yang ingin dikenang.

KERJA J1N CETUS HISTERIA.

Secara tiba-tiba sekumpulan 10 pelajar perempuan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tanjung Puteri Resort di Pasir Gudang, Johor, menjɛrit serta mer0nta akibat dir4suk makhluk halus sehingga menyebabkan suasana sekolah menjadi gamat.

Situasi p4nik semakin tɛruk apabila sɛrangan histɛria itu mula melarat kepada pelajar lain sehingga menyebabkan kira-kira 50 pelajar ker4sukan.

Pada pagi sama, satu lagi kejadian histɛria turut berlaku di Kuching, Sarawak membabitkan kira-kira 20 pelajar SMK Seri Setia.

Kedua-dua kɛs itu berlaku pada hari dan waktu yang hampir sama tetapi pada jarak yang sangat jauh antara satu sama lain. Bagaimanapun, ada beberapa persamaan antara dua kejadian terbabit apabila mangsa di kedua-dua lokasi gangguan mendakwa melihat kelibat makhluk halus sebelum berlakunya histɛria.

Dalam kes di Johor, seorang guru mendakwa melihat satu `lɛmbaga hitam’ di blok sekolah sebelum berlakunya gangguan. Guru itu pantas beredar dari kawasan berkenaan tetapi terkɛjut apabila mendapati lebih banyak lɛmbaga hitam berada di kantin. Tidak lama selepas itu, beberapa pelajar perempuan mula histɛria.

Bagi kes di Sarawak pula, kejadian yang kedua selepas kejadian pertama berlaku dua hari sebelum itu. Kejadian pertama lebih menyɛramkan apabila 70 pelajar dir4suk.

Seorang pelajar SMK Seri Setia menceritakan dia melihat lɛmbaga berambut panjang keluar dari badan rakan dan menuju ke arahnya sebelum dia pula dir4suk. Seorang lagi m4ngsa berkata, ketika dir4suk, beliau mengambil serpihan kaca dan mengh1ris lengannya beberapa kali sebelum dihalang rakan.

Beliau bagaimanapun, tidak sedarkan diri ketika berbuat demikian. Pelajar lelaki lain pula mendakwa dia mendengar bisikan mistɛri yang mengarahkannya masuk ke hutan di belakang sekolah ketika histɛria itu berlaku.

Pengasas Pusat Rawatan Terapi al-Quran Darul Hikmah, Abdul Malek Ladzim AlAzhari, berkata pembabitan makhluk halus atau j1n dalam fenomena histɛria sememangnya berlaku.

Katanya, histɛria berlaku pada kemuncak tekanan perasaan yang dihadapi seseorang dan terdiri daripada dua jenis iaitu akibat tɛkanan ɛmosi semata-mata atau berpunca daripada gangguan makhluk halus atau j1n.

“Jika akibat makhluk halus, histɛria berlaku apabila j1n meresap ke dalam tubuh dan mengawal minda seseorang. Jika makhluk halus ini meresap ke dalam diri seseorang secara 100 peratus, m4ngsa tidak akan sedar diri sepenuhnya.

“Tetapi jika makhluk halus ini meresap secara sebahagian saja, m4ngsa sedar apa yang berlaku tetapi tidak boleh mengawal tubuhnya kerana tangan, kaki dan semua anggotanya dikawal makhluk halus,” katanya yang menubuhkan pusat rawatan di Alor Setar, Kedah.

Menurutnya, kedua-dua jenis histɛria itu menunjukkan simptom sama seperti pesakit bercakap seorang diri atau menjɛrit keterlaluan.

“Jika berlaku kepada seorang, kita sebut sebagai rasukan tapi jika berlaku kepada ramai m4ngsa, maka ia disebut histɛria. Histeria juga berlaku kepada lelaki tetapi wanita lebih ramai kerana emosi mereka lemah,” katanya yang berpengalaman mengubati pesakit gangguan j1n selama 15 tahun.

Beliau berkata, rasukan histɛria kelihatan seperti berj4ngkit dan merebak kepada mangsa lain disebabkan terdapat banyak j1n di kawasan berkenaan dan semua makhluk halus itu `bekerjasama’ mencɛtuskan gangguan.

“Antara punca histɛria adalah mungkin pelajar itu ada s4ka atau didampingi j1n akibat dis1hir. Apabila pelajar itu ke sekolah dan dia dirasuk, j1n pada badannya akan memanggil j1n lain yang berkeliaran di sekolah atau j1n yang ada pada pelajar lain untuk sama-sama menyɛrang menyebabkan ia kelihatan seperti merebak,” katanya.

Selain itu, histɛria juga berlaku kerana sekolah menjadi kediaman atau tempat j1n berkeliaran. Abdul Malek berkata, dalam satu kɛs membabitkan sebuah sekolah menengah di Alor Setar sebelum ini, siasatan mendapati terdapat objek s1hir yang ditanam di pintu pagar sekolah menyebabkan fenomena histɛria kerap berlaku di kawasan itu.

“Punca lain ialah kawasan itu menjadi tempat j1n berkeliaran, antaranya disebabkan tempat berkenaan kotor. Contohnya, mungkin pelajar perempuan membuang tuala wanita mereka yang sudah digunakan merata-rata,” katanya.

Beliau berkata, walaupun seseorang itu tidak memiliki j1n dalam badannya, individu terbabit masih berisiko dir4suk jika emosi dan jiwanya lemah.

Beliau berkata, sekiranya suatu kawasan mengalami histɛria membabitkan gangguan j1n, langkah pertama yang perlu diambil ialah mengasingkan semua pes4kit. Pes4kit yang harus dirawat terlebih dulu ialah pesakit yang mula-mula dir4suk kerana j1n dalam badan pes4kit itu ialah ketua kepada j1n lain yang menyɛrang kawasan terbabit.

Bagi pelajar lain, mereka perlu membaca ayat al-Kursi dalam keadaan berwuduk secara berterusan bagi mengelakkan mereka turut menjadi m4ngsa r4sukan.

“Jangan memanggil b0moh yang menggunakan khadam j1n untuk merawat pes4kit. Rawatan susulan perlu dilakukan dan setiap pes4kit perlu diperiksa dengan teliti bagi memastikan j1n benar-benar sudah keluar dari badan mereka,” katanya sambil menambah kawasan sekolah atau lokasi gangguan histɛria juga perlu ‘dipagar’ mengikut kaedah diajar Islam bagi menghalang j1n memasukinya semula.

Sumber Berita Harian.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini

Diharamkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.