“Hanya fikir hukµman tamat bila m4ti” – Bekas Anggota Kumpulan Al-Maµnah

Seorang bekas ahli kumpulan al-Maunah yang dibebaskan awal, Mohd. Zaini Mohd. Zainal, 47 tahun, merasakan hidupnya berakhir selepas dipenj4ra sepanjang hayat kerana beranggapan tidak berpeluang dibebaskan.

Katanya, dia semakin tertek4n pada permulaan dikenakan hukµman itu selepas melihat ada bandµan yang dijatµhi hukµman sama hampir g1la kerana terpaksa menghabiskan masa di dalam sel melebihi 30 tahun.

“Ketika itu saya hanya menangis mengenangkan nasib ekoran tidak lagi berpeluang menghirup udara segar di luar tembok penj4ra.

“Tekanan ketika itu sangat berat selepas merasakan saya bakal hilang nikmat hidup untuk selama-lamanya,” katanya ketika ditemui di sini semalam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, pemansuhan hu­kµman penj4ra sepanjang ha­yat kini dalam perancangan ke­rajaan agar digantikan dengan hukµman yang lebih sesuai berdasarkan keperluan dan keadaan pada masa kini.

Beliau menambah, pemansuhan itu merupakan antara syor Jawatankuasa Khas Kajian Hukuman Gantian terhadap Hukuman M4ti Mandatori yang dipengerusikan bekas Ketua Hakim Negara, Tun Ri­chard Malanjum.

Dalam pada itu, Mohd. Zaini yang dipenj4ra ketika berusia 20 tahun berkata, sepanjang menjalani hukuman itu dia tidak mengambil tahu tarikh kerana kerana tahu hukµman yang dijalaninya tidak mempunyai had waktu dan hanya berakhir dengan kem4tian.

“Kekesalan paling besar adalah terhadap keluarga kerana terputµs hubungan dengan mereka yang amat menyayangi saya selama ini. Hukµman penj4ra yang dikenakan ini amat perit dan hanya kepada Allah saya berserah dengan harapan akan berlaku satu keajaiban untuk masa depan saya,” katanya.

Menurut Mohd. Zaini, ketika itu dia juga beranggapan mempelajari ilmu agama dan kemahiran menjahit hanya sekadar untuk ilmu dan memenuhi masa lapang berikutan tidak boleh digunakan di luar kerana merasakan tidak berpeluang dibebaskan lagi.

“Namun kuasa Allah cukup besar apabila 20 tahun menghuni penj4ra akhirnya saya dibebaskan melalui pengampunan Yang di-Pertuan Agong sempena Hari Kebangsaan ke-63 pada 31 Ogos 2020,” katanya.

Katanya, selepas dibebaskan dia mengalami traµma untuk menyesuaikan diri kerana keadaan persekitaran telah berubah sama sekali berbanding ketika dia belum ditahan.

“Keadaan ini juga mendatangkan tek4nan kerana apa yang saya lihat tidak sama seperti ketika saya belum dipenj4rakan. Tetapi selepas diberi nasihat oleh keluarga dan kawan-kawan saya akhirnya menerima kenyataan yang saya kini bebas dan mampu menikmati hidup seperti orang lain,” katanya.

Bagaimanapun Mohd. Zaini berkata, hikmah daripada hukµman itu adalah dia tidak akan terlibat lagi dengan sebarang aktiviti atau kegiatan menyalahi undang-undang.

“Rugi masa muda disia-siakan dan saya harap orang ramai menghargai peluang hidup bebas daripada melakukan perbuatan hingga dipenjarakan,” katanya yang kini mencari pendapatan dengan membantu adiknya menjual kuih dan pembantu kedai makan.

ORGANISASI Al-MA’UNAH.

Al-Ma’unah ialah sebuah organisasi pengg4nas milit4n di Malaysia yang terkenal dengan keberaniannya melakukan pencer0bohan nekad ke atas sebuah kem Rejimen Askar Wataniah pada subuh 2 Julai 2000 dan melarikan sejumlah besar senj4ta api daripada stor persenj4taan.

Kumpulan tersebut kemudiannya mendirikan pangkalan rahsianya di kawasan hutan berhampiran perkampungan di Sauk, negeri Perak dan terlibat dalam pertempuran antara Angkatan Tentera Malaysia dan Polis Diraja Malaysia.

Nama penuh organisasi tersebut ialah Persaudaraan Ilmu Dalam Al-Ma’unah ataupun disingkatkan sebagai Al-Ma’unah. Laman web organisasi tersebut menerangkan bahawa Al-Ma’unah ialah sebuah pertubuhan yang terlibat dalam ilmu persilatan yang turut menggunakan tenaga dalaman dan mempelajari ilmu perubatan tradisional Islam.

Kononnya “Ma’unah” bermaksud sesuatu yang amat luar biasa yang berlaku pada golongan orang Islam kebanyakan (paranormal). Pertubuhan ini dikatakan mempunyai keahlian seramai 1000 ikhwan yang berampak di Malaysia, Brunei, Singapura, Mesir dan Arab Saudi.

SERAH DIRI.

Kumpulan Al-Ma’unah kemudiannya menyerah diri dan pemimpin yang dikatakan orang yang mendalangi percubaan untuk “melancarkan pember0ntakan menggµlingkan Raja”.

Kerajaan Malaysia bertindak memer4ngi ahli kumpulan Al-Ma’unah selepas memberi peluang untuk kumpulan tersebut menyerah diri dan menghentikan sebarang percubaan untuk mendapatkan sokongan awam kepada ahli kumpulan Al-Ma’unah dan menyatupadukan mereka kembali kepada masyarakat.

Mohamed Amin kemudiannya menyerah diri. Sebelum itu, beliau yang bersenj4takan raifal M16/M203 telah menarik kolar pakaian Leftenan Jeneral Zaini Mohd Said, komander Tentera Darat Malaysia dan cuba untuk menemb4knya dari jarak dekat. Tetapi Zaini bertindak menepis laras senj4ta Amin dan telah tertemb4k salah seorang anggota milit4n.

Zaini kemudiannya dianugerahkan pingat Seri Pahlawan Gagah Perkasa (S.P.) atas keberaniannya dan sumbangannya menamatkan kegan4san tersebut tanpa mempedulikan nyawa beliau.

Sebenarnya, dua jam sebelum insiden tersebut, ASP Abd Razak bin Mohd Yusoff terlebih dahulu bergerak ke markas tersebut bersama dengan 20 orang anggota pasukan elitnya 69 Komando PGK PDRM menaiki bukit ke arah di Kumpulan Al-Ma’unah berkhemah. Setelah mendapat perlindungan yang sesuai untuk ahli kumpulannya, Abdul Razak bergerak bersendirian menyelinap masuk ke kubu. Dengan sikap berani dan tawakkal, beliau menemui sendiri Ketua Kumpulan Al-Ma’unah iaitu Amin.

Maka, berlakulah perbincangan dan perdebatan secara ‘ilmiah’ antara Abdul Razak dan Amin (perdebatan ini telah dibukukan oleh Abdul Razak) yang mengambil masa selama 2 jam dan akhirnya, ketua kemupulan Al-Ma’unah tersebut bersetuju untuk menyerah diri. Maka, setelah Amin setuju untuk menyerah diri barulah ASP Abdul Razak memanggil Pasukan Leftenan Jeneral Zaini untuk proses perletakkan senj4ta.

Di atas keberanian dan kebijaksanaan berbincang (excellent negotiation skill) Abdul Razak, beliau telah dianugerahi pingat Seri Pahlawan Gagah Perkasa (S.P) atas jasanya. Pada masa itu, Abdul Razak ialah pegawai yang mengetuai pasukan payung terjµn polis anti-pengg4nas 69 Komando PGK Polis Diraja Malaysia.

KEM4TIAN.

Dianggarkan tiga orang telah terk0rban sebelum kumpulan tersebut menyerah diri. Detektif Koperal R. Sanghadevan daripada Cawangan Khas PDRM dibunµh, sebahagiannya mendakwa beliau terbunµh semasa pengepµngan oleh 59 anggota polis dan tentera.

Pengg4nas militan tersebut turut membunµh seorang anggota komando, Truper Mathew anak Medan daripada Grup Gerak Khas ATM, yang mana beliau ditemb4k m4ti oleh Jemari Jusoh. Kesemuanya disɛksa sebelum dibµnuh. Orang ketiga yang terbunuh ialah seorang ahli kumpulan tersebut yang mana beliau ditemb4k m4ti apabila beliau enggan menyerah diri.

SER4NGAN LAIN.

Mohamed Amin turut menghantar rakannya untuk meletµpkan kilang minuman keras Anchor dan Carlsberg di Petaling Jaya berhampiran Kuala Lumpur dan kuil Hindu di Batu Caves. Ser4ngan itu menyebabkan hanya ker0sakan kecil sahaja.

Ahli kumpulan tersebut, Shahidi dan Khairul Anuar, kemudiannya diarahkan untuk meletµpkan kilang Carlsberg di pinggir kota Kuala Lumpur dengan senj4ta pelancar b0m tangan yang dirampas daripada kem tentera.

Sumber UM.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Dihárámkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.