Hampir KehiIangan Nyawa, Diganggµ Makhluk Aneh Ketika Melalui Segi Tiga Bermµda – K0mando Ini Kongsi Pengalaman

Apabila tugasan di Mesir sudah tamat pihak SIB diberi tugasan baru dan Major Ravi telah mengarahkan aku, Bahtiar dan Ramzul untuk mengendali tugasan ini. Tanpa membuang masa kami terus bersiap sedia untuk ke pelabuhan labuan dimana tempat kami akan berlepas, perjalanan menaiki Helikopter milik ATM Augusta 109E berjalan lancar tanpa sebarang masalah.

Petang menyinsing dan ketibaan kami disambut baik oleh krew kapal kargo Selendang Ayu yang difahamkan akan berlayar ke Bahamas untuk penghantaran perubatan dan keperluan bantuan mangsa ribut disana. Pihak Malaysia begitu perihatin untuk membantu walaupun Bahamas adalah dibawah pemerintahan Amerika Syarikat namun atas dasar keperimanusiaan kerajaan kita tetap membantu.

Aku, Ramzul dan Bahtiar di bawa ke dok yang menjadi tempat berehat yang berkeluasan 30 kaki dan berkatil dua tingkat ‘hmm..bolehla walaupun bukan 5 star selesa la jugak’.Ssalah seorang kene la tidur di lantai berlapikkan kain saja dan orang itu adalah aku sebab memang dah biasa dengan lantai-lantai ni. aku termenung seketika diatas tilam tempat Bahtiar berbaring Ramzul diatas pun tengah berbaring keadaan aku yang termenung itu disedari Bahtiar lalu dia menegur. “weh apsal ko termenung bro”? Sapa bahtiar sambil menolak bahuku. ”

‘Aku bukan apa, aku hairan kenapa sampai nak kene cover kapal ni cube kamu tengok tadi ramai yang jadi pak guard depa senjata pun ada’. Jawab aku dengan penuh hairan. “Entah la aku pun pelik juga kenapa kita nak terlibat sekali kalau dah ada yang cover kapal ni”? sampuk Ramzul yang aku dan Bahtiar ingat dah bermimpi indah. Tiba-tiba bahtiar menempik dalam nada yang sederhana “weii.. bukan ke kalau nak ke Bahamas to kene lalu segitiga tu baru sampai sana”? “ha ah la mesti kene lalu segitiga setan tu..ahh sudah menyesal la pulak aku join cover ni” kata Ramzul.

Aku hanya boleh membisu dan berfikir. Benar kata-kata Bahtiar memang kapal ni akan melalui segitiga bermuda jika mahu sampai ke Bahamas. Aku cuma tenteramkan mereka yang nampak gelisah..”segitiga je beb bukan segi empat ke segi lima yang korang risau apehal”? seloroh aku.. “ye la kamu jangan cakap sembarangan dah lalu nanti baru kamu tau penangan tempat tu”. kata-kata Ramzul seperti meningkatkan lagi kerisauan Bahtiar yang dari tadi seperti gelisah tak tentu pasal. ” dah.. cukup dengan segitiga korang.. ingat misi kita apa disini.. kita lakukan dengan profesional pasal dengan tempat pu4ka tu memang senjata kita tak lut pada mereka tapi apa guna kita ada Allah yang maha Esa? sekuat-kuat mana J1n yang ada didunia ni tidak tertanding kuasa yang Allah SWT ada.. tadah tangan kita mohon dengan penuh yakin pasti Allah SWT tidak akan biarkan hambanya yang didalam kesusahan” madah aku dengan penuh yakin.

Perjalanan kami ke Bahamas berjalan hampir 3 minggu lamanya kerana kapal ini kerap singgah di pelabuhan-pelabuhan utk mencari bekalan makanan dan pelepasan dari negara-negara yang telah kami masuki utk memastikan apa yang kami bawa bukan barang-barang h4ram yang boleh membawa ancaman kepada negara-negara tersebut. Apabila tiba di setiap perairan ada saja tentera Marin ataupun penguatkuasa laut yang datang utk memeriksa. Jika ada keraguan kapal kami ditahan sementara untuk pengesahan.

Apabila kapal kami tiba di lautan Atlantik satu detik hati yang begitu risau apabila melihat sekitar lautan yang tiada pulau bermakna kami berada di tengah-tengah lautan Atlantik yang luas dan menurut Kapten kapal inilah dia laluan segitiga Bermuda. Bahtiar dan Ramzul seperti kerisauan melihat sesama sendiri. ketika berada di bilik kawalan kapal saya bertanya kepada kapten yang bernama Zulfakar. ” apa… Kapten tak berasa risau melalui laluan ni”? tanyaku dengan penuh berani.

“Ini pertama kali saya mengikuti laluan ni, sebelum ini kawan saya yang juga Kapten kapal bernama John Barios pernah melalui laluan ini dan selepas dia menghantar barang di Miami sesampainya beliau di pelabuhan para petugas menemui hanya dia seorang sahaja di atas kapal yang lain telah tiada walaupon semasa belayar sebanyak 30 crew yang menyertai pelayaran itu dari England.. dan beliau disahkan g1la kerana setiap saat beliau mengatakan ada makhluk ganj1l yang sedang mengg4nas di pertengahan laut Atlantik seperti menunggu untuk memb4ham kapal-kapal yang melalui laluan ini. Sebab itulah saya juga mencari jawapan segala kebenaran yang dia katakan” kata beliau dengan nada yang sedikit kesed1han.

Aku terdiam dan hanya menghayati kesed1han kapten Zul yang benar-benar terasa dengan apa yang terjadi dengan sahabatnya itu. Aku kembali ke bahagian tengah kapal dan melihat ke ke lautan yang sedikit berkabus, Sut yang kami pakai mengelakkan daripada terasa kedinginan yang melampau tatkala angin lautan Atlantik yang melanda sekala sekala deras.

Ramzul dan Bahtiar sudah melakukan rondaan sekeliling bersama dengan pasukan keselamatan yang ditugaskan menjaga keselamatan kapal ini. Kebanyakannya orang Melayu dan seorang adalah berbangsa Singh. Dalam penghayatan aku di lautan, tiba-tiba Bahtiar menggoncang bahuku dengan laju ” weiii.. korang nampak tak kat sana?” tuju jari Bahtiar ke selatan laut. Aku dan Ramzul segera menoleh.. namun aku dan Ramzul tak dapat melihat apa-apa kecuali kabus yang semakin tebal dan hitam. ” mana? tak ada apa-apa pun” pintas Ramzul. ” ada aku memangg nmpak tadi” yakin kata-kata Bahtiar itu. ” apa yang kamu nampak” kata aku. ”aku nmpak kapal” jawab Bahtiar. “Ahhh.. kapal pun mau kecoh ka? biasa la kapal memang lalu sini” pintas Ramzul lagi. ” takk..aku nampak kapal zaman Portugis” yakin Bahtiar lagi. ” biar betul kamu ni Bahtiar”? tanya aku dengan penuh kepastian.

Aku sekali lagi mengaamati betul-betul apa yang Bahtiar katakan, mataku melihat sekeliling apakah benar dakwaan Bahtiar tadi, kabus semakin lama semakin tebal dan hitam. Tiba-tiba mataku terpandang satu objek di selatan laut yang berada di dalam kabus-kabus dan semakin lama semakin objek itu menampakkan diri dan sah ianya sebuah kapal perang lama.. ” Ramzulll.. minorrr” jerit aku meminta Ramzul teropong, Ramzul segera memberi padaku beliau pon sudah dapat melihat kapal tersebut. aku melihat kapal tersebut dengan teropong.. semakin lama semakin dekat dan apabila ternampak satu nama dikapal tersebut aku terus diselubungi keresahan.. mana taknya nama kapal tersebut dikenali sebagai SANTA MARIA kapal perang yang pernah dinaiki oleh Kapten C0lumbus pada tahun 1492 dan pernah melaui perairan Atlantik ini utk mendarat di Bahamas.

Hati aku sekali lagi berdegup kencang apakah ini realiti kerana apa yang ternampak dimata disaksikan juga oleh para krew kapal yang lain.. mereka semua terpegun dengan kapal yang sudah berusia ratusan tahun lamanya belayar setara dengan kapal yang sedang kami naiki ini.. bahkan dari tadi kami rasakan seperti kelajuan kapal yang berada 500 meter dari kapal kargo kami ini setara sahaja. sekali lagi teropong diarah ke kapal berusia beratus tahun itu dengan tujuan ingin melihat penghuni dan crew kapal tersebut apakah ada penghuninya, tidak nampak sebarang kelibat manusia didalam kapal tersebut.

Tiba-tiba siren kapal kargo kami kedengaran.. aku pantas naik ke dek pengemudi yang melihatkan Kapten Zulfakar dalam keadaan cemas.. ” apa yang terjadi kapten”? “entahlah saya tak pasti tetapi tadi saya ternampak seekor binatang yang besar sedang melintas didepan kapal seperti Din0saur tengkuknya panjang dan pantas menenggelamkan diri” kata kapten Zul. Aku melihat kembali di luar.. kapal Santa Maria itu masih ada dan seiring dengan kapal ini. Awan tiba-tiba menjadi gelap di depan kami seperti ada ribut yang mahu melanda, petir sekali sekala menyambar disertakan dengan guruh namun tanda-tanda hujan tidak kelihatan. Ramzul dan Bahtiar kedua-duanya seperti terpaku apabila dipanggil nama seperti tiada respon dari mereka.

Aku turun dan membaca Bismillah kemudian dihembus kemuka mereka.. Alhamdulillah mereka sedar.. ” apa yang kita nak buat ni?” kata Bahtiar. Angin semakin kencang.. para krew kapal bertempiaran sesama sendiri mencari perlindungan tatakala kapal seperti hilang keseimbangan… para pasukan keselamatan pun banyak yang tergolek dan kami berpaut di sisi kapal, aku melihat kedepan ” ahh kapal ni tak bergerak ni.. kabus itu yang datang menghampiri ” kata ku.

Sebab aku kata begitu kerana melihat di awan terdapat beberapa ekor burung yang tidak bergerak dan masih berada di posisi sama begitu dan juga kapal Santa Maria yang seiring dengan kapal kami tidak seperti bergerak langsung. Ramzul dan Bahtiar masih berpaut dengan senjata masing-masing terjatuh kemana aku pun tak tau dengan keadaan kapal yang tidak stabil. ”ya Allah.. apa yang mahu kamu berikan ini aku dan rakan2 tetap tabah utk hadapinya” kataku di hati kecil”. dengan tak semana-mana ada satu gelombang yang muncul didepan kapal merempuh kami dan kesemua krew termasuk aku dan rakan2 tersungkur jatuh dan muntah, ya Allah az4bnya keadaan ini seperti nak tercabut nyawa ketika gelombang itu merempuh kapal kami.

Kilat terus sambar menyambar dan kabus hitam tebal itu semakin hampir baru kami semua krew nak berdiri teguh kembali sekali lagi gelombang itu muncul dan menghentam kami.. Ahhh.. terbaring kembali dan muntah2 kami lagi dan senaknya hanya Allah sahaja yang tahu. aku gagahkan utk berdiri tatkala krew-krew yang lain sudah seperti tak mampu utk berdiri termasuk rakan2 ku Ramzul dan Bahtiar.. aku terus meluru ke dek kapten melihatkan mereka juga dah terbaring dilantai dengan muntah2 yang berselerakan. Aku papah Kapten Zulfakar dan terus kapten itu berkata “cepat AZAN.. tengok tuu” kapten menunjuk jari ke depan.

Ya Allah kabus hitam itu menyerupai seperti sekujur tubuh manusia yang besar dengan gagah datang kearah kami.. dengan mulutnya terbuka luas seperti gembira mahu menjamah kami.. tatkala itu muncul satu pusiran air laut yang besar dibelakangnya..

Hanya Allah SWT yang mengetahui apa yang terjadi kepada kami ini dan hanya dialah sahaja penyelamat kami. Aku memberanikan diri dan terus kedepan kapal mengadap kabus lembaga itu dengan penuh kemarahan yang sedang mara dengan hanya 200 meter sahaja .. kapal ini tak bergerak, tangan kananku ditekup ke telinga dan dengan nafas panjang aku Azan dengan hati yang berserah padaNYA dan berkata hati ku ALLAH MAHA BESAR… ALLAH MAHA BESAR .. biarlah nyawaku diambil lembaga ini dan selamatkanlah nyawa rakan-rakanku diatas kapal ini.

Tengahku bert4rung ny4wa dedepan kapal terdengar pula dibelakang suara yang ramai melaungkan Azan. Apabila didalam kapal itu bergema Azan.. selesai Azan telingaku seperti dengan jelas terdengar dari mana datangnya tetapi dekat di telinga satu ayat berbunyi ” Wa ja ‘alna mim baini aidihim saddaw wa min kholfihim saddan fa agsyaina hum fa hum laa yubsiruun” diulang banyak kali dan sememangnya jelas di anak telinga ini dan dengan sepontan aku mengikutinya dan krew-krew yang berhampiran melafazkannya. Dengan izin Allah SWT segala kabus hitam hilang dari pandangan termasuk kapal Santa Maria yang berada seiring dengan kami diikuti pula cahaya matahari yang terang seperti menghalau kabus hitam itu terus menguasai lautan. Pusaran air juga hilang dari pandangan yang terlihat hanyalah sebuah lautan yang membiru.

Aku bersujud kesyukuran dengan peluh membasahi seluruh tubuh menadah tangan sambil berkata ” TIADA SANGSI LAGI ENGKAULAH MAHA PENCIPTA DAN PENYELAMAT KAMI YA ALLAH SYUKUR KEHADRATMU” krew-krew yang lain memapahku ke dok kapal kerana menyedari bertapa tidak bermayanya aku.

Keadaan pulih seperti biasa Ramzul dan Bahtiar seperti tidak percaya dengan apa yang aku lakukan diatas kapal ini dan tidak berapa lama kemudian kapal kami tiba di pelabuhan Bahamas dengan penuh cerita yang terjadi dan mereka juga memahaminya melihat situasi kami yang sedikit tidak terurus. Apabila barang-barang kargo di serahkan kami bermalam hampir tiga hari di Bahamas macam-macam cerita yang kami dengar dari mulut penduduk itu sendiri perkara yang sama pernah terjadi kepada kapal yang lain dan yang bernasib baik lepas yang tidak akan hilang begitu sahaja. Lautan Atlantik pernah digelar seperti jalan mati oleh penjelajah lama yang bernama Kapten Columbus seorang kapten yang pernah mengemudi kapal Santa Maria yang kami jumpai di tengah lautan Atlantik.

Perjalanan pulang kami berjaya tempuhi dengan selamat apabila kebanyakan krew kapal berwirid dan berzikir. kami juga berjemaah ditengah-tengah kapal. Bacaan Yasin juga tidak terlepas dan apabila dibaca ayat 1-9 Yasin itulah dia ayat yang didengari telinga semasa berhadapan dengan musibah yang terjadi, yang baiknya apabila ahli pasukan keselamatan yang berbangsa Singh mahu memeluk Islam kerana melihat kebesaran dari Allah SWT yang maha esa sehingga terbuka pintu hatinya utk memeluk islam. Syukur alhamdulillah.. perjalanan kami selamat ke tanah air selepas 3 minggu belayar dari Bahamas dan membawa pengalaman yang tak ternilai semasa berada di lautan Atlantik.

Sumber mberita2

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sertai kami di Mutiara Kata Islamik, sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… InsyaAllah bermanfaat di sana…Terima Kasih.

Sila Klik Di Sini

Diharamkan ‘copy’ tanpa meletakkan kredit.